AcasăEvenimentComuna Nicolae Titulescu: Sărbătoarea „Fiii Satului” a coincis, în chip fericit, cu...

Comuna Nicolae Titulescu: Sărbătoarea „Fiii Satului” a coincis, în chip fericit, cu Resfințirea Bisericii „Sfântul Gheorghe”!

Cu întreaga comună, primenită de la un capăt la celălalt, dar și cu Biserica „Sfântul Gheorghe”, care a fost supusă unei restaurări temeinice, duminică, 4 octombrie a.c., Gheorghe Tiutiu, primarul comunei Nicolae Titulescu, a început, încă de la primele ore ale dimineții Sărbătoarea „Fiii Satului”.

Un sobor de preoți, păstorit la cel mai înalt nivel de Sebastian Pașcanu, Preasfințitul Episcop al Slatinei și Romanaților, a oficiat Slujba de resfințire a Bisericii cu hramul „Sfântul Gheorghe”

Glasul celor 20 de prelați, întregit de cel al Întâiului Stătător al Episcopiei Slatinei și Romanaților, Sebastian Pașcanu, a răsunat cu evlavie și înaltă simțire creștinească, în comuna care l-a dat lumii pe marele diplomat român Nicolae Titulescu.

nicolae titulescu sarbatoare 2Despre lăcașul de cult, cu hramul „Sfântul Gheorghe”, ne-a vorbit primarul Gheorghe Tiutiu, unul dintre cei mai serioși primari rurali ai județului Olt. Am aflat cu toții faptul că lucrările dintru început pentru acest locaș al Domnului au fost demarate în anul 1897 și finalizate în anul 1902. Meșteri italieni au construit aici, în locul de baștină al familiei Titulescu, una dintre cele mai importante Biserici, aflate astăzi în categoria monumentelor istorice rare ale județului Olt. întemeietorul acestei Biserici a fost Radu Rențea, cel care a vândut, în acest scop, o moșie de 300 de pogoane, pentru a finanța lucrările.

nicolae titulescu sarbatoare 1De remarcat faptul că și părinții lui Nicolae Titulescu (care sunt înmormântați în curtea bisericii) au donat bani pentru stâlpii de rezistență, adăugați în urma cutremurului din anii ’30.

Primar cu învățătura lui Dumnezeu în suflet, Gheorghe Tiutiu a făcut din comuna sa un fel de Grădină a Maicii Domnului, începând și finalizând, de-a lungul anilor, numeroase proiecte, cum ar fi: alimentarea cu apă, canalizare, piață modernă, teren de sport, parc etc.

Însă cel mai frumos lucru este „să lucrezi pentru sufletele oamenilor”, așa cum ne-a declarat Gheorghe Tiutiu, cel care a primit, cu ocazia acestei ample manifestări, din partea Episcopului Sebastian, o diplomă, alături de următoarele cuvinte pastorale: „Conferim, cu părintească dragoste, diploma de ctitor, ca semn al prețuirii și binecuvântării noastre, pentru râvna și jertfa arătate față de Sfânta noastră Biserică, primarului Gheorghe Tiutiu, un primar proniator pentru biserica aceasta, care a avut nevoie de mulți bani ca să arate așa cum arată astăzi. Gheorghe Tiutiu este un model pentru ceilalți primari, care trebuie să înțeleagă că nu doar terenul de fotbal este important, nu doar Grădinița și Școala ori nu mai știu ce alte clădiri ale instituțiilor din comună sunt necesare, ci și Biserica, pentru că aceasta este instituția sufletelor noastre. Felicitări, d-le primar!”

La rândul său, Gheorghe Tiutiu a ținut să se adreseze celor prezenți la eveniment și să-i mulțumească reprezentantului Bisericii:

„Mulțumesc mult Preasfințitului Episcop al Slatinei și Romanaților pentru cuvintele frumoase, pentru tot ce ați spus! Mulțumesc domnule prim-ministru, Adrian Năstase, președinte al Fundației Europene Nicolae Titulescu! Mulțumesc domnule președinte al Consiliului Județean Olt, Paul Stănescu, mulțumesc domnule prefect de Olt, Silviu Neacșu, mulțumesc parlamentarilor, fiilor satului, locuitorilor acestei comune, întrucât astăzi am onoarea să fiu în mijlocul dumneavoastră, să fiu gazdă cu preotul Ion Ioan. Astăzi ne aducem aminte de strămoșii noștri care ne-au lăsat moștenire una dintre cele mai frumoase bijuterii a județului Olt, eu îi zic regina frumuseții.

Ce am făcut noi, astăzi, aici? Așa cum v-am spus, am rostit numele strămoșilor noștri și le vom rosti în continuare. Ne-am adus aminte de eroii noștri căzuți în luptă, căzuți în războaie, pentru ca noi astăzi să putem fi în mijlocul dvs.”

nicolae titulescu sarbatoare 4EVENIMENT CU MARE ÎNCĂRCĂTURĂ SUFLETEASCĂ ȘI RELIGIOASĂ

La acest eveniment cu mare încărcătură sufletească și religioasă au participat sute de fii ai comunei, dar și foste personalități politice și administrative din județul Olt și chiar de la nivel central. Au onorat această sărbătoare Adrian Năstase, președintele Fundației Europene „Nicolae Titulescu”, Paul Stănescu, președintele CJ Olt, Silviu Neacșu, prefect de Olt, precum și deputații Virgil Delureanu și Dan Ciocan.

Au fost prezenți, de asemenea, primari PSD din comunele județului, cel mai reprezentativ fiind Mircea Velica, primarul Izbiceniului. Au ținut să fie alături de Gheorghe Tiutiu, Marian Vasile – primarul comunei Studina, Emil Albotă – secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Florin Cârstea – directorul Bibliotecii Județene Olt, Laurențiu Guțică – șeful Muzeului Județean Olt, Ion Bozgă – directorul USAMV (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară – Filiala Slatina) și mulți alții…

Având în vedere atmosfera creștinească și spiritul profund religios al manifestării de la Nicolae Titulescu, Gheorghe Tiutiu a găsit de cuviință să-l invite și pe fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov.

Prezentăm mai jos discursurile lui Adrian Năstase, Darius Vâlcov și Paul Stănescu.

nicolae titulescu sarbatoare 3ADRIAN NĂSTASE:

Să ducem memoria lui Titulescu peste tot în lume

„Sunt aici după aproape zece ani și mă bucur să vă fiu alături în această zi de bucurie, cu resfințirea frumoasei biserici. În același timp, aduc un salut din partea Fundației Europene Nicolae Titulescu. Albumul oferit a fost editat de fundația noastră, în urmă cu mulți ani. Dorim, în continuare, să ducem memoria lui Titulescu peste tot în lume. Dar, în primul rând, în țară, acolo unde el înseamnă extraordinar de mult. Titulescu este aici, probabil întâiul fiu al acestor locuri, iar memoria lui merită să fie păstrată. Nu știu dacă el l-a iubit pe Carol al II-lea, care-i era un adversar și care, la un moment dat, a vrut să-i ridice cetățenia pentru o carte pe care a scris-o prin 1937-1938. Dar, în mod sigur, el a făcut cinste României și face cinste, în continuare, prin ideile pe care el le-a consemnat, nu doar ca ministru de Finanțe. Într-adevăr, discursul lui din parlament, atunci când a prezentat o lege a finanțelor și bugetul au rămas în istoria Finanțelor românești. Dar, în primul rând, ca ministru de finanțe, ca reprezentant al României, de două ori președinte, la Liga națiunilor, o performanță pe care nu a repetat-o nimeni.

Busturi ale lui sunt peste tot în lume, la Geneva, la Strasbourg, la Bruxelles, la Atena, în multe capitale, în multe universități. El este, în continuare, contemporan cu noi. Ideile lui vor trebui păstrate, în primul rând, aici, în aceste locuri, unde el a marcat, prin familia lui, unele dintre cele mai frumoase semne ale neamului nostru.

Vă aduc, încă o dată, salutul nostru, al Fundației Europene Titulescu și vă rog să-i păstrăm, în continuare, o amintire frumoasă.”

PAUL STĂNESCU:

Aici, la Nicolae Titulescu, s-a scris istorie

„Preasfințite Episcop al Romanaților și Slatinei, d-le președinte și prim-ministru Adrian Năstase, d-le primar Florin Tiutiu, părinte Ion Ioan, stimați credincioși, astăzi, într-adevăr, aici, la Nicolae Titulescu, s-a scris istorie, nu numai pentru comuna d-voastră, ci pentru întreg județul nostru. astăzi, o zi istorică, așa cum spunea și d-l primar, practic sfințirea și resfințirea acestui lăcaș de cult, acestei bijuterii a județului cu care ne mândrim cu toții.

Eu, astăzi, ca simplu credincios, dar și ca președinte al Consiliului Județean Olt, vreau să vă spun că am fost onorat să fiu în prezența domniilor-voastre. Felicit toți locuitorii comunei Nicolae Titulescu pentru contribuția adusă și împreună putem să facem lucruri bune. Dumnezeu să vă dea sănătate și, din ce în ce, cu toții să facem lucruri bune. Așa cum spunea părintele Ioan și-n celelalte localități să avem asemenea bijuterii, unde să ne închinăm, să-l rugăm pe Dumnezeu să ne învețe numai de bine, să ne dea numai lucruri bune.

La mulți ani, Nicolae Titulescu! D-le primar, felicitări, încă o dată.”

DARIUS VÂLCOV:

Într-o comună așa de mică se fac lucruri așa de mari

“Este o onoare pentru mine că, într-o comună așa de mică, se fac lucruri așa de mari. Cred că suntem în primul an în care bugetul comunei Nicolae Titulescu îi revine un buget normal și al tuturor localităților din România care multă vreme au fost văduvite. Sunt sigur că după perioada 2000-2004, o perioadă, d-le prim-ministru, extraordinară pentru România, perioada aceasta în care d-voastră sunteți primar, probabil continuă acea operă. Vă felicit pentru ceea ce faceți, d-le primar. Vă mulțumesc pentru ceea ce ați făcut, d-le prim-ministru. Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți, d-le președinte al Consiliului Județean. Vă mulțumesc tuturor. Mult succes.”

Dumitru SÂRGHIE

1 COMENTARIU

  1. Vai de N Titulescu!Câtă lume de la penitenciare a venit să-l sărbătorească! Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti! Închideti haina, domnule Primar, pentru că nu îţi stă bine asa!Eşarfa se pune peste haina închisă. Vai de noi!

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments