PSD Olt a organizat, vineri, 21 iunie a.c., o conferință de presă, care a fost susținută de către Paul Stănescu – președintele PSD Olt și senator de Olt – și de Marius Oprescu – președinte executiv al PSD Olt și, de asemenea, președinte al Consiliului Județean Olt.
Marius Oprescu a declarat că, în urma Conferinței Extraordinare a PSD Olt desfășurată în aceeași zi, s-a stabilit lista cu cei 157 de delegați ai Oltului la Congresul PSD, din 29 iunie. Tot în cadrul aceleiași conferințe extraordinare, s-a adoptat și o rezoluție, prin care organizația PSD Olt, prin vocea unanimă a primarilor și ai celorlalți delegați în cadrul conferinței, cere, imperativ, candidatura d-lui Paul Stănescu, la funcția de președinte executiv PSD, la nivel național.
Paul Stănescu a vorbit despre posibila sa candidatură la funcția de președinte executiv, cerută de primarii PSD Olt, despre congresul PSD din 29 iunie, înfrângerea PSD la alegerile europarlamentare, viitoarea strategie prin care PSD poate câștiga următoarele rânduri de alegeri, despre ieșirea sa din guvern, rămânerea sa în PSD, despre Drumul Expres Craiova-Slatina-Pitești, precum și despre alte lucruri din bucătăria internă a PSD…
PAUL STĂNESCU ÎȘI REZERVĂ DREPTUL DE A SE MAI GÂNDI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE DEPUNEREA CANDIDATURII
„Domnul președinte le-a spus că înțelege poziția dânșilor de a fi reprezentați – mai ales că rezultatele Oltului au fost, de fiecare dată, nu bune, ci foarte bune, inclusiv acum, la europarlamentare, PSD Olt ieșit pe locul doi pe țară, iar Slatina fiind unul dintre cele trei municipii reședință de județ care au câștigat alegerile pentru PSD – dar își rezervă dreptul de a se mai gândi la propunerea dânșilor în ceea ce privește depunerea candidaturii!”
PAUL STĂNESCU:
ÎN PRIMUL RÂND, EU AR TREBUI SĂ CRED ÎN PROIECTUL POLITIC CARE VA DECURGE DIN ACEST CONGRES
„Sunt într-o situație foarte dificilă, pentru că PSD Olt mi-a cerut să candidez la funcția de președinte executiv, la congresul din 29 iunie. În primul rând, eu ar trebuie să cred în proiectul politic care va decurge din acest congres. Va rămâne, în următoarele zile, să iau o decizie în acest sens. E o onoare pentru mine această decizie care s-a luat azi și vă asigur că nu a fost nicio regie.
Eu vreau să cred într-un proiect politic, nu pentru cineva anume, eu vreau să cred într-un proiect al PSD, pentru România. La ora actuală, nu sunt convins că proiectul acesta este așa. Eu nu am fost de acord cu congresul acesta de alegeri hotărât așa repede. Eu cred că nu e o decizie bună. Eu vedeam convocarea unui congres la sfârșitul lui iulie, unde să venim cu un proiect politic în fața cetățenilor, în care să modificăm statutul, să nu mai avem aberația aceea – președintele PSD ales de toți membrii, pentru că, în primul rând, ne înjură membrii noștri. Un congres în care să ne stabilim și candidatul la prezidențiale. Și, după alegerile prezidențiale, să avem un congres, începând cu organizațiile de bază și terminând cu alegerile pentru președintele PSD, la nivel național. Era și o perioadă de time-out, în care lucrurile se mai așezau și aveam timp să ne gândim foarte bine și să venim cu o conducere care să fie în regulă pentru viitoarele rânduri de alegeri. Pentru că cele mai importante alegeri sunt alegerile locale. Și să intrăm în alegerile locale cu o conducere care să conducă vehiculul!”
SINCER SĂ FIU, NU NE-AM AȘTEPTAT LA ACEASTĂ ÎNFRÂNGERE
„Vreau să mulțumesc cetățenilor noștri din județul Olt, pentru că au venit la vot într-un număr foarte. Vreau să mulțumesc, bineînțeles, tuturor celor care au avut încredere în PSD. Am încercat și încercăm să facem toate eforturile ca să nu-i dezamăgim, pentru că, întotdeauna, au fost alături de noi. Trebuie să păstrăm, cu sfințenie, acest respect pe care-l avem față de oamenii care votează PSD, în județul Olt.
Îi asigur că, în continuare, eu, ca președinte, împreună cu toți colegii mei, ne vom comporta așa cum ne-am comportat întotdeauna și oamenii au avut încredere în noi chiar dacă, la nivel național, am pierdut o luptă, dar nu am pierdut războiul.
Sincer să fiu, nu ne-am așteptat la această înfrângere, dar probabil că mesajele și pozițiile noastre, a celor din conducerea partidului la nivel național, nu au fost adecvate cu agenda cetățenilor din țară și din diaspora.”
SUNT CONVINS CĂ NE PUTEM REDRESA, DACĂ VOM ASCULTA VOCEA POPORULUI
„Una dintre cauzele care au făcut să pierdem alegerile, la nivel național, a fost demonizarea liderului partidului, poate nu cel mai rău din țara aceasta. Altă cauză, așa cum am mai spus, au fost deciziile conducerii centrale a partidului, care nu au fost în acord cu agenda cetățeanului.
Am pierdut o bătălie, nu un război! Ca membru de partid, sunt convins că ne putem redresa dacă vom fi lucizi, dacă vom înțelege din ce cauză am pierdut, dacă vom asculta vocea poporului. Se pare că între conducerea PSD și alegătorii noștri au fost niște diferențe de gândire. Noi credeam că gândim bine, dar trebuia să plecăm de la bază, să ascultăm ce spun oamenii. Din păcate, conducerea partidului n-a putut să facă lucrul acesta și, de aceea, am avut cel mai slab scor de când e partidul.
Eu sunt convins că bazinul partidului este în jur de 35-40%, dar asta va depinde numai de noi, dacă vom înțelege mesajul transmis la aceste alegeri. Eu am speranța că partidul și conducerea sa vor înțelege lucrul acesta și, la viitoarele alegeri, vom obține scoruri bune și chiar foarte bune. În viață, e o competiție și nu tot timpul poți să fii pe primul loc. Dar totul depinde de modul cum se va comporta, în continuare, partidul pe care îl reprezentăm”.
ÎN COMITETUL EXECUTIV NAȚIONAL AL PSD, S-A LUAT O DECIZIE, PRIN CARE S-A STABILIT UN CONGRES EXTRAORDINAR DE ALEGERI, ÎN DATA DE 29 IUNIE
„Așa cum știți, în Comitetul Executiv Național al PSD, s-a luat o decizie, prin care s-a stabilit un congres extraordinar de alegeri, în data de 29 iunie, unde vor fi puse în joc funcțiile de președinte, președinte executiv și secretar-general. Tot în cadrul Comitetului Executiv, s-a hotărât ca vicepreședinții la nivel național să rămână aceeași. Urmând ca, după alegerile prezidențiale, să aibă loc un Congres ordinar al partidului, unde să fie alegeri de jos în sus, de la organizațiile de bază, culminând cu alegerea viitoarei conduceri a partidului.”
LUCRURILE NU AU MERS ÎN DIRECȚIA STABILITĂ ȘI AM HOTĂRÂT SĂ-MI DAU DEMISIA
„Eu, de fiecare dată, am spus public și spun și acum: voi intra într-un proiect, în conducerea partidului la nivel național, dacă acest proiect este bun pentru PSD și foarte bun pentru România. Nu voi intra niciodată într-un proiect personal. Partidul trebuie să fie viu, dar trebuie să înțeleagă foarte mulți colegi de-ai noștri că noi, aici, nu discutăm de proiecte personale, ci discutăm de proiecte politice ale partidului și de proiecte politice pentru România.
Probabil că demisia mea, după un timp foarte scurt, din funcția de președinte executiv interimar al partidului v-a surprins pe foarte mulți! Dar am discutat anumite lucruri, am fixat o direcție și anumite coordonate, dar lucrurile nu au mers în direcția stabilită și am hotărât să-mi dau demisia.”
IEȘIREA MEA DIN GUVERN A FOST O CHESTIUNE POLITICĂ
„Ieșirea mea din Guvern a fost o chestiune politică. Chiar dacă nu sunt o persoană «prea publică», eu am muncit foarte mult la acest minister. Am fost foarte aproape de a dezangaja banii europeni pentru Programul Operațional Regional (POR), autoritățile de management fiind autorizate foarte târziu de către Comisia Europeană. Nu aveam proiecte mature, nu aveam pe ce să decontăm banii și, atunci, am luat o decizie importantă, împreună cu colegii din minister, și primul-ministru a fost de acord, și am reușit să scoatem foarte multe proiecte pe bani publici: creșe, grădinițe, școli, asfaltări de drumuri, ambulanțe și multe alte lucruri pe care le-am preluat pe POR, cerând Comisiei Europene modificarea programului. Reușind astfel să nu dezangajăm bani europeni, pentru că erau bani pierduți și era o mare palmă și pentru guvern, dar și pentru noi, ca români, să pierdem banii europeni.
Sigur, POR funcționează acum foarte bine, pentru că sunt proiecte mature și au pe ce să deconteze. În continuare, colegii mei care sunt în guvern trebuie să fie foarte atenți cu celelalte programe, ca să nu ajungem în situația să pierdem bani europeni. Banii europeni sunt foarte importanți pentru România, nu cum spun alții.”
DACĂ CINEVA CREDE CĂ PSD A MURIT, SE ÎNȘALĂ!
„Încă o dată vă spun: am pierdut o bătălie, n-am pierdut războiul. La funcția prezidențială, contează enorm candidatul. PSD trebuie să aibă un candidat propriu. Indiferent cine va fi candidatul PSD la funcția de președinte al statului, noi vom merge să câștigăm. Dacă cineva crede că PSD a murit se înșală!”
EU N-AM AVUT O PROBLEMĂ CU DRAGNEA CA PERSOANĂ, CA OM. EU AM AVUT O PROBLEMĂ CU PROIECTUL LUI POLITIC!
„Conform statului, în momentul în care ești condamnat, îți pierzi calitatea de membru al partidului. Lui Dragnea îi doresc multă sănătate! Să vină cât mai repede acasă, pentru că eu n-am avut o problemă cu el ca persoană, ca om. Eu am avut o problemă cu proiectul lui politic, din cauza căruia s-a întâmplat ce s-a întâmplat. El e acolo și partidul a luat 22%. Asta e, în rest, absolut nimic!”
CU DOAMNA DĂNCILĂ AM O RELAȚIE FOARTE BUNĂ, DAR PARTIDUL E ALTCEVA
Eu cu doamna Dăncilă, nu mă feresc să spun, chiar spun cu drag, am o relație foarte bună. Și, înainte de a fi într-o anumită funcție, am avut o relație foarte bună și cu familia, cu soțul dumneaei, și o avem foarte bună, dar partidul e altceva. Politic, sunt alte lucruri. Dar nu mă poți înscrie într-un proiect politic în care eu nu cred. Ne-am despărțit amiabil, marți seara, am spus că nu merg la Neptun, pentru că am întâlnire în organizația Olt.”
ÎN PRIVINȚA LISTEI PENTRU ALEGERILE EUROPARLAMENTARE, AM FOST ÎMPOTRIVA ROVANEI PLUMB ȘI ȘTIU EXACT DE CE
„În momentul în care s-a aprobat lista pentru alegerile europarlamentare, eu, în CEx, am fost împotriva Rovanei Plumb și știu exact de ce. Și ceea ce am spus eu acolo va ieși la iveală. Mi-am spus punctul de vedere, dar n-a contat, pentru că 99% au spus că e bine să fie cap de listă. Și vedeți ce cap de listă am avut și ce scor am obținut.
Sincer să fiu, am fost și rezervat în declarații, pentru că puteam să fiu exclus din partid foarte ușor.”
DACĂ PSD OBȚINEA UN REZULTAT BUN LA NIVEL DE ȚARĂ, LA PRIMUL CEX DUPĂ ALEGERI, ERAM OUT
„Vă spun din surse apropiate lui Liviu Dragnea, dacă PSD obținea un rezultat bun la nivel de țară, la primul CEx după alegeri, eram out! Eu cred că, în partid, trebuie să dezbați problemele, să-ți spui punctul de vedere, pentru că niciunul nu deținem adevărul absolut. Dar dacă începi cu parti-pris-uri «Îl vreau pe X, că așa vreau eu», atunci n-ai nicio valoare.”
EU VOI RĂMÂNE ÎN PSD, PÂNĂ CÂND VOI IEȘI CU PICIOARELE ÎNAINTE
„Eu voi rămâne în PSD, până când voi ieși cu picioarele înainte. Așa am spus mereu. Așa că, orice discuție privind trecerea mea la alt partid este inutilă. Discut cu foarte multe persoane, am foarte mulți prieteni în alte partide, dar asta nu înseamnă că voi pleca din PSD.”
ÎN PRIVINȚA DRUMULUI EXPRES CRAIOVA-SLATINA-PITEȘTI, SE PARE CĂ ALȚII AU LUAT-O ÎNAINTE, CĂ ERA CAMPANIE ELECTORALĂ
„În privința Drumului Expres Craiova-Slatina-Pitești, se pare că alții au luat-o înainte. La CEx-ul din ianuarie 2017, la Sinaia, eu am spus două lucruri. Am cerut votul în CEx, Grindeanu era premier, pentru acordul să facem referendumul cu județul Olt-Romanați și pentru realizarea Drumului Expres Craiova-Slatina-Pitești, pentru că știam că este toată documentația tehnică. Și am cerut să supunem la vot demararea acestor lucruri. Și-au asumat alții meritele, e treaba lor.
Eu am spus, la Craiova, când am fost la Ziua Olteniei, că buldozerele vor intra în anul 2019. Alții s-au grăbit și le-au dus mai devreme acolo, că eram în campanie electorală. Eu le-am spus să nu se ducă. Mai mult, mi-au spus că intră și în Olt să inaugureze nu știu ce. Le-am spus să nu meargă acolo, pentru că trebuie vorbit cu constructorul, nu trebuie să facem doar pentru că e campanie electorală, ci trebuie să facem lucrurile așa cum se cuvine. Din păcate, unii n-au înțeles asta. Dar sigur că lucrările la drumul expres vor începe. Contractul e semnat, sunt termene date. Nu se poate să nu înceapă!”
Dragoș Sîrghie