AcasăCulturăCronica teatrală! DRAGOSTE PE PÂINE

Cronica teatrală! DRAGOSTE PE PÂINE

Celebrul regizor și actor slătinean Nicu Popa a lăsat posterității, după plecarea sa la stele, o zestre spirituală demnă de consemnat în periodicele noastre locale (fie că sunt print sau on line). Așa cum au lăsat Frații Văcărești românilor: „Creșterea limbii românești și-a patriei cinstire”. Și, iată, că unul dintre urmașii săi demni, prof. Remus Alexandru Iordache, își asumă, la rându-i, să jongleze cu ideile îndumnezeirii neamului românesc, cu conceptele metafizice coborâtoare din Gide, Freud, Mircea Vulcănescu, Constantin Rădulescu Motru, Nichifor Crainic, Vasile Voiculescu, dar și cu lumea ideilor contemporane, care, prin punerea lor în scenă, sunt capabile să ne scoată, măcar pentru câteva ore din barbarismul societății politice în care respirăm anevoios.

La capitolul „idei contemporane”, îl încadrăm astăzi pe tânărul Lucian Țîrcomnicu care debutează în arta dramatică slătineană, cu scenariul piesei de teatru „Doi spre trei! Monte Carlo te așteaptă! Dragoste pe pâine”. O piesă de teatru regizată, cu maximă dăruire artistică, de Remus Iordache, care interpretează și rolul principal, cel al lui François Le Grand, pictorul falit, dar romantic, tandru și senzual, până-n prăsele, adept al apusurilor de soare și al „trăsurilor alegorice”. O notă de un rafinament aparte a dat-o și tânăra actriță Florentina Mândreanu (în rol, Marie Le Claire), aflată și ea în căutarea iubirii pierdute, fie și o iubire de o zi, de două zile sau de o scurtă vacanță, la Monte Carlo. Florentina Mândreanu, despre care am aflat că face anumite studii în străinătate, aproape că nu are nevoie de cuvinte. Limbajul trupului vorbește în locul ei, iar expresia ochilor săi fermecători spune totul despre viitorul ei actoricesc – mai mult decât promițător. Urmează soțul înșelat, un experimentat al scenei locale, actorul Gil Șică, adică judecătorul Marcel Ciondariu, care ia o țeapă „dublă”, cumpărând pe o sumă fabuloasă o pictură a pseudopictorului François Le Grand, acesta fiind tocmai cel cu care se iubește frumoasa lui soție… Marie Le Claire, în fapt, Maria Clara Ciondariu, plecată de acasă dintr-o acută lipsă de iubire…  Căci, până la urmă, istoria lumii este formată din trădare și iubire… Fie și o iubire efemeră, ambalată într-un staniol strălucitor, de care, iată, a avut parte nevasta judecătorului…

În fine, Lucian Țîrcomnicu, adică Victor, patronul unei locații scumpe din Monte Carlo, este un personaj pitoresc, „codoșul” care îi asigură lui François Le Grand culcușul pentru iubirile lui cu Marie Le Claire, pe care a iubit-o, la rândul său. El joacă dezinvolt în propria-i piesă, ce va fi reluată, pe scena Centrului Cultural Eugen Ionesco”, în ziua de 9 decembrie a.c. Felicitări, tuturor!

Dumitru Sîrghie


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments