La Primăria Scărișoara, i-am întâlnit pe primarul liberal nou ales, d-l Dan Iacob, și pe mai tânărul viceprimar pesedist, Laurențiu Mare. Prietenia și relațiile constructive dintre cei doi pot fi un model de „ecumenism” politic, ca să zicem așa, pentru toți demnitarii locali, aflați pe poziții doctrinare diferite.
Comuna Scărișoara, o comună cu oameni harnici și inteligenți, este un bazin legumicol important pentru județul nostru și, de aceea, un primar cu vederi de dreapta era necesar ca oxigenul.
Și iată-l pe Dan Iacob, un locuitor al comunei, cu studii de drept, independent din punct de vedere economic, fiind privatizat din 1992, câștigă, fără drept de apel, Primăria, la alegerile din 2020.
Strategic și înțelept, domnia-sa își asigură mâna stângă cu un viceprimar social-democrat tânăr, bun cunoscător în ale tehnologiilor moderne de calculator.
Iată ce ne spune d-l primar, Dan Iacob, alături fiind de viceprimarul Laurențiu Mare.
D-le primar, iată ați câștigat primăria… Cum vă simțiți în această nouă postură?
Este o responsabilitate foarte mare, dar care aduce și satisfacții. Nu satisfacții materiale! Când realizezi ceva pentru comunitate, bucuria sufletească este enormă, pentru că putem să facem ceva pentru cetățeni.
Comuna Scărișoara este o comună cu oameni harnici și frumoși la suflet, așa cum scriam nu cu mult timp în urmă… Este o comună capitalistă, cu oameni care au afaceri proprii și care trag foloasele muncii lor. Am observat că, în ultimii ani, își schimbă des primarii, nu-i lasă foarte mult… Cum vi se pare această mobilitate a primarilor?
În ultimul timp, s-au schimbat primarii des. În trecut nu a fost așa. Probabil că suntem într-o perioadă de tranziție, ei se maturizează și selecția este mai bună. Dacă oamenii sunt muncitori, câștigă bani, pleacă de acasă și mentalitatea se schimbă. Cel puțin, cei care au lucrat în străinătate să știți că au venit cu altă mentalitate. Și eu mă bucur că poate, ușor, ușor o luăm și noi pe drumul cel pun. Cu siguranță, facem pași înainte, nu înapoi, dar cam mărunți!
Din ce domeniu veniți, d-le primar?
Vin din domeniul privat. M-am ocupat, din 1992, de confecții textile industriale și apoi de diferite afaceri, care bineînțeles creează și locuri de muncă.
Care este relația cu instituțiile din comună?
Am găsit o relație aproape inexistentă cu instituțiile din comună. Fostul primar nu prea a colaborat cu instituțiile din comună. Cu Școala a avut vechiul primar o colaborare mai bunicică, datorită faptului că avea un pic de popularitate la copii. Noi vom face tot ceea ce ne stă în putință să colaborăm eficient și permanent cu instituțiile, pentru progresul acestei localități.
Cum vă înțelegeți, d-le primar, cu d-l viceprimar, Laurențiu Mare, care este de altă culoare politică?
Aici nu contează culoarea politică. Culoarea politică contează doar în politică, atât. În schimb, între noi contează mult de tot omenia. Este mai tânăr și colaborăm destul de bine. Mă bucur pentru tinerețea lui, pentru că stăpânește mult mai bine decât alții tehnologia. Ne împărțim părerile, cei mai copți la minte și ceilalți mai tineri, care, câteodată, reacționează un pic mai repede, mai impulsiv. Eu sunt mulțumit de impulsivitatea aceasta a tineretului, cu atât mai mult a lui, pentru că facem o echipă foarte bună și mă bucur că îl am astăzi viceprimar, lângă mine.
Ce proiecte importante vizați pentru următoarea perioadă? Ce ați găsit bun din legislatura trecută și continuați?
În legislatura trecută au fost proiecte făcute pe școli. A fost un lucru foarte bun. Mă bucur că s-au depus aceste proiecte. Nu sunt terminate, stadiul lucrărilor fiind de 80%. Vom continua lucrările, cu mici modificări. Important este să aibă beneficii comunitatea, nu noi primarii.
În legislatura trecută, s-au asfaltat 7 km de străzi și, fără discuție, vreau să continuăm asfaltarea. Lucrarea este undeva la jumătate, în sensul că s-a pus primul strat de asfalt și trebuie să se vină cu stratul al doilea, mai sunt și bordurile, șanțurile de colectare a apei.
Am depus încă două proiecte de asfaltare la CNI, între care unul dintre ele așteptăm să intre la finanțare. Am depus un proiect pentru un nou dispensar uman modern, să-l facem de la zero. Ne-a intrat la finanțare Căminul Cultural.
Aceste lucruri sunt de când am preluat noi frâiele localității.
Am făcut un parteneriat cu comunele vecine – Fărcașele, Stoenești, Gostavățu și Băbiciu și lucrăm la un proiect foarte important – Introducerea Gazelor Naturale. Suntem în faza Studiului de Fezabilitate. Dacă am avea gaze, ar veni și investitori în zonă.
Pe lângă acest proiect important, mai este unul mai moral, ca să spun așa. Este vorba despre curățenia din această comună. Îmi pare rău că o spun, dar de când am venit muncim cu o volă și cu un buldoexcavator să scoatem comuna din gunoaie și din bălării. Sunt gunoaie peste tot… Au fost ulițe blocate de gunoaie, pe unde nu se putea trece. Vrem să facem platforme de depozitare și am achiziționat și o rabă, cu care să transportăm gunoiul.
Avem proiectul de Apă și Canal aprobat. Urmează să depunem un alt proiect pentru înființarea unei săli de sport, foarte necesară oamenilor din comună. Avem multe proiecte depuse, inclusiv de piață agroalimentară. Să sperăm că se și concretizează…
Ne dorim să lărgim curtea școlii. Suntem în tratative cu proprietara unui loc de lângă școală pe care se află o clădire istorică, unde a fost primăria pe timpul lui Ceaușescu. Ne dorim să mutăm și primăria acolo…
În comuna dvs. sunt mulți privați care accesează fonduri europene… Aveți un birou special în acest sens?
Nu avem, la acest moment. Ne dorim să creăm un birou de consultanță, dar trebuie să găsim un specialist, în acest sens, căruia să-i punem la dispoziție un birou și logistica necesară.
Ce mesaj aveți către concetățenii dvs.?
Cu siguranță, îmi pun la bătaie toate abilitățile mele și cunoștințele pentru această localitate. Să aibă încredere că, împreună cu echipa pe care am format-o, vom ridica, cu siguranță, această comună.
Am venit la primărie să fac ceva! Aveam serviciu, deci nu am venit pentru serviciu!
Laurențiu Mare, viceprimarul comunei Scărișoara:
Sperăm să mulțumim comunitatea. Ne dăm toată silința și facem tot ceea ce ne stă în putere să iasă lucrurile așa cum trebuie. Aceasta este țelul nostru principal: o comună modernă!
Dumitru Sârghie