Toată lumea a auzit de poluarea aerului, a apelor, a solului, fonică etc., dar la cea luminoasă se gândesc mai puțini. Scumpirea energiei electrice pe plan mondial îi determină pe mulți oameni să acorde mai multă atenție risipei de energie electrică și să fie mai bine informați. Efectele principale ale poluării luminoase sunt: costuri energetice inutile, distrugerea ecosistemelor bazate pe succesiunea noapte-zi, probleme de sănătate la nivelul populației. Aceasta se referă la mai multe tipuri de probleme, toate cauzate de o utilizare ineficientă, inutilă sau total inestetică a luminii artificiale. Dintre categoriile de poluare luminoasă fac parte: supra-iluminarea, luminile orbitoare, grupările excesive de lumini, lumina care trece de limita proprietății.
Supra-iluminarea reprezintă folosirea excesivă a luminii. Studiile internaționale au arătat că între 30-60% din energia consumată pentru iluminare este total inutilă. Supra-iluminarea este produsă de mai mulți factori: menținerea becurilor aprinse în birourile unde noaptea nu se mai lucrează; alegerea greșită a tipurilor de becuri și montarea lor incorectă, făcând ca acestea să nu direcționeze lumina spre sol, ci către cer; lipsa unor temporizatoare, a unor senzori de prezență sau a altor tipuri de întrerupătoare controlate pentru a stinge lumina atunci când ea nu mai este necesară; insuficienta informare și instruire a populației despre utilizarea sistemelor energetice eficiente etc.
Luminile orbitoare măresc contrastul dintre întuneric și lumină. O lumină foarte strălucitoare care intră direct în ochii pietonilor sau al șoferilor poate diminua vederea de noapte până la o oră de la expunere. O montare corectă a becurilor de pe străzi, lumini îndreptate la 90 de grade, astfel încât să lumineze strict solul cu abajururi, ar împiedica lumina să bată direct în ochii șoferilor.
Grupările excesive de lumini se pot observa în special pe drumuri acolo unde iluminatul este prost conceput sau în locurile unde există reclame luminoase pe marginea drumului. Ele pot foarte ușor să distragă atenția șoferilor și să conducă la accidente. Grupările de lumini pot fi, de asemenea, deranjante sau periculoase pentru traficul aerian, iluminarea inadecvată a drumurilor sau a zonelor de lângă aeroporturi putând crea confuzie pentru piloți. Parcările hypermarketurilor, clădirile pline de reclame luminoase, benzinăriile din orașe, toate acestea ne poluează luminos pe timpul nopții.
Reglementări simple și logice până la urmă pot disemina aceste grupări de lumini și reduce considerabil costurile energetice, precum restricționarea reclamelor luminoase sau iluminarea lor prin spoturi îndreptate strict spre panouri.
Lumina care trece de limita proprietății. O problemă majoră apare atunci când lumina de la un bec foarte puternic folosit pentru iluminatul intrărilor sau al grădinilor intră în camera vecinilor provocând acestora insomnii sau incapacitatea de a mai privi prin propriul geam. În numeroase țări au fost emise legi care privesc reglementări stricte privind lumina care trece de limita proprietății, dar nu și în România.
Efectele poluării luminoase sunt multiple. În primul rând, efectul negativ major este risipa de energie. Iluminarea este responsabilă pentru un sfert din energia consumată la nivel mondial. După cum am văzut însă o bună parte din această energie este risipită. Supra-iluminarea și grupările excesive de lumini sugerează clar o folosire inutilă a energiei electrice.
Efecte asupra sănătății. Omul s-a adaptat constant la mediul în care trăiește. Succesiunea zi-noapte este o componentă esențială a mediului în care trăim, astfel că viața s-a adaptat în dezvoltarea sa la acest ciclu. Dar, iluminarea pe timpul nopții poate deruta sau chiar afecta omul dacă această lumină ajunge și acolo unde nu este necesară. Astfel, dacă în loc să ne luminăm străzile, grădinile propriilor case sau interiorul clădirilor, iluminăm geamurile blocurilor sau pur și simplu aruncăm lumina în aer, studiile medicale, privind efectele luminii excesive asupra omului, au arătat că expunerea îndelungată la lumină pe timpul nopții poate produce o multitudine de efecte negative asupra sănătății, de la migrene, oboseală, stres, stări de panică, până la riscul apariției cancerului de sân, din cauza scăderii secreției de melatonină.
Distrugerea ecosistemelor. Dereglarea ritmului zi-noapte poate afecta și comportamentul a numeroase viețuitoare. Poluarea luminoasă conduce la derutarea păsărilor, scăderea interacțiunile de tip competițional între animale, poate schimba relația de tip pradă – prădător sau poate influența psihologia animală.
Soluția pentru reducerea poluării luminoase este simplă. Ea se reduce la a ne asigura că lămpile luminează numai acolo unde este necesar, nu înspre cer, nu înspre casele vecinilor și în nici un caz înspre ochii șoferilor. De asemenea, utilizarea unor lămpi ecologice, cu eficiență maximă, se impune în condițiile debutului unei crize energetice mondiale.
Prof. Dr. Ștefania Marineanu