AcasăOra SatuluiComuna Orlea a rămas în urmă față de comunele vecine, iar problemele...

Comuna Orlea a rămas în urmă față de comunele vecine, iar problemele nu mai pot fi ascunse!

La numai 28 de ani, tânărul liberal Lucian Șișcu se bate pentru postul de primar al comunei Orlea. O comună cu vechi tradiții istorice, așezată pe o veche vatră romană, fapt atestat de diferitele statuete, vase, inscripții, monede și morminte descoperite în urma săpăturilor efectuate, de-a lungul timpului, de specialiștii de la muzeele național, județean și din localitate.

Aflat în avangarda tinerilor din comuna sa, Lucian Șișcu este hotărât să câștige alegerile de primar și să scoată localitatea din feudalism…

lucian siscu orlea NETCurriculum vitae. Locul nașterii. Studii. Profesie. Locul actual de muncă. Familia. Sentimentele față de oamenii din comună, față de locurile natale? Câte ceva despre istoria comunei.

Numele meu este Șișcu Lucian, am 28 de ani, sunt născut în orașul Corabia, județul Olt. Am absolvit liceul în Corabia… După stagiul liceal, am ales sa merg în București, pentru a continua studiile universitare. Facultatea Controlul și Expertiza Produselor Alimentare mi-a adus rangul de Inginer în industria alimentară. Nu am vrut să mă opresc aici și, în prezent, sunt student la Universitatea de Științe Agronomice și Medicina Veterinară din București, la Facultatea de Agricultură. În prezent, lucrez în televiziune.

Familia mea este compusă din cinci membri: eu, mama, tata, bunica și sora mea, care suferă de handicap grav din naștere.

Din dorința de a candida la funcția de primar, vă dați seama ce sentimente am față de oamenii din comuna Orlea, când observ și îmi spun că ceva merge prost în comună. În fapt, nimic nu mai merge și nimeni nu își mai dă interesul… Este trist să aud asta de la ei… Cu toate că, momentan, îmi desfășor activitatea profesională în București, în fiecare săptămâna vin acasă. Aici am crescut și nu mă pot desparți de comuna în care am copilărit, în care am toate amintirile. Eu nu pot să uit că de aici am plecat. Eu mă simt cel mai bine acasă, pentru mine acasă înseamnă Orlea.

Orlea este o autentică localitate istorică antică pe o bogată așezare romană. Din săpăturile făcute de colectivul Muzeului Orlea, săpăturile întâmplătoare ale cetățenilor, precum și în urma revărsărilor din baltă, au ieșit la iveală diferite obiecte ca: statui, vase cu diferite inscripții, strecurători, morminte, monede.

Platforma Program pentru candidatură, în mare. Investiții fundamentale. Corectarea unor lucruri proaste făcute de actualul primar. Ce trebuie, fundamental, făcut în comună?

Am în plan un program foarte bogat pentru candidatura mea și îmi voi da toată silința și cunoașterea, pentru a-l finaliza. Nu îmi place să promit ceva și să nu mă țin de cuvânt. Comuna Orlea a rămas în urmă față de comunele vecine și, cum am mai spus, cetățenii văd problemele, nu mai pot fi ascunse. Comuna Orlea are nevoie de o piață. Piața, la Orlea, se desfășoară pe marginea drumului… Vin oameni în fiecare Duminică din Dăbuleni, Ianca, Izbiceni, Gârcov etc., cu fel și fel de produse, să le vândă la Orlea, pe marginea drumului. Nu este normal așa ceva.

Ce nu vă convine la actualul primar?

Aici nu este vorba că nu îmi convine ceva la actualul primar. Eu vreau să fac, în comuna Orlea, ce nu a făcut dânsul. Mă concentrez pe ce vreau eu sa fac în comună. Ceea ce nu a făcut actualul primar (și nu a făcut multe) voi face eu…

Pe ce categorii sociale mizați în alegerea dvs. ca primar? De ce nu sunt tineri în comună? Unde au migrat? Ce trebuie să facă guvernul liberal pentru creșterea natalității?

Mizez pe absolut toți oamenii din comuna mea. Mizez și pe faptul că eu îmi doresc o altfel de politică. Nu vreau ceartă, nu vreau jigniri, nu vreau și nu voi face atacuri la persoană. Vreau să le arat cetățenilor din comuna Orlea că se poate și altfel.

Din păcate, tineri sunt foarte puțini… Din lipsa oportunităților, din lipsa de locuri de muncă, au ales să plece prin diferite țări, prin orașe mai mari din țară. Majoritatea s-au stabilit acolo, și-au întemeiat familii acolo. Este foarte greu să îi mai aduci înapoi. Dar eu îmi doresc măcar, atunci când vin sau trec prin Orlea, să vadă o altă față a comunei, să observe schimbarea de care este nevoie acum. Să vină cu drag.

Fiind unul dintre tinerii care am ales sa rămân în țară și fiind strâns legat de comuna Orlea, îmi dau seama ce ne trebuie nouă, tinerilor, și ce ar trebui să facă guvernul liberal din punctul meu de vedere. Îmi primul rând, să se pună bază pe tineri la angajări, se cere foarte multă experiență la angajare, după terminarea studiilor… Cum să faci experiența aceea? Achiziționarea unei locuințe să fie mai simplă, ceva mai ieftin pentru tineri, avans mai mic. Tinerilor părinți să li se ofere o sumă de bani, lunar, pentru creșterea copilului, pentru al doilea copil să se mai adauge și tot așa. Este foarte greu pentru tineri să locuiască cu chirie și sa aibă și un copil.

Intelectualii satului, atâția câți sunt, cum se manifestă față de intențiile dvs. de a candida la Primărie? În ce relații sunteți cu ei?

Am rămas surprins plăcut să am aprecieri din partea dumnealor, aflând că vreau și îmi doresc să candidez pentru funcția de primar. Mă încurajează ori de câte ori au ocazia și le mulțumesc pentru asta. Îmi spun mereu că de noi, tinerii, este nevoie pentru a schimba ceva.

Ce listă de consilieri vizați? Care va fi profilul consilierilor dvs.? Ce criterii aveți în selecțiunea acestora?

Oricine consideră că îl reprezint și vrea sa fie alături de mine, eu sunt deschis la discuții cu oricine dorește, la fel de mult ca mine, să facem ceva plăcut pentru comunitatea în care trăim. Nu consider că este nevoie doar de directori sau doar de  ingineri, pe lista de consilieri, pentru a putea schimba ceva în comună, dar nici nu detest acest lucru. Și eu am în echipa mea ingineri în diverse domenii.

Eu mă bazez pe trei criterii: să fie un om corect, să nu mă mintă și să fie alături de mine în orice momente și la bine și la greu.

Ce înseamnă școala, cultura și sănătatea, în viziunea dvs. ?

Reprezintă trei piloni fundamentali din viața fiecărui om. Școala asigură un nivel de dezvoltare personală care îți permite gestionarea emoțiilor, luarea deciziilor, lucrul în echipă și în comunitate, a relațiilor sociale.

Să poți avea o discuție cu diferiți oameni, pe fel și fel subiecte, trebuie să ai cultura necesară, minimă, pentru a te integra în acea discuție. Cultura se mai definește prin totalitatea valorilor materiale acumulate de omenire în decursul vremurilor.

Legat de Sănătate, vreau să mă refer strict la comuna Orlea. Avem în comuna un dispensar destul de mare, în care activitatea se desfășoară doar la parter. Mi-am propus să mă implic în renovarea și achiziționarea de truse medicale. Este foarte important pentru locuitorii comunei și, în special, pentru bătrânii din comună ca acest dispensar să fie dotat cu tot ce trebuie, pentru a sări în ajutorul fiecărui cetățean din comuna.

Sănătatea este foarte importantă în zilele noastre, mai ales acum că trecem printr-o perioada grea și suntem puși la încercare de virusul Covid-19. Fără sănătate, nu putem duce la bun sfârșit ceea ce ne propunem în viață.

De ce ați ales PNL?

Nu știu dacă știți, domnul Sârghie, dar eu sunt cel mai tânăr candidat la funcția de primar din zona Olteniei, cel puțin din partea PNL. Iar PNL a fost și este singurul partid care mi-a oferit încrederea de care am avut nevoie pentru a-l alege.

M-au primit cu brațele deschise, nu s-a pus problema că sunt tânăr. Din contră, apreciez faptul că pun accent pe tineri și mi-a oferit această șansă și sunt convins ca nu voi dezamăgi. Mă dedic trup și suflet pentru a câștiga alegerile în Orlea.

lucian siscu orlea 2 NETCare-i mesajul dvs. către locuitorii comunei?

Mesajul meu către locuitorii comunei Orlea este să mă susțină și să aibă încredere în mine. Sunt un candidat tânăr, care dorește să facă Orlea frumoasă. Știu ce își doresc tinerii, pentru că sunt unul dintre ei, știu ce își doresc cetățenii, pentru că mereu îmi spun că vor o schimbare. Îi ascult mereu, când îmi spun problemele din comună și sunt deschis la discuții cu oricine dorește să îmi fie alături. Le promit ca nu îi voi dezamăgi.

Să nu credeți că dacă sunt tânăr nu am capacitatea sau nu sunt capabil să fac comuna frumoasă. Contează foarte mult ce ai în cap și foarte important să îți dorești cu adevărat să te dedici pentru comună. Omenia, sinceritatea, încrederea și cuvântul stau la baza personalității mele! Vă mulțumesc! Doamne ajuta!

LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments