Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina va găzdui, vineri, 5 noiembrie 2021, ora 19:00, concertul susținut de Gabriel Croitoru, în cadrul celui de-al 10-lea turneu național „Vioara lui Enescu”.
Intrarea la concert se face conform regulilor impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii SARS-COV 2: certificat de vaccinare – certificat verde, mască, respectarea distanței de siguranță etc. Accesul în sala de spectacole este liber, în limita locurilor disponibile, Centrul funcționând la 30% din capacitate, conform regulilor impuse.
Turneul național „Vioara lui Enescu” a ajuns în al 10-lea an de existență, iar în 2021 și, ca și în 2020, a alternat concertele în aer liber cu cele în săli de concert.
În iulie 2021, Vioara lui Enescu răsuna, în Parcul Coloanei fără sfârșit din Târgu Jiu, în septembrie a putut fi auzită în Parcul Kiseleff, în contextul proiectului Turnee de poveste în parcurile bucureștene sau în fața Operei Naționale din București, în închiderea festivalului Promenada Operei. După ce, în luna octombrie, s-a întâlnit cu vioara Stradivarius „Pachoud”, în recitalurile din turneul Duelul viorilor, Vioara lui Enescu „Catedrala”, la care cântă violonistul Gabriel Croitoru, va putea fi ascultată într-o serie de recitaluri, în luna noiembrie, în mai multe orașe din țară.
Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Național „George Enescu”) și pianistul Horia Mihail prezintă pe scene din întreaga țară trei celebre sonate pentru vioară și pian de Mozart, Brahms și Beethoven. Etapa „indoor” a turneului național cu numărul 10 începe cu recitalurile din 1 noiembrie, de la Deva și 2 noiembrie, de la Brașov și continuă la Slatina, pe 5 noiembrie și Caracal, pe 6 noiembrie.
A trecut peste un secol de când George Enescu străbătea țara, în timpul Primului Război Mondial, alături de vioara sa, pentru a-și duce muzica către cei bolnavi, răniți în război, oameni aflați în necazuri și nevoi. Același instrument – grație altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumită celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu – participă la aceeași nobilă misiune: aceea de a duce muzica în întreaga țară, acolo unde este mai mare nevoie de ea.
Dragoș Sîrghie