AcasăInterviuConducerea Ministerului Agriculturii a fost nevoită să îmi recunoască statutul de director...

Conducerea Ministerului Agriculturii a fost nevoită să îmi recunoască statutul de director general AFIR!

D-le Adrian Chesnoiu, vă simțim din ce în ce mai mult o voce puternic susținătoare a județului Olt. Numele dumneavoastră a apărut în presă în ultimele luni și raportat la AFIR, Agenție a cărui director general sunteți de peste 3 ani. Circula informația că s-a dorit schimbarea dumneavoastră din această funcție și că ați fost transferat în Ministerul Agriculturii? Care este de fapt statutul dumneavoastră, astăzi?

Sunt director general al AFIR, așa cum bine știți, încă din 2017, iar de la schimbarea guvernamentală, din noiembrie 2019, au fost o serie de acțiuni întreprinse de noua conducere care au perturbat atât activitatea instituției cât și activitatea mea profesională. Refuzând constant dialogul constructiv pentru binele instituției și al beneficiarilor noștri, conducerea Ministerului, interesată mai mult de promovarea clientelei politice, a acționat abuziv încercând să mă determine, fie să renunț la funcție, fie să părăsesc echipa social-democrată.

Dacă m-ar fi cunoscut câtuși de puțin, ar fi știut că am un set de principii și de valori pe care nu sunt dispus să le negociez, în interesul meu personal sau de grup, ci mai degrabă rămân fidel proiectului politic în care cred și în care m-am angrenat încă din 2012.

În toată această perioadă, am fost delegat succesiv la Buzău, la Gorj sau, mai nou, la o structură din Ministerul Agriculturii, încălcându-se, astfel, legea. Pe 11 mai, prin hotărârea instanței, conducerea Ministerului Agriculturii a fost nevoită să îmi recunoască statutul de director general AFIR. Astfel, s-a încheiat efortul lor de a mă înlătura de la conducerea AFIR.

adrian chesnoiu li 787 2Am constatat că, în Caracal, reforma în PSD a început. Cu d-l Doldurea, cu dvs., cu noua echipă politică. Ce v-a determinat să veniți în echipa de la Olt, de la Caracal?

Deși sunt membru al PSD Olt de mai bine de 7 ani, perspectiva pe care mi-a adus-o preluarea conducerii PSD Caracal de către d-l Ion Marian Doldurea, atât pentru mine, cât și pentru colegii mei, este o garanție că se va face o altfel de politică. Eu sunt un om cunoscut și recunoscut pentru fermitatea mea și perseverența cu care îmi urmăresc obiectivele profesionale. Nu sunt omul compromisurilor, omul jumătăților de măsură.

Deviza mea este mai întâi să fac și mai puțin să vorbesc, să las în urma mea lucruri bine făcute. Am acumulat experiență în funcții publice, am dovedit că pot schimba din temelii instituții în care domnea principiul „vremea trece, leafa merge”.

Și asta pentru că managementul nu a fost niciodată interesat să încurajeze munca, să gândească în termeni de indicatori de performanță, să recompenseze profesionalismul, implicarea, rezultatele pozitive.

Am văzut, prin venirea d-lui Doldurea la conducerea PSD Caracal, șansa organizației de a funcționa pe principii sănătoase și a orașului de a-și căpăta demnitatea.

Pe de altă parte, este vorba și de afinitatea mea cu aceste locuri în care m-am născut, am copilărit și am pus bazele educației mele.

Ce v-ați dori ca cetățean al Caracalului? Se vehiculează de ceva vreme numele dumneavoastră pentru funcția de City-Manager al orașului. Dacă ați ocupa o astfel de poziție, care ar fi prioritățile dvs.?

Îmi doresc să trăiesc într-o comunitate activă, în care să primeze respectul pentru semeni, buna credință și încrederea în oamenii de lângă noi.

Dacă aș avea o funcție în administrația publică a orașului, prioritățile mele ar viza deschiderea instituțiilor publice spre cetățean. Administrarea treburilor orașului nu trebuie să fie exclusiv apanajul funcționarilor publici. De aceea, eu aș promova ideea de parteneriat cu comunitatea, în care întâlnirile periodice cu cetățenii, pentru discutarea și identificarea de soluții la problemele noastre, ale tuturor, să devină o realitate și nu un deziderat. Împreună putem să arătăm caracalenilor că știm să administrăm bine, și nu oricum, ci cu respect și în interesul lor.

Vreau, ca orice cetățean al orașului nostru, să mă plimb pe străzi fără praf și gunoaie aruncate la întâmplare, să locuiesc într-o urbe cu apă potabilă și canalizare în sisteme integrate, vreau un ambient prietenos, în care să valorificăm potențialul cultural și istoric al zonei.

Sunt adeptul ideii că acolo unde se vrea, se poate și ca administrație putem dovedi respectul față de cetățean, față de istoria orașului și valorile comunități.

Am copilărit aici, îmi amintesc cu drag de orele de școală în care ni se povestea istoria acestui oraș, influența avută în trecut, și simt încă emoția și mândria că m-am născut și locuiesc aici.

Drumul profesional m-a condus mai departe de Caracal, însă cu toate acestea nu am uitat niciodată să îmi întorc atenția către orașul meu de suflet. Aici sunt fratele și părinții mei, bunicii fetiței mele care așteaptă cu nerăbdare fiecare vacanță și sfârșit de săptămână ca să se reîntoarcă la ei.

Eu sunt un om care, prin pozițiile pe care le-am avut în administrația publică centrală de peste 15 ani, fie că a fost în Ministerul de Interne sau ca Director în Ministerul Muncii, fie în ultimii aproape patru ani, ca Director General al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) am bătut țara în lung și-n lat, am discutat cu mulți de români, cu mii de antreprenori, cu reprezentanți ai administrațiilor locale și pot spune că am o imagine și din exterior a municipiului nostru.

Nu pot să nu observ că s-au făcut și lucruri bune în Caracal, dar nu întotdeauna în concordanță cu nevoile comunității. Nu întotdeauna au fost alese momentele potrivite pentru a se face unele investiții în oraș, nu întotdeauna s-au ales oamenii cei mai potriviți și, nu în ultimul rând, nu întotdeauna s-a gândit în termeni de performanță în administrație.

În tot ce am făcut, am încercat să aduc un plus de profesionalism, de rigoare, pentru mine respectarea legii fiind mai presus de orice uzanță administrativă. Gândirea unei administrații și a relației acesteia cu oamenii trebuie să se bazeze pe respect reciproc, pe valori comune și pe dorința de a construi împreună viitorul.

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments