AcasăEvenimentCostinel Beșteleu și Virgil Tudor Ciobanu, doi copii din Oboga, premiați la...

Costinel Beșteleu și Virgil Tudor Ciobanu, doi copii din Oboga, premiați la Festivalul Național al Ouălor Încondeiate

Marți, 19 martie a.c., Florian Dumitrescu – directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Cultural Olt (CJCPCT), împreună cu Valeru Ciurea – referent în cadrul aceleași instituții, au organizat o conferință de presă în care au ținut să aducă în atenția opiniei publice participarea la un mare festival de încondeiere a ouălor. Este vorba despre  Festivalului Național al Ouălor Încondeiate, care se desfășoară anual în localitatea Ciocănești, județul Suceava. Printre meșteșugurile care încă mai rezistă în județul Olt este și acela al încondeierii ouălor. Oboga este singura localitate din județul Olt în acare se mai păstrează această tradiție. Din păcate, mai sunt puțin reprezentanți a acestei tradiții populare, anul trecut mergând la ceruri Tudor Diaconeasa, cel mai mare încondeietor de ouă din zona noastră.

florian dumitrescuDespre meșterul Tudor Diaconeasa, Florian Dumitrescu spune că „după cum avea sufletul, el a ajuns la dreapta Domnului”. Dar, înainte să treacă la cele veșnice, Tudor Diaconeasa le-a destăinuit tainele încondeierii ouălor câtorva copii, cărora chiar le-a plăcut acest lucru și care continuă să facă acest meșteșug.ciobanu virgil 33

Astfel, între 16-17 martie, la Ciocănești, în județul Suceava, s-a desfășurat cea de-a X-a ediție a Festivalului Național al Ouălor Încondeiate. Alături de Florian Dumitrescu și Valeru Ciurea s-au aflat doi copii de ispravă, doi copii care au depins arta încondeierii ouălor și care fac cinste județului Olt oriunde ar merge în țară. Este vorba despre Costinel Beșteleu și despre Virgil Tudor Ciobanu.

„Concursul, denumit «Tradiție – valoare sacră», s-a desfășurat pe două secțiuni: o expoziție de ouă încondeiate, unde au participat aproximativ 130 de expozanți din 7 județe ale țării. Trebuie menționat că Suceava este patria ouălor încondeiate, la acest festival fiind încondeiate peste 10 mii de ouă.

besteleu 2La secțiunea Expoziție, a participat Costinel Beșteleu, care s-a bucurat de un real succes. A avut cele mai multe interviuri pe care le-a acordat televiziunilor locale și naționale și a primit, bineînțeles, o diplomă din partea organizatorilor.

La secțiunea de Încondeiere de ouă, care s-a desfășurat pentru copiii, din partea noastră, a participat Virgil Tudor Ciobanu, un băiat în clasa a V-a, care ne-a surprins pentru că a obținut locul al doilea, concurând cu 60 de copii, ce proveneau din familii cu tradiții de sute de ani în arta încondeierii”, ne-a declarat Florian Dumitrescu, directorul CJCPCT Olt.

La rândul său, Valeru Ciurea a ținut să precizeze scopul acestei conferințe, precum și amploarea deosebită a festivalului bucovinean: „Am organizat această conferință de presă pentru a-i populariza pe acești doi tineri talentați în meșteșug și la învățătură. În afară de talentul de a încondeia ouăle, știau și partea teoretică a meșteșugului, ceea ce a impresionat juriul de la secțiune și asta a fost atuul copiilor noștri. A fost un festival cu o amploare deosebită Noi avem 10 modele de ouă cu 10 povești, ale lui Tudor Diaconeasa. În afară de noi și încă câțiva meșteri, restul se apropie mai mult de industrie decât de meșteșugul popular. Copii noștri au fost foarte apreciați, deja am primit invitație pentru a participa la edițiile viitoare!”

Negru, roșu, portocaliu sau galben sunt culorile care dau specificul meșterilor din Oboga, ei folosind, de altfel, și vopsele obținute din plante, mai precis coajă de arin, coajă de măr, petale de flori de mac.

Iată că Oboga face, din nou, cinste județului nostru, pentru că a rămas cel mai minunat tărâm al meșteșugului popular din zona Oltului, care dă, an de an, noi și noi meșteri în olărit și încondeierea ouălor.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -