AcasăInterviuCred că undeva, cândva, în secret, Darius Vâlcov a iubit Partidul Național...

Cred că undeva, cândva, în secret, Darius Vâlcov a iubit Partidul Național Liberal

Relativ nou în peisajul politicianist al județului Olt, tânărul liberal Cătălin Rotea, secretar-general al PNL Olt, este o figură aparte… Este un politician stilat în declarații, destul de diplomat, dar și cu o personalitate proeminentă care – cu siguranță – îl va propulsa, cât de curând, în galeria fruntașilor liberali ai județului Olt.

D-le secretar-general, există în USL Olt o atmosferă pe care unii o traduc așa: „PNL este ruda săracă și umilă a USL, iar fostul PDL, care a fuzionat cu PSD, face jocurile acestei alianțe!” Cum comentați dvs., ca tânăr politician?

Nu s-a pus si nu se pune problema să fim noi ruda săracă a acestei alianțe. Chiar dacă sunt mai mulți cei care susțin că ar exista tensiuni în această alianță, din punctul meu de vedere, ca persoană intrată mai recent în politică, așa cum spuneți, colaborarea a intrat pe un făgaș normal, la nivelul județului Olt.

catalin roteaCredeți, totuși, că este nevoie de o revigorare a conducerii PNL Olt, având în vedere o ușoară amorțeală a acestei formațiuni?

Nu este necesară în mod explicit o revigorare a conducerii partidului, pentru că aceasta și-a îndeplinit toate obiectivele ultimului ciclu electoral. E necesară o revigorare a întregului partid la nivelul județului, în primul rând o revigorare organizațională… Și asta facem acum. Suntem în proces de alegeri în localitățile unde nu mai avem organizații sau unde au fost dizolvate birourile politice locale, ca urmare a rezultatelor slabe de la alegeri. Am început deja pregătirea pentru alegerile europarlamentare, ne-am stabilit obiectivele. Trebuie, de asemenea, să creștem pe partea de comunicare, să fim mai deschiși presei și, până la urmă, să lucrăm mai mult în folosul cetățenilor județului Olt.

Apropo de presă, d-le Rotea… PSD are o presă pe care o utilizează în scopuri strict politice. Asta o vede oricine… Mai grav este însă că organele de presă ale PSD nu se opresc în a vă ataca încontinuu. Care este explicația, pentru că astfel nu mai înțeleg colaborarea bună  despre care vorbiți?

Voi merge pe principiul prezumției de nevinovăție și, atâta timp cât nu am dovezi certe că sunt organe de presă ale PSD, voi presupune că respectivele ziare, despre care vorbiți, au propria lor libertate și își exprimă opiniile în mod liber.

Nu de puține ori, Darius Vâlcov și-a permis o serie de atacuri la adresa lui Ioan Ciugulea, a prefectului numit de dumneavoastră… Bunăoară spunea: „Mănânc liberali pe pâine la micul dejun…”, „Prefectul este un nesimțit…” și multe altele. Observ că nu primește nicio replică de la liderii PNL. Vă e teamă să spuneți lucrurilor pe nume?

Niciodată nu ne-a fost teamă să spunem lucrurilor pe nume. Știu că d-l senator Vâlcov a făcut anumite afirmații, mai degrabă ironice decât agresive. Poate cam disproporționate în raport cu aspectele la care făcea referire. Și anume, catalogarea de „nesimțit” este categoric disproporționată în raport cu temele respectivei conferințe de presă. Ca să răspund într-o notă la fel de ironică, știți că există proverbul acela că cine se iubește se tachinează. Cred că undeva, cândva, în secret, el a iubit Partidul Național Liberal, și datorită acestui fapt ne mai tachinează din când în când. Asta i-am spus-o și personal…

Ați avut o ascensiune rapidă în PNL Olt… Nu cumva ați creat anumite invidii și supărări la nivelul formațiunii liberale de la Olt?

Este foarte posibil să fi creat invidii, supărări pentru că, într-adevăr, am avut o ascensiune foarte rapidă. Poate că membrii mai vechi ai partidului erau îndreptățiți să fie un pic supărați pe ascensiunea mea rapidă, dar cred – în același timp – că faptele mele, și nu vreau să fiu lipsit de modestie, au demonstrat că am meritat această ascensiune. Cred că organizatoric și politic eu mi-am făcut datoria față de partid și mi-am justificat această ascensiune rapidă. Din funcția de secretar coordonator al PNL Olt, am adus un plus de rigurozitate în organizație. Împreună cu colegii din Biroul Politic Județean, am lucrat, ca la carte, în campaniile electorale… Cred că mi-am făcut și-mi fac datoria pe deplin în această funcție politică și, în acest sens, puteți discuta cu orice primar PNL sau președinte de organizație locală.

Cum vedeți dvs. alegerile europarlamentare și ce persoane vizează PNL Olt pentru candidatură?

Nu s-a pus, deocamdată, în discuție o eventuală candidatură a cuiva de la Olt la alegerile europarlamentare, pentru că nici la nivel central nu s-au inițiat aceste discuții. În momentul în care se vor iniția aceste discuții de către Biroul Politic Național și vom vedea și pe câte locuri eligibile se marșează, atunci – eventual – vom avea o propunere.

Cât mai durează această alianță PNL-PSD, având în vedere nisipurile mișcătoare de la nivel central?

Tensiunile sunt inerente și, până la urmă, în toate alianțele au fost tensiuni. Dar, în același timp, cred că liderii politici USL au dat dovadă de maturitate în gestionarea relației dintre cele două mari partide. Cred că această alianță va dura până când USL își va exercita mandatul cu care a fost însărcinată de către alegători într-o mare majoritate.

Cum credeți că se pot compatibiliza cele două doctrine de stânga și dreapta și să mai și reziste?

Chiar dacă doctrinar sunt diferențe diametral opuse, cred că actuala evoluție economică la nivel mondial, european și național, care a adus actuala criză economică, a condus la tot felul de compromisuri. Și nu folosesc termenul „compromis” la modul peiorativ… La tot felul de compromisuri doctrinare care să aibă ca efect creșterea nivelului de trai al cetățeanului. Până la urmă acest lucru contează… Deci, cele două doctrine sunt compatibile atâta timp cât, într-o formă sau alta, își găsesc puncte comune care conduc la creșterea nivelului de trai al omului de rând.

Credeți că această alianță a depășit strigătura clasică „Jos Băsescu!” și se gândește și la ceva mai serios?

Da, a depășit-o… Și dacă mai sunt voci care încă mai strigă „Jos Băsescu!”, ar trebui să renunțe la acest slogan și să lucreze pentru programul guvernamental și pentru omul de rând. Pentru că, până la urmă, Băsescu trebuie ignorat, chiar dacă e un pic mai greu. El nu va înceta niciodată să acționeze pentru a pune bețe în roate acestei alianțe, indiferent de declarațiile pacifiste pe care le face.

Și atunci, de ce se spune tot timpul că Băsescu deține controlul Justiției, controlul Procuraturii și Serviciilor? De ce mitul acesta indestructibil al lui Traian Băsescu?

Aceste afirmații, cum că Traian Băsescu deține controlul asupra Serviciilor sau asupra Justiției, sunt afirmații pe care eu nu le pot verifica. Și dacă îmi doresc să fiu un om politic responsabil, nu pot să-mi permit, într-o declarație de presă, să spun că aceste afirmații sunt reale. Merg pe aceleași principiu, pe care-l enunțam la începutul interviului, cel al prezumției de nevinovăție și spun că, atâta timp cât România este Stat de Drept și USL vrea să lucreze pentru ca România să fie un Stat de Drept, Justiția și Serviciile sunt independente. Sau ar trebui să fie…

Bătălia dintre “Serviciile” Antenelor și “Serviciile” RTV cum o vedeți?

Presa, până la urmă, într-o formă sau alta, este liberă și își emite propriile opinii. Că se mai folosesc mijloace de informare un pic denaturate și de o parte și de cealaltă, asta nu e o noutate și este o practică deja învechită în politica dâmbovițeană…

Aveți fler politic și s-a dovedit acest lucru… Va fi ori nu va fi Crin Antonescu președintele României?

Va fi președintele României…

LINIA ÎNTÂI 


6 COMENTARII

  1. In urma cu doua saptamani faceam un comentariu in nr. 550 privitor la tamaierea lui Daniel Constantin.Recunosc ca am fost subiectiv si nici vorba de pupincurism politic,am gresit si dovada cea mai buna este ca in numarul de astazi este vorba despre un alt tanar ,de la alt partid si care nu se lasa pupat,desi hemoroizii nu se iau prin sarut.Asa cum imi cerea in urma cu doua saptamani un anonim din redactie, imi cer scuze ,am gresit spunand ca in programul editorial se preconizau cate doua articole laudative pentru PC si PNL,iar pentru PSD unul demolator.NB Nu am nicio sursa in corpul redactional,astea sunt simple aberatii ale mele si de aceea imi cer scuze conform doleantei anonimului din redactie.Vedeti ca mie nu mi-a fost greu sa ma tin de cuvant,asa-i cand faci munca voluntara,gratis pe degeaba!

  2. Si eu am incredere in liberalii de la Olt.Imi cer scuze cititorilor Liniei intai care sunt mai destepti decat mine,dar numai acestora ,sa fie clar,pentru ca cei 7,4 milioane au votat pentru demiterea lui Basescu.Imi place din ce in ce mai mult Linia intai,e pe aceiasi linie cu mine de sustinerea tinerilor.Dupa Daniel Constantin a venit randul lui Catalin Rotea,sa moara de necaz adversarii si care ziceau de ei ca sunt doi maimutoi,dar nu e adevarat!

  3. Cartof prost ce esti,tu chiar n-ai inteles nimic din materialul asta,tuberculosule

  4. Am incredere in liberalii de la Olt,ca altfel nu scriau in Linia intai despre ei.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments