Sulfina Barbu nu mai are nevoie de nicio prezentare. Deputat PDL, fost ministru al Mediului în perioada guvernului Tăriceanu, apoi ministru al Muncii în guvernul Boc, iar din 2006 – șefa femeilor din PDL.
„Faptul că am intrat în politică nu mă deosebește de ceilalți oameni”
Reporter: Care e România Sulfinei Barbu?
Sulfina Barbu: România mea este aceeași cu România multor români. Este în primul rând locul în care am ales să rămân și să îmi cresc copilul. În același timp, este acea Românie dinamică, dornică să se dezvolte, să se poată descurca în viață fără să aștepte tot timpul ajutorul altcuiva. Este locul celor care au înțeles de mult că doar prin muncă poți răzbi. A celor care preferă adevărul, chiar dacă este mai dureros, decât promisiunile false și fără niciun temei în realitate. Și mai este România celor care nu aruncă resturile de la picnic în râul lângă care au ieșit la iarbă verde, a celor care nu uită să spună „Vă rog!” și „Mulțumesc!”. Este locul decenței, bunului-simț și al voinței de a fructifica șanse, nu de a aștepta tot timpul ca altcineva să facă sau să dea în locul nostru.
Rep.: Care e povestea Sulfinei Barbu?
S.B.: Este o poveste în care mulți români cred că se regăsesc. Am plecat să urmez facultatea departe de casă. Am ajuns la București cu multe vise și planuri în valiză. Unele s-au îndeplinit, altele nu. Dar mai este timp. Am terminat facultatea, m-am căsătorit și am o fată. M-am angajat, am început să-mi fac o carieră, mai întâi ca profesionist. Am cumpărat un apartament, cu rate la bancă. Și, în același timp, am avut grijă de familia mea. Faptul că am intrat în politică nu mă deosebește de ceilalți oameni. Gătesc, îi calc hainele soțului, am făcut temele cu fiica mea, merg la piață în fiecare sâmbătă.
Rep.: Ce iubiți și ce urâți în România?
S.B.: Mi-e mai simplu să încep cu ce urăsc. Pentru că este vorba despre un singur lucru. Dacă e ceva ce nu-mi place la mine în țară este un anumit soi de răutate, care începe să se vadă peste tot: la televizor, pe stradă, în trafic, între colegi. Nu face bine nimănui și ar trebui, pur și simplu, să ne amintim dimineața când ne trezim, ca în aceea zi să fim un pic mai buni decât ieri. În rest, îmi place țara mea. Cu bunele și mai puțin bunele ei. Spiritul balcanic de care suntem „acuzați”, simțul umorului pe care îl păstrăm în cele mai grele momente, puterea de muncă a românilor. Deși suntem pe nedrept acuzați de mai puțin chef de muncă, românii noștri care muncesc afară sunt foarte bine apreciați. Cât am fost ministrul Muncii am vizitat comunități de români care muncesc în străinătate și am auzit de la angajatorii lor numai cuvinte de laudă: că românii sunt serioși, muncitori și foarte descurcăreți. Îmi plac sărbătorile și tradițiile pe care le avem. Și de asta sunt foarte atentă, ca și fiica mea să nu petreacă sărbătorile mari tot la oraș, ci să mergem la bunici, tocmai pentru ca și ea să cunoască și să iubească tradițiile noastre.
„Nu vom lăsa USL-ul să întoarcă România cu 20 de ani în urmă”
Rep.: În 2013, mai folosește la ceva Traian Băsescu Partidului Democrat Liberal?
S.B.: Nu cred că așa se pune problema, dacă ne folosește sau nu. Traian Băsescu rămâne singurul lider politic autentic pe care îl avem. Iar cea mai mare dovadă este că și-a sacrificat simpatia populației, pentru a lua acele măsuri nepopulare, dar care s-au dovedit corecte și care au salvat România de situația dezastruoasă în care Grecia este acum. Traian Băsescu ne-a propus nouă, celor de la PDL, și l-am dus împreună, cel mai ambițios proiect de modernizare a țării. Știu că acum aceste schimbări poate nu sunt ușor de acceptat sau de înțeles în privința a ceea ce aduc bun în viața noastră. Însă toate reformele pe care le-am făcut împreună, de la reforma în educație, în justiție, piața muncii și asistență socială urmăresc să scuturăm țara de modelul depășit și viciat al lui Iliescu. Acum, vom vedea cum vom putea apăra toate aceste lucruri bune, pentru a nu lăsa USL-ul să întoarcă România cu 20 de ani în urmă.
Rep.: Credeți într-o ierarhie a politicienilor leneși? Dați-mi primele 3 locuri.
S.B.: Avem o ierarhie, dar podiumul este ocupat de Crin Antonescu. Este atât de bun la chiulul din Parlament, că nimeni nu-l poate depăși. El este pe primele trei locuri ale clasamentului.
Rep.: De ce nu e bun USL?
S.B.: În politică, judecăm un guvern după efectele pe care le produce asupra țării. După trei ani de guvernare grea, PDL a reușit să mențină România ca o oază de stabilitate în Europa, așa contestat cum a fost el. USL trebuie să recunoască că PDL i-a lăsat moștenire o țară stabilă și în afara oricărui pericol. E lucru mare, dacă vă uitați la ce se-ntâmplă în Europa. PDL i-a lăsat o economie pe creștere de 1,5%, i-a lăsat moștenire un nivel redus de îndatorare, i-a lăsat moștenire un acord cu FMI și Banca Mondială respectat, ceea ce înseamnă credibilitate externă. Toate acestea sunt meritul PDL, așa criticați cum am fost noi în ultimii doi ani și jumătate. Dacă ne uităm doar la cursul valutar este suficient. De când s-a instalat guvernul Ponta, leul nu se mai oprește din cădere. Și au de suferit toți românii, pentru că avem rate în euro la bancă, avem facturi la utilități calculate, în funcție de rata de schimb. PDL a reușit în trei ani de criză economică o stabilitate de invidiat la raportul de schimb valutar.
„Să ținem ședințele din Parlament în nocturnă, poate așa ajunge și Crin Antonescu la serviciu”
Rep.: Cum e să fiți coleg în Parlament cu cel mai mare chiulangiu din istoria Parlamentului?
S.B.: Să știți că m-am gândit că cel mai bine ar fi să ținem ședințele din Parlament în nocturnă, ca la fotbal. Poate așa ajunge și Crin Antonescu. Pentru că deși nu calcă în Parlament, face turul televiziunilor prietene, seară de seară. Contează însă mai mult ce cred cetățenii. Deși nu a câștigat colegiul în care a candidat, Antonescu a intrat de pe locul doi în Parlament, dar cetățenii acelui colegiu nu au pe nimeni acolo care să le reprezinte interesele. Și asta este cel mai grav.
Rep.: Cine a contribuit la această imoralitate a clasei politice?
S.B.: Toată lumea câte un pic. Și politicienii, și presa. Ceea ce vreau să știe cetățenii, însă, este că puterea tot ei o dețin. Ei au puterea să sancționeze la vot tot ceea ce îi nemulțumește la politicienii care vin să le ceară votul.
Rep.: Un cuvânt despre: Traian Băsescu, Victor Ponta, Crin Antonescu și Dan Diaconescu.
S.B.: Traian Băsescu – viziune pentru România, Victor Ponta – ușor de manevrat, Crin Antonescu – narcisist, Dan Diaconescu – populist.
Rep.: Care dintre președinții României v-au dezamăgit?
S.B.: Ion Iliescu, pentru că a frânat dezvoltarea României în cei mai importanți ani după Revoluție, când puteam să luăm avânt și să ajungem Europa din urmă. Emil Constantinescu, pentru că nu a luptat nici măcar o zi din mandatul de președinte. A fost un președinte supus, care nu a luptat să lase ceva țării în urma lui.
Rep.: USL a promis că ne va scoate din criză și că va mări salariile și pensiile. Însemna că va curge lapte și miere. Nu?
S.B.: În primul rând, trebuie să știm că PDL a scos țara din criză. Noi am lăsat România cu creștere economică de 1,5%. Ceea ce e lucru mare, dacă ne uităm la alte state din Uniunea Europeană. Este începutul revenirii. Cât despre povestea cu lapte și miere, promisă de USL când era în opoziție, aceasta este cea mai mare îngrijorare a mea. Stabilitatea economică a României, obținută cu sacrificiile cetățenilor, riscă să fie aruncată pe apa sâmbetei de guvernul USL. Pentru că au fost inconștienți cât erau în opoziție și au promis câte în lună și în stele: măriri de pensii și salarii, scăderi de taxe, crearea unui milion de locuri de muncă. Iar acum oamenii așteaptă să facă ce au promis. Iar această presiune, chiar acum când avem alegeri, riscă să arunce România în aer. Nu îi văd pe Ponta, Antonescu, Iliescu și Voiculescu capabili să piardă voturile cetățenilor, pentru a-i fi bine României și a menține stabilitatea economică.
Rep.: Se întrevede vreo refacere a alianței D.A în viitor? Și dacă da, în ce condiții?
S.B.: Cu actuala conducere a PNL în niciun caz. Cu un Crin Antonescu vândut televiziunilor lui Voiculescu, cu un Crin Antonescu care îl bagă pe Voiculescu în guvern, stăpân peste agricultura țării, PDL nu poate colabora. Este însă posibil să refacem colaborarea cu mulți colegi de la PNL, care încă se simt de dreapta, într-o formulă revigorată a partidelor de dreapta. Vom reveni asupra acestui proiect, ce se cheamă Mișcarea Populară sau altfel, după alegerile de la anul.
Rep.: Cum e în Opoziție, doamna Sulfina Barbu?
S.B.: Eu sunt obișnuită cu opoziția. Eu am muncit mult în PD și apoi PDL, pe vremea când erau în opoziție. Nu mă deranjează, ci mă motivează să lupt și mai mult. PDL va demonstra că știe să facă opoziție constructivă, fără greve de lux în Parlament, fără să scoatem oamenii în stradă, așa cum au făcut Ponta și Antonescu, când noi eram obligați să luăm măsuri nepopulare, pentru a evita falimentul Greciei. Vom demonstra că se poate face opoziție spre binele cetățenilor, nu spre binele electoral al unui partid sau altul.
Ciprian Traian STURZU