AcasăOra SatuluiCostin Robert Vâlceleanu, primarul comunei Perieți: Să mergem înainte și să avem...

Costin Robert Vâlceleanu, primarul comunei Perieți: Să mergem înainte și să avem grijă de comuna noastră!

Deși a fost atestată documentar în anul 1477, comuna Perieți are un trecut mult mai îndepărtat. Potrivit cercetătorilor și studiilor întocmite de reputați profesori de istorie ai județului Olt, specialiști ai unor institute de cercetări istorice și sociologice naționale, precum și arheologi români de primă mărime, comuna Perieți are o existență de câteva secole care preced prevederile actului documentar.

Comuna Perieți este formată din satele Perieți, Măgura și Mierleștii de Sus. La rândul său, satul Perieți este format din vechile sate Perieții de Sus și Perieții de Mijloc, unite în anul 1968.

perieti primar valceleanuTeritoriul ocupat de satele Perieți și Mierlești, situat în Câmpia Boianului, în stânga și dreapta Iminogului, la Vest de pârâul Vedița-Dorofei, într-o zonă fertilă favorabilă agriculturii și creșterii animalelor, a fost locuit din cele mai vechi timpuri. Comuna Perieți cu denumirile sale străvechi (Periați, Periiați, Pericioria sau Perieați) figurează și în lucrările renumitului istoric Nicolae Iorga, dar și mult mai înapoi în istorie, într-un document din 18 februarie 1623, „când Radu Mihnea voievod întărește lui Tudor, fost mare sluger și altora ocinele lor din satul Podișor lângă Curtișoara, când martori erau și patru megieși din Șerbănești și din Perieți, pe Iminog”.

Iată, așadar, stimați cititori, o localitate care vine din negurile istoriei, cu obiceiurile, tradițiile și folclorul ei, folclor care, din păcate, ani și ani de-a rândul, înainte, dar și – mai ales – după Revoluție, a fost uitat în sertarele timpului.

perieti calusariDin punct de vedere administrativ, dar și folcloric, comuna Perieți reînvie odată ce, în anul de grație 2012, tânărul Costin Robert Vâlceleanu a fost ales, prin sufragiu universal, în funcția de primar. Așadar, în anul 2012, cu ajutorul tatălui său, Marin Vâlceleanu (sufletul viu al redeșteptării tradițiilor din Perieți), dar și al coregrafului de ispravă, Alexandru Rizea, primarul Costin Robert Vâlceleanu semnează actul de naștere al Ansamblului Folcloric „Mugurașii Iminogului”. Misiunea acestui ansamblu, format din echipe de fete, dar și mixte, de dansuri populare, grup vocal și trupă de călușari, a fost clară: aceea de a valorifica și de a duce mai departe obiceiurile și tradițiile populare ale acestei așezări istorice.

D-le primar, sunteți la finalul mandatului. Care sunt investițiile pe care le-ați făcut și ce aveți de gând să faceți în continuare?

Au fost investiții mai mari sau mai mici. Voi începe cu iluminatul, pe care l-am introdus în toată comuna, care s-a realizat până la ultimul cotlon. Cimitirele au fost și ele iluminate. Regularizarea cursului Iminogului a fost recent finalizată. Acum nu mai avem probleme cu inundațiile. Am asfaltat două ulițe, iar la sfârșitul aceste luni, vom mai asfalta încă două. Am făcut un pod, peste râul Iminog.

perieti camin cultural valceleanuCăminul Cultural este pe fonduri europene, dar nu în totalitate. A fost o clădire veche, consolidată, am făcut și o extindere, a ieșit ceva frumos. L-am făcut pe GAL, cu o valoare de 100.000 de euro.

La Școala Gimnazială Perieți, se lucrează la toalete, centrale termice. Ni s-au aprobat, pe Ordonanța 28, fonduri guvernamentale, asfaltarea, cu șanțuri betonate la porți. Acest proiect, cu siguranță, va începe în acest an.

Ni s-au aprobat apa și canalul, pe Compania de Apă, lucrare care va începe tot anul acesta.

Am luat un microbuz școlar, o investiție necesară. Toți ziceau că sunt primar tânăr, la primul mandat, și nu voi reuși să fac mare lucru… Mai vreau să fac o grădiniță nouă, de la zero, tot pe fonduri europene. Vreau să fac un mini-teren de fotbal, tot pe fonduri europene. Mai sunt și alte investiții de făcut.

Sunt investiții care trebuie continuate. Asta înseamnă că va trebui să  candidați și să câștigați?

Vom candida, nu se discută. Nici nu-mi fac probleme. Nu cred că voi avea probleme în acest sens.

Câte dosare aveți la Legea 416, d-le primar?

Avem 29 de dosare. Folosim oamenii în diverse munci în comună, la șanțuri, la curățenie.

Când am intrat în primărie, am văzut o vitrină plină cu diplome…

Este un proiect de suflet. Avem un Ansamblu Folcloric „Mugurașii Iminogului”, înființat în 2013 și care este mândria comunei. Ne reprezintă în țară și peste hotare și avem premii frumoase și multiple, locuri I, marele premiu al multor festivaluri. Este o muncă frumoasă, avem copii excepționali din comună. La grupa mare, au rămas 38 de copii și la cea mică, care vin din spate, vreo 40 de copii.

Putem spune că am revitalizat tradițiile populare din comuna Perieți, așa cum nu a mai fost de foarte mult timp, poate chiar peste 50 de ani sau mai mult.

Care este relația d-voastră cu cadrele didactice?

În 2013, dacă vă mai aduceți aminte, bugetul local a fost subțire, din care am acordat o mică parte din naveta cadrelor didactice. Anul 2014 a fost la fel. În 2015, am avut bani pentru tot anul, pentru că a fost un buget mai bun, am realizat și investiții pentru comună și le-am acordat cadrelor didactice transportul pentru tot anul. Anul acesta este cel mai mic buget în raport cu toți cei patru ani de mandat. Iarăși, vom avea o situație mai precară la transport. Ca și-n anii precedenți, le-am acordat aceleași sume, dar nu sunt de ajuns…

Mesaj către locuitorii din Perieți!

Să mergem înainte și să avem grijă de comuna noastră!

perieti 3Referindu-se la inaugurarea recentă a Căminului Cultural din Perieți, primarul Costin Robert Vâlceleanu a declarat pentru LINIA ÎNTÂI:

«A fost un moment important pentru comuna noastră. În ciuda tuturor greutăților pe care le-am întâmpinat în anul 2015, iată că, în 2016, am reușit să finalizăm acest proiect important, care ține de spiritualitatea noastră locală, de fibra folclorică și tradițională a comunei noastre. Mulțumim parlamentarilor PSD care ne-au sprijinit și Consiliului Județean Olt, care a înțeles rostul acestui așezământ cultural. Mulțumesc, de asemenea, cetățenilor comunei Perieți pentru sprijinul lor moral pe care mi l-au acordat timp de patru ani, iar eu le promit că nu le voi înșela așteptările și speranțele nici în următorii patru ani, pentru a desăvârși ceea ce am început. Dumnezeu să ne ajute!»

LINIA ÎNTÂI

perieti 2

1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments