D-le președinte, cu aproximativ 40 de zile înainte de fuziunea cu Traian Băsescu, v-am întrebat direct: «Reveniți la Traian Băsescu? Ați fost unul dintre consilierii lui cei mai buni.» Ați avut o ezitare, dar nici nu ați negat. Știați ceva atunci?
Existau discuții, dar nu exista, concret, un plan de lucru. Cu 30 de zile înainte de fuziune, eram în discuții și cu alți posibili parteneri, și cu PSD, și cu PNL, căutând varianta cea mai bună, tocmai ca echipa existentă, la nivelul președinților de organizații din toată țara să poată continua un proiect politic. Pentru că, scorul de la alegerile locale nu ne-a dat suficient de multă încredere în a merge singuri, în toamnă. În șase luni, a face o consolidare de partid cu peste 5% este o misiune foarte grea, în condițiile în care marii jucători politici te hărțuiesc permanent.
Răspunsul, la vremea respectivă, avea nevoie de mai multe elemente, care au urmat foarte rapid, în negocierile cu Traian Băsescu. Pot spune că au generat, până la urmă, un proiect de fuziune de succes, dacă ne uităm la ce au făcut alții, în ultimii ani.
D-le Steriu, are loc PMP în dreapta politică românească de astăzi, atât timp cât există acest PNL, nesățios și habotnic, condus de Alina Gorghiu, și partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, afiliat marelui PSD? Are loc PMP?
Are, pentru că nici PNL și nici ALDE nu vin cu lucruri concrete pentru românii care fac afaceri în România. Sunt sute de mii de oameni care plătesc taxele și impozitele și care sunt hărțuiți mult mai mult decât sunt încurajați și care își în tăcere povara. Dacă vă uitați pe ultimul barometru, sunt cei mai săraci oameni în venituri pentru viața lor. Sunt foarte bogați în venituri pentru comunitatea lor și pentru salariații lor. Dar viața românului care face afaceri este foarte dureroasă.
Spuneam, întotdeauna, data aceasta neagră, de 25 ale lunii, când jumătate dintre oamenii care au afaceri în România au dificultăți în a-și aduce la zi, exact în acea zi, taxele și impozitele, când, deocamdată, niciun ministru de Finanțe nu este solidar și cu cei care aduc banii, ci este solidar numai cu ANAF, cei care trebuie să le ia banii.
Este Traian Băsescu o locomotivă, în contextul actual?
Este! Fără dubii, este omul cu cea mai mare experiență, pe care o traduce într-o comunicare corectă. Pentru că nu este suficient să cunoști. Și Ion Iliescu a știut foarte bine statul român, și Constantinescu l-a cunoscut foarte bine, dar niciunul nu a rămas prezent în spațiul politic, comunicând permanent și traducând. Pentru că ai nevoie, ca românul de rând să cunoască ce se întâmplă în vârful politicii, să primești explicații pe limba ta, să înțelegi foarte bine mecanismul. Singurul care a putut să traducă este Traian Băsescu, inclusiv prin mesaje din agricultură și din orice domeniu. D-l Băsescu este, practic, o sursă care transformă mesajul super-sofisticat, uneori, într-un mesaj simplu, pe înțelesul românului. Chiar și dacă acesta nu face, neapărat, plăcere, cum au fost perioade în istoria ultimilor 10 ani, el a știut să explice foarte clar de ce este nevoie de o măsură, chiar dacă nu a fost cea mai populară.
Senatorul Ion Toma are responsabilități pe întreaga Oltenie. Întotdeauna, senatorul Ion Toma a vorbit despre Oltenia toată, nu numai despre Olt. A vorbit și despre faptul că Oltenia a cam fost părăsită de guvernările post-decembriste. Aveți, în acest sens, o strategie pentru Oltenia noastră profundă?
Cred că dacă Oltenia ar fi fost o republică independentă, d-l Ion Toma ar fi fost președintele ei. Are atât drag de toată zona aceasta, încât nu este deloc exagerat sau nu este deloc anormal ca el să coordoneze toată această zonă și să meargă pe un nivel superior de politică. Dincolo de activitatea la nivel național, are o aplecare către această zonă.
Tocmai de aceea, vrem, cumva, să facem o campanie unitară, ca mesaj pentru toată Oltenia, pe care să o coordoneze dânsul. Ne așteptăm la un scor bun din toate aceste județe, ceea ce ar fi o premieră pentru partidele de dreapta. În general, stânga a dominat atât de mult Oltenia, în ultimii 20 de ani, încât o reașezare pe niște valori clare transmise către olteni este necesară.
Respingeți din start o alianță la guvernare cu PSD?
Nu respingem nicio alianță la guvernare, atâta vreme cât principiile și valorile noastre sunt preluate, atâta vreme cât avem proiecte propuse și sunt incluse, atâta vreme cât avem oameni propuși și sunt incluși la guvernare, vom merge. Același lucru l-am generat și la locale, când am avut, în mod clar, câteva județe în care, după campania în care PSD cu PMP au avut fricțiuni, să găsească lucruri comune, în interesul unor județe. Mă refer la Caraș, la Timiș, Neamț și Constanța, unde există, în clipa de față, majorități făcute între PSD și PMP.
V-ați remarcat ca un bun negociator în probleme de agricultură. Însuși Traian Băsescu spunea despre d-voastră că sunteți un excelent specialist. Unde se află, acum, agricultura la nivelul României?
La jumătate din potențialul pe care îl poate avea. Mă refer la două capete: în primul rând, jumătate din cât poate produce în sectorul de materie primă și la jumătate din cât poate să transforme materia primă în produse finite. Și, poate al treilea nivel, la jumătate din cât ar putea exporta. Pentru că, în ultimii doi ani, am ajuns, din nou, să importăm mai mult decât să exportăm, după ce a fost o scurtă vreme în care echilibrasem această balanță comercială.
Cum să-i spun nepotului meu, să fie: patriot sau să fie naționalist?
«Fii patriot!» Pentru că naționalismul presupune și alte direcții.
Județul Olt este unul dintre primele iubiri politice ale d-voastră. Ce veți face ca să fiți la fel de popular precum ați fost, când erați parlamentarul nostru?
E greu, pentru că politica înseamnă din ce în ce mai multă responsabilitate și din ce în ce mai dificil în a găsi formele prin care să întorci electoratului tău specific un anumit fel de ajutor. Spuneam de reforma din Justiție și despre tot ce s-a întâmplat. Din nefericire, formele prin care poți veni punctual pe proiecte în folosul comunității, devin tot mai dificil de aplicat. Tocmai de aceea, trebuie să avem nu doar inventivitate, dar și o formă mai deșteaptă de a corecta legile, de a le lăsa mai permisive, în așa fel încât abilitățile de a-i dezvolta și de a-i susține pe cei care ți-au dat votul, să fie legale întru-totul și corecte, pentru că nimeni nu te votează să mergi în Parlament doar pentru a-ți face o carieră politică. Toți așteaptă înapoi un loc de muncă, o lege prin care viața să-i fie mai ușoară. Din acest punct de vedere, cred că avem foarte mult de schimbat în România mai departe.
Un mesaj către oltenii noștri.
Să aibă mare încredere în echipa PMP, pentru că acest partid vine cu experiența consolidată și aplicată a UNPR și cu elanul și entuziasmul PMP. Cu niște lideri care sunt marcanți și care au făcut ceva pentru România și pot face lucruri de bună calitate, în continuare, pentru olteni.
Dumitru Sârghie
SI TU PUPINCURISTUL LUI