AcasăActualitateConcurs de robotică pentru liceeni

Concurs de robotică pentru liceeni

În perioada mai-septembrie 2015, se va desfășura Competiția Națională de Rovere Exo-RO, organizată de Agenția Spațială Română (ROSA), în colaborare cu Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – ESERO România. Sunt invitați elevii de liceu din județele Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și Vâlcea, care au vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani.

Evenimentul marchează 20 de ani de la reorganizarea ROSA și le va oferi elevilor ocazia de a lua parte la toate fazele tipice ale unui proiect de robotică, de la selectarea obiectivelor, proiectarea și integrarea componentelor, până la testarea sistemului în final. Ca urmare a acestui proces, participanții vor învăța, în mod practic, și se vor familiariza cu metodologia de cercetare științifică, își vor însuși concepte noi, vor aprofunda sau consolida cunoștințe de tehnologie și programare, vor învăța importanța coordonării și a lucrului în echipă și, nu în ultimul rând, își vor îmbunătăți abilitățile de comunicare.

concurs roboticaElevii pot participa la concurs în echipe mixte (fete și băieți) de câte trei provenind din aceeași instituție de învățământ, coordonați de un profesor de științe. Aceștia vor primi misiunea de a construi un rover de dimensiuni mici, organizatorii urmărind să testeze cunoștințele practice din domeniile STEM ale elevilor. Proiectele lor vor fi construite urmând obiectivele unui robot de explorare planetară.

Înscrierile sunt deschise până pe data de 16 iunie și vor fi realizate de către profesorul coordonator al fiecărei echipe, prin completarea unui formular electronic de înscriere, în limba engleză, care va cuprinde informații cu privire la identitatea participanților, precum și o prezentare succintă a conceptului pe care echipa dorește să îl realizeze în cadrul competiției, urmând să fie trimis, în format electronic, la adresa exo-ro@rosa.ro.

Prima etapă a Competiției Naționale de Rovere Exo-RO va consta într-o preselecție pe regiuni de dezvoltare, în urma căreia vor fi selectate opt echipe finaliste. Echipele rămase în concurs vor avea la dispoziție perioada 20 iunie – 10 septembrie, pentru a realiza roverele. De asemenea, echipele participante vor deschide o pagină de Facebook, cu numele echipei, popularizarea proiectului va reprezenta unul din criteriile de evaluare, în etapa finală a competiției.

Prezentarea proiectelor și premierea câștigătorilor vor avea loc la Vulcanii Noroioși, în cursul lunii septembrie 2015.

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular