AcasăEvenimentCORABIA – 150 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA ORAȘULUI PORT

CORABIA – 150 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA ORAȘULUI PORT

Ziua Regalității marchează trei momente importante pentru Istoria României: începutul Domniei lui Carol I, Independența de Stat a României și Încoronarea primului Rege… Mai simplu, sosirea lui Carol I, Independența și Regatul!

La peste un sfert de secol, după Revoluția din 1989, mai precis în aprilie 2015, printr-o inițiativă a senatorului Puiu Hașoti, după o respingere în Senatul României, Camera Deputaților, for legislativ, adoptă propunerea legislativă a fruntașului liberal, Ziua de 10 Mai, zi a sângelui albastru, devenind, astfel, Zi Națională…

Și, iată, dragi cititori, că, în urmă cu doar patru zile (luni, 10 mai), orașul de pe Dunăre, prin administrația sa, reușește, în ciuda vremurilor obscure pe care le trăim, să marcheze, aș putea spune, într-o manieră regală, această zi a istoriei patriei, care coincide  miraculos, cu sărbătorirea a 150 de ani de când însuși Carol I, „prin grația lui Dumnezeu și a voinței naționale”, prin Decretul Regal din 6 aprilie 1881, declară Corabia ca fiind comună urbană.

În discursul său, primarul Iulică Oane a subliniat rolul fundamental pe care l-au jucat Carol I și , în general, regalitatea în consolidarea și făurirea Statului unitar Român:

„Pe toată perioada de 48 de ani de domnie, Țara Românească s-a bucurat de o stabilitate politică extraordinară, de o dezvoltare fără precedent a infrastructurii, punându-se bazele instituțiilor pentru Statul Român, pentru ca acesta să devină stat democratic…”

Discursul domnului primar a fost continuat și conturat de doamna Mirela Cojoc, șefa Serviciului Cultural din Primăria Corabia, care are în subordonare Muzeul, Cetatea Sucidava, Casa de Cultură, Biblioteca:

„Am ales noi, astăzi, această zi cu mari semnificații în făurirea Statului Românesc modern, să omagiem pe Carol I și să sărbătorim 150 de ani de la înființarea orașului Corabia. Legea de înființare a urbei noastre a fost promulgată și aprobată de Parlamentul de atunci al țării și semnată de Principele Carol.”

În amintirea monarhului care și-a pus pecetea pentru înființarea orașului Corabia, care a fost, cândva, unul dintre orașele cele mai cochete și înmiresmate așezări de pe sora noastră „Dunăre, drum fără pulbere”, administrația locală, într-un moment magic, a dezvelit bustul lui Carol I, făurit de sculptorul profesionist Emilian Nuță, cel care se pregătește să dea posterității și bustul marelui om de fotbal, Ion Oblemenco, fiu al Corabiei, bust ce va fi amplasat, în viitorul apropiat, în fața Sălii de Sport, din același Parc – Carol I.

Au participat la manifestări Poliția de frontieră din localitate și un sobor de fețe bisericești care slujesc lăcașele de cult din orașul care a dat țării și universalității personalități precum Popa Șapcă, Teodor Danetti, Teodor Mazilescu, Pavel Chihaia, Șerban Ionescu, Emil Boroghină, dar și alte mari nume din diferite domenii științifice, culturale și artistice, întregind astfel o atmosferă de sărbătoare, dar și respectând cu strictețe regulile impuse de virusul pandemic, care bântuie omenirea.

Au încoronat opera echipele de muzică și dans, conduse de celebrul instructor artistic Maria Florică, printr-un program artistic, alcătuit din cântece patriotice și populare, completate de dansurile noastre strămoșești.

A fost o lecție de istorie și patriotism, care a marcat, măcar simbolic, revenirea noastră la valorile naționale și, de ce nu?, la normalitatea pe care o visăm zi și noapte! Felicitări, Corabia! Trăiască Regalitatea!

Flash-interviu!!!

Emilian Nuță, sculptor:  

Este o mare minune că s-a mai făcut așa ceva, în țara asta care merge așa cum merge!

Ce semnificație are acest bust, în acest context internaționalist, în care globaliștii vor să șteargă de pe fața pământului  specificul și istoria popoarelor?

Este o mare minune că s-a mai făcut așa ceva, în țara asta care merge cum merge, în lumea asta care merge așa cum merge! Poate dacă va mai rămâne cineva, în viitor, pe acest pământ, își va mai aduce aminte de-o filă de istorie, de un conducător adevărat care a făcut România modernă. Carol I este monarhul care, la prima ședință de guvern, le-a făcut guvernanților cadou câte un ceas! Obișnuiți cu stilul balcanic, ei veneau la serviciu cu întârziere cu o oră-două! Nu le-a bătut obrazul, le-a pus un ceas la fiecare în față și le-a spus că programul începe la ora cutare, ședința începe la ora cutare! Precizie și corectitudine nemțești!

V-ați încununat opera și cu acest bust, care va rămâne în eternitate…

Repet, mulțumirea mea cea mai mare este că cei din administrația locală s-au hotărât să facă acest lucru, cu toate piedicile pe care le-au fost puse. Eu fiind sculptor profesionist, am executat această lucrare, pentru un om așa cum a fost Carol I. Ideea în sine este măreață, în zilele noastre. Eu cred că orice om, cu mintea la purtător, orice om normal, nu are cum să nu fie legat de pământul din care se trage.

Ce părerea aveți despre cultura județului Olt, la ora asta? Știu că ați suferit pe vremea comunismului…

Comunismul, ca și fascismul, este o ideologie, care depinde pe mâna cărui descreierat apucă. Dacă apucă comunismul pe mâna lui Hitler, acesta face ce-a făcut Stalin și invers. Dacă, la noi, liberalismul a apucat pe mâna foștilor securiști și comuniști, apoi ei fac ce știu mai bine: securism și comunism. De cultură, nici să nu audă.

Orice ideologie are un sâmbure de pornire bun, ca să atragă masele și după aia… ciorbă românească!

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments