Într-un oraș ca Slatina, în care cultura este ținută, fie iarnă, fie vară, la temperaturi scăzute, prezența Corului Millennium este ca o fântână arteziană în deșert. Repertoriul muzical al Corului Millennium, de înalt rafinament, este alcătuit din piese muzicale românești (Sârba-n căruță, Mărioară de la Gorj, Măi, Gheorghiță!, Neica-al meu, Brâul amestecat, Taina creștinătății, În poieniță, lângă plop, Cor și Rugăciune din Opereta „Crai Nou” etc.), dar și din muzica lumii (Santa Lucia, Cielito Lindo, O, sole mio, Corul din Opera „Ernani”, Corul soldaților din Opera „Faust”, Brindisi din Opera Traviata, Amapola etc.).
Este un fapt de-a dreptul îmbucurător că în orașul nostru, care are vechi și strălucite tradiții muzicale, într-o vreme când artele sunt spulberate de incultura și materialismul dialectic ale politicianismului, un om, un profesor cu îngeri în sânge, Alexandru-Chirilă Stanciu, se încăpățânează să mențină viu acest „act al minții omenești, care pune în ordine lumea sunetelor” (adică Muzica), cum ar spune Igor Stravinski, această „armonie agreabilă, în onoarea lui Dumnezeu și desfătarea permisă sufletului”, cum ar spune Johann Sebastian Bach.
Se cuvine, deci, să-l aplaudăm, din toată inima pe d-l profesor, dar să-i aplaudăm și pe membrii acestui cor nemuritor a cărui faimă a depășit demult granițele României.
Concerte extraordinare susținute de Corul „Millennium”
Recent, Corul „Millennium” a susținut două concerte extraordinare, la Caracal și Slatina. Astfel, Teatrul Național din Caracal a găzduit concertul coral organizat de Asociația Cultural Corală „Millenium” Slatina, în colaborare cu Centrul Cultural Caracal, Primăria Municipiului Caracal și Asociația „Fiii și prietenii Caracalului”.
La Slatina, concertul s-a desfășurat în sala de festivități a Colegiului Național Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina, având ca organizator Asociația Cultural Corală „Millenium” Slatina, în colaborare cu Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu” Slatina.
La cele două spectacole, au urcat pe scenă următoarea componență a Corului „Millennium”: soprane – Emilia Stanciu, Daniela Ivan, Iulia Andrei, Petra Dumitrescu, Rodica Țugulan, Aneta Savu, Tatiana Iana, Denissa Guțică, Daniela Cîmpeanu, Ban Elena, Carmen Popescu, Doina Vidroi, Nicoleta Trache, Reluța Cristescu, Ștefania Morărescu; altiste – Alexandra Sulger, Viorica Bondoc, Elena Pîrșcoveanu, Elena Condurache, Elena Bărbulescu, Aurica Moale, Emilia Duță, Cornelia Dimulescu, Liliana Maican, Valerica Șoaică, Ioana Tudor, Daniela Constantin, Alexandra Constantin, Raluca Popescu; tenori și bași – Florin Petra, Petrișor Efrem, Liviu Stănescu, Constantin Badea, Nicolae Gușatu, Marin Cuțaru, Cristian Buzatu, Nicolae Sulger, Neculae Ginerica, Alexe Diaconu, Ion Ilie, Marius Pălărie, Ilie Voroneanu.
Sub bagheta dirijorului Alexandru-Chirilă Stanciu, corul „Millennium” a încântat publicul cu creații corale românești și din repertoriul internațional.
Corul „Millennium” – aproape de majorat
Profesorul de muzică Alexandru-Chirilă Stanciu a fondat, în decembrie 2000, Corul mixt „Millennium”, care a funcționat sub egida Consiliului Local Municipal Slatina, între anii 2001-2005. Începând cu anul 2005, membrii corului înființează Asociația Cultural-Corală „Millennium”, avându-l are ca președinte pe maestrul Alexandru-Chirilă Stanciu.
Corul este format din 45 de persoane: profesori, învățători și câțiva funcționari, toți cântăreți amatori. Încă de la înființare, corul a prezentat numeroase concerte în orașul Slatina, dar și în alte localități din județul Olt, precum și în țară. Corul „Millennium”, a participat la „Festivalul Coral Internațional D.G. Kiriac”, care a avut loc în Pitești și Curtea de Argeș, în 2002, 2003, 2009, 2011.
În iunie 2003, a fost prezent și la Festivalul Coral International „Ion Vidu” din Lugoj, iar în iulie 2010 – la Festivalul Coral Internațional „Pastorala” din Focșani. Un an mai târziu, el participă și la Brăila, la sărbătorirea a 140 de ani de existență a Corului bărbătesc „Armonia”.
În luna mai 2012, corul a participat la Festivalul Coral Internațional de la Sparta, Grecia, iar în iulie, la Toscana, la Festivalul Internațional de Muzică Corală din Montecatini Terme, Italia. Iulie 2013 reprezintă participarea corului „Millennium” la ediția a 8-a a Festivalului și Concursului Coral Internațional „Johannes Brahms” de la Wernigerode, Germania. Un an mai târziu, a fost invitat, la Edipsos, insula Evia-Grecia, unde a susținut câteva concerte. În anul 2015, participă la Festivalul Coral Internațional de la Paris, Franța. În 2016, este invitat să cânte la mai multe parohii romanești din Italia, pentru ca, în 2017, să susțină 10 concerte, în mai multe parohii românești din Spania.
Repertoriul corului cuprinde piese corale din muzica românească și din repertoriul universal. Asociația Cultural-Corală „Millennium” a organizat, la Slatina, începând cu anul 2006, cele șapte ediții de până acum ale Festivalului Coral Internațional „Gheorghe Cucu”. De asemenea, a susținut, de mai multe ori, sub formă de concert, opereta „Crai Nou”, de Ciprian Porumbescu. A colaborat și a susținut concerte vocal simfonice la Slatina, cu artiști lirici de la Filarmonica „Oltenia” și cu Orchestra Simfonică a Operei Române, ambele din municipiul Craiova.
Maestrul Alexandru-Chirilă Stanciu s-a născut la 16 martie 1945, în Slatina. A început activitatea muzicală la 13 ani. În 1974, a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București. A funcționat ca profesor de muzică la Colegiul Național-Vocațional „Nicolae Titulescu”, Slatina.
Alexandru-Chirilă Stanciu este dirijor, compozitor și muzicolog. În calitate de compozitor, a câștigat două premii, la nivel național. A publicat peste 50 de cântece pentru copii, unele dintre ele fiind înregistrate pe diferite discuri. A compus mai multe piese corale și a realizat câteva prelucrări folclorice pentru coruri de voci egale și formații corale mixte.
Ca muzicolog, a publicat 18 cărți care se referă la activitatea muzicală a municipiului Slatina și a județului Olt. Ca dirijor, în 1972, a înființat corul feminin „Camerata”, care a câștigat numeroase premii la diferite concursuri naționale. A condus și alte coruri de adulți sau copii (elevi) din Slatina sau din județul Olt și, de asemenea, între anii 1995-2000 și 2004-2007, a dirijat corul „Armonia” al Catedralei Sfântul Gheorghe-Ionașcu din municipiul Slatina. În decembrie 2000, Alexandru-Chirilă Stanciu a fondat corul religios „Voces Domini” și corul „Millennium”.
Ionuț DUMITRESCU
pai bine mai ,,ziaristule”, ai uitat cum scriai despre acest cor in nr. 560 din sept. 2013 ??
reciteste articolul, poate ai o ”pana ” de memorie ! =))))))))))))))
cand ai fost serios, atunci sau acum?