AcasăOra SatuluiCredința pe care-o avem din moși-strămoși trebuie dublată de responsabilitate!

Credința pe care-o avem din moși-strămoși trebuie dublată de responsabilitate!

Unul dintre cei mai serioși primari rurali ai județului Olt, economistul Gheorghe Florin Tiutiu, a purces – cu trei ani în urmă – la restaurarea Bisericii de patrimoniu din localitate, care are hramul Sfântului Gheorghe. Lucrările pentru acest locaș al Domnului au fost începute în anul 1897 și finalizate în 1902. Meșteri italieni de înalt profesionalism au construit aici, în matricea spirituală a lui Nicolae Titulescu, pe loc sfânt, una dintre cele mai importante biserici, din categoria monumentelor istorice ale județului Olt. Ruinele vechii biserici din comuna Nicolae Titulescu, cu hramul Sfântul Nicolae, construită după 1700, se văd și astăzi, iar – din informațiile primite de la d-l primar, aflăm că această primă biserică a localității ar fi fost supusă, de-a lungul timpurilor, unor cataclisme, cum ar fi incendii și inundații, lăcașul aflându-se în proximitatea râului Vedea și a pârâului Dorofei. De altfel, acesta a fost și motivul construirii noii biserici, începută în 1897, care dăinuie și azi, al cărei întemeietor a fost Radu Rențea, cel care a vândut, în acest scop, o moșie de 300 de pogoane,  pentru a finanța lucrările. De remarcat faptul că și  părinții lui Nicolae Titulescu (care sunt înmormântați în curtea bisericii) au donat bani pentru stâlpii de rezistență, care s-au adăugat în urma cutremurului din anii ’30.

gheorghe florin tiutiuDespre restaurarea acestei biserici, dar și despre alte lucrări, am  vorbit cu primarul Gheorghe Florin Tiutiu, fiu al satului și gospodar de primă mărime.

Cum ați gândit, când ați gândit și ce v-a costat acest gest sfânt, de a restaura Biserica Sfântul Gheorghe, d-le primar?

Lucrăm la amenajarea acestei Biserici de vreo trei ani de zile. Întâi am început cu partea de sus, unde am schimbat peste 80% din acoperiș. Acest lucru l-am făcut cu niște meșteri rromi. Apoi, după acoperiș, urma să facem exteriorul, întrucât, așa cum v-am spus, de la 1940, nu se mai făcuseră decât mici intervenții, care mai mult au mutilat arhitectura originală, în loc să-i redea farmecul, frumusețea și autenticitatea.

Am contactat o firmă autorizată în renovarea monumentelor istorice, pentru că Biserica este monument istoric. Am luat avizele necesare de la Monumente Istorice și de la Cultură. După aceea, am plecat la restaurarea întregului exterior al Bisericii, care s-a făcut cu fonduri proprii. Ce înseamnă fonduri proprii? O partea din bani, undeva la 10%, am strâns-o de la enoriași. Au mai fost și sponsori, care au donat o sumă în jur de 200 milioane lei vechi. În rest, Primăria și Consiliul Local Nicolae Titulescu a făcut rectificare de buget și s-au alocat sumele necesare. Încă n-am terminat, mai avem de plătit bani la constructor. Mai avem și de lucru. După cum vedeți acum, ne aflăm la restaurarea scărilor de la intrare pe care vrem să le placăm cu granit, un granit care să îi respecte arhitectura și valoarea istorică. La final, întreaga sumă va ajunge la 2,5 miliarde lei vechi.

biserica nicolae titulescuÎn anul următor, intenționăm să intervenim și în interior să refacem pictura și anumite fisuri. Vrem să schimbăm și culoarea fondului interiorului Bisericii, pentru că este un fond închis, care nu dă luminozitate. Se pare că nici nu este cel care a fost odinioară. S-a intervenit prin anii ’87-’88 și s-a vopsit cu această culoare.

Prin restaurarea acestei Biserici ați lucrat pentru sufletul oamenilor… Altfel de  investiții, materiale, pentru oameni, ați făcut?

Da, bineînțeles. Sunt nenumărate investiții pe care le-am făcut în folosul oamenilor. Cea mai importantă a fost investiția de alimentare cu apă. Canalizarea se află în lucru, fiind efectuată în proporție de peste 60%. Am reparat și am modernizat Școala Generală „Nicolae Titulescu”, sala de festivități, Grădinița, Primăria. Am făcut o hală la piață, un teren de sport, un teren sintetic e care multe localități ar vrea să-l aibă. La ora actuală avem în lucru un parc pentru tineri și pentru toți ceilalți, un proiect câștigat pe GAL Vedea-Găvanu-Burdea, un proiect în valoare de 70 mii de euro.

biserica nicolae titulescu2Și aici la Biserică intenționăm să mărim spațiul curții, deja avem tratative cu vecinul din partea nord, pentru a muta clopotnița mai în spate și să facem aici un prăznicar, cu bucătărie, unde să se facă pomeni…

În drum spre primărie, am văzut că se lucrează la o casă, sub autoritatea Consiliului Local Nicolae Titulescu. Ce se vrea a fi acolo?

Consiliul Local a ajuns la concluzia că  trebuie să achiziționeze o casă căreia să-i dea destinația „Casa Specialistului”. În primă fază, aici se va muta medicul veterinar. Pe viitor, ea va avea această utilitate pentru specialiștii în domeniul agricol.

Țara traversează o perioadă foarte grea din punct de vedere economic. La dvs. în comună s-au mai creat ceva locuri de muncă, prin anumite activități?

Anul acesta au fost create puține locuri de muncă. Avem însă perspectivă… După cum știți, am construit în comună, la fostul magazin sătesc, o fabrică de confecții pe care intenționăm să o deschidem. Aici se vor angaja 90 de oameni din comuna noastră. Ceea ce pentru comuna noastră înseamnă destul de mult. E aproape 10% din numărul locuitorilor.

Această criză economică a lovit întreaga lume și nu avea cum să nu lovească și comuna noastră. Noi, însă, am făcut tot ceea ce ne-a stat în putință, pentru a ușura, cât de cât, viața oamenilor, prin investițiile de utilitate publică. Se vor crea, în viitorul apropiat, șase puncte de colectare a deșeurilor, deșeuri ce vor merge la Centrul de la Bălteni. Deci, se vor face platforme cu acele containere pentru gunoaie…

O eventuală rupere a USL destabilizează și mai mult mersul lucrurilor?

Eu cred că nu este cel mai oportun moment pentru ca USL să se rupă. Întrucât, pe lângă criza economică, să mai vină și o criză politică, ar face rău țării. Chiar dacă există disensiuni, certuri, împunsături, ele trebuie să rămână la acest stadiu. Credința pe care-o avem din moși-strămoși trebuie dublată de responsabilitate!

parintele ioan ionPĂRINTELE IOAN ION 

Biserica această cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” este construită între anii 1897-1902. Din 1902, se slujește aici… Sunt 116 ani de la începerea lucrărilor și, în sfârșit, după 70 de ani, reușim ca acest lăcaș să fie readus la starea inițialăt. Mă refer la ornamente, imitații de cărămidă, vitralii, soclu… În materialele acestea se folosește hasit, un material special foarte bun.

Datorită sprijinului d-lui primar Gheorghe Florin Tiutiu, am reușit să redăm demnitatea acestui edificiu frumos, acestei sfinte biserici…

Continuăm, la anul, să lucrăm, pentru că avem de făcut o anexă, un praznicar, gardul, monumentul eroilor care trebuie mutat… Cam acestea ar fi proiectele pentru anul viitor, împreună cu d-l primar.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments