D-le primar, ce proiecte ați finalizat, în acest mandat, ce aveți în derulare și ce vă propuneți pentru viitor?
O mare reușită a noastră, în acești trei ani, este extinderea rețelei de gaze naturale, pe o lungime de 8 km. Urmează încă un proiect pe „Anghel Saligny”, de extindere a rețelei de gaze, pe încă 4,5 km, plus 171 de branșamente. S-a ținut și licitația pentru acest proiect, a câștigat o firmă din Slatina. Aici trebuie să vă spun că oamenii nu își vor mai plăti branșamentele spre gospodării. Deci, cetățenii vor economisi aproximativ 5.000 lei. Urmează, în perioada imediat următoare, să semnăm contractul, iar în maximum o lună, să demarăm lucrările. Țin foarte mult la această extindere de 4,5 km, pentru că, prin acest lucru, îmi țin promisiunea față de satul Strugurelu. Un sat la care țin foarte mult, unde am introdus rețeaua de canalizare și unde urmează refacerile la această rețea. Există iluminat public modernizat, iar, în anii următori, trebuie să refacem podul de la intrare… În acești trei ani de mandat, am realizat două locuri de joacă, unul prin bugetul local, iar celălalt prin fonduri de la AFIR. După acest proiect de extindere de gaze naturale, va urma proiectul de asfaltări. Am zis să urmăm parcursul firesc, adică să nu mai asfaltăm și apoi să spargem, să introducem gaze. Terminăm cu gazul și apoi urmează proiectul de asfaltări.
Proiectul de canalizare a început, la aproximativ trei luni de zile de la preluarea mandatului. Proiectul de canalizare este finalizat în proporție de 70%, iar în primăvară urmează să înceapă construcția stației de epurare, pe care o avem în comun cu Crâmpoia. În câțiva ani, întreaga rețea de canalizare va fi funcțională. Pe PNRR, avem un proiect care se referă la reabilitarea clădirii primăriei, dotarea cu panouri fotovoltaice, stație de încărcare mașini electrice, schimbarea acoperișului etc.
În acest an, vom demara lucrările privind reabilitarea Școlii Generale cu clase I-IV, lăsată în paragină, iar prin fonduri de la Ministerul Dezvoltării, o vom reface, în totalitate. Pentru preșcolari, pentru after-school… Ideea este să o avem funcțională, dotată și modernizată. Deci, nu este un proiect inutil, așa cum s-a vehiculat, pentru că sunt zero copii. Păi, sunt zero copii, pentru că a fost lăsată în paragină. O vom reface și vom avea copii acolo. Tot în acest an, vom începe un proiect, pe care l-am promis, în campania electorală. Este vorba despre Târgul Comunal și Piața Agroalimentară. Avem toată documentația pusă la punct, urmează licitația și începerea lucrărilor, cât mai curând. Pentru că ceea ce am promis voi și face. Nu vorbesc vorbe în vânt…
Tot prin PNRR, avem un proiect privind modernizarea și extinderea rețelei de camere video. Avem documentația, în perfectă ordine, urmează să implementăm proiectul. Avem o foarte mare mulțumire, în colaborare cu ISU Olt, am pus bazele unei Subunități de Pompieri, pe raza comunei Șerbănești, cu descarcerare și SMURD, care va deservi localitatea noastră și localitățile de lângă noi. Am găsit o mare deschidere în d-l colonel Adrian Tănase, care este un om deosebit, un om extraordinar. A durat aproximativ un trecerea terenului către Unitatea MAI Matei Basarab.
Cu ce problemă stringentă se confruntă localitatea dvs.?
Continuăm proiectul de canalizare, cu problemele aferente! Lucrarea în sine este a operatorului de apă, dar înjurăturile vin către mine. Eu am făcut tot ceea ce mi-a stat în putere, prin sesizări și adrese, către beneficiar și constructor, privind refacerea provizorie a drumurilor.
Mulți cetățeni sunt supărați de disconfortul privind lucrările de canalizare, dar, într-un final, lucrurile vor intra pe un făgaș normal… Pe străzile unde s-a introdus canalizarea, unde avem rețeaua de gaze și de apă, în viitorul apropiat, vom asfalta. Când se vor finaliza aceste lucrări, foarte importante pentru comunitatea noastră, vom veni cu un strat de asfalt, pentru a aduce totul la starea inițială.
La capitolele Cultură, Biserică și Educație, ce ne puteți spune?
Legat de religia noastră creștin-ortodoxă, din moși-strămoși, de când am preluat mandatul, în fiecare an, am venit în sprijinul celor două Biserici, de pe raza comunei noastre. Am alocat anumite sume, aprobate de către Consiliul Local… Ne-au făcut solicitări anual, la care am răspuns prompt.
În momentul de față, la Biserica din Șerbănești, se lucrează la o cameră mortuară. Avem o capelă, așa cum trebuie, în Șerbăneștii de Sus, prin absoluta contribuție a d-lui Longin Dăghicescu, fapt pentru care îi mulțumim, în mod deosebit. Vom veni, și anul acesta, în sprijinul Bisericilor, așteptăm solicitările domnilor preoți. E normal, pentru că niciun preot nu-și ia Biserica acasă, lucrează în folosul comunității.
Privind partea culturală, pot să vă spun că avem Ansamblul Cultural „Plai de Dor”, cu care ne mândrim și care ne reprezintă, cu cinste și onoare, pe plan local și național. Sunt copii minunați care merită, din plin, implicarea noastră… Sunt foarte mulțumit…
La școli, am schimbat, anul trecut, centralele termice, am venit cu centrale moderne. Au un grup sanitar nou. De fiecare dată, am răspuns corespunzător tuturor solicitărilor doamnei director. Se deschid, în viitorul apropiat, noi sesiuni de proiecte, privind reabilitarea școlilor. Deja am discutat și cu consultantul și am demarat procedura pentru a reabilita și moderniza școala de centru „Dumitru Popovici”, cu pompe de căldură, panouri fotovoltaice și absolut tot ceea ce este necesar. Necesită intervenții pe partea electrică… Tot pentru învățământul nostru, vreau sa precizez că am semnat contractul de finanțare pentru dotarea scolii și așteptăm începerea licitației.
Cum ajută administrația locală pe fermierii de pe raza localității dvs., pentru accesarea fondurilor de orice natură?
Am sprijinit și mediul privat prin promptitudine, prin prioritizarea autorizațiilor și acordurilor. Tot ce ține de noi… După cum ați și văzut, în comuna noastră, există un magazin Profi modern! Avem și o stație de carburanți Rompetrol, care a fost pusă în funcțiune anul trecut. Avem multe magazine patru stații GPL, patru depozite de construcții… Sprijinim mediul privat… Orice investiție aduce plus-valoare comunității noastre!
Ce componență politică are Consiliul Local?
Suntem o comună de gradul III… Prin urmare, avem 11 consilieri locali: 6 consilieri PSD, 3 – PNL, 2 – USR. Suntem majoritari, dar cu mici probleme…
Aveți probleme în trecerea proiectelor?
Da! Am mai întâmpinat probleme. Dureros este că întâmpinăm probleme de la USR, cu sprijinul unuia dintre consilierii PSD. De la ai noștri, cum s-ar spune… Avem veșnic critici de la un consilier de-ai noștri, de la PSD. Vocea dumnealui este susținută de consilierii USR, care îl susțin, doar prin prisma interesului politic și nu al cetățenilor comunei Șerbănești.
La dvs. funcționează alianța PSD-PNL?
Avem o colaborare instituțională foarte bună cu domnii consilieri ai PNL. Țin să le mulțumesc, pe această cale, pentru că sunt oameni de caracter, oameni care au înțeles necesitatea proiectelor pentru comunitate. Nu au existat contre doar de dragul de a fi…!
Care este relația administrației locale cu Consiliului Județean Olt?
Este o relație foarte bună. Suntem sprijiniți, de fiecare dată. Am fost ajutați mereu… Avem o relație foarte bună și vrem s-o păstrăm așa. Ne ascultă doleanțele și ne sprijină…
Adresați un mesaj locuitorilor comunei Șerbănești, pentru că dumnealor sunt beneficiarii proiectelor pe care le derulați!
Îi rog să aibă încredere în mine și în echipa administrativă a primăriei! Cred că am demonstrat, în acești doar trei ani, că suntem o echipă administrativă, care lucrează în folosul lor! Până la urmă, sunt doar trei ani, nu 30 de ani…
Consider că am realizat multe lucruri, iar de anul acesta proiectele noastre prind contur. Când am venit la Primărie, nu am găsit proiecte reale, pe care să putem să le continuăm! Am început de la zero, practic, ca să putem să enumerăm, astăzi, proiectele pe care vi le-am menționat, în debutul interviului nostru.
A consemnat Dragoș Sîrghie