În urmă cu ceva timp (20 ianuarie 2016), Linia Întâi a anticipat devenirea politică a lui Valeriu Andrei Steriu, anume aceea că domnia-sa ar putea fi președintele național al UNPR. Acest fenomen previzibil a fost determinat și accelerat de căderea în dizgrație a generalilor Gabriel Oprea și Neculai Onțanu, doi politicieni controversați, care se află în atenția organelor de cercetare penală, pentru corupție, trafic de influență și alte infracțiuni stipulate în Codul Penal.
Iată că, în numai două luni și ceva, previziunile noastre de atunci s-au adeverit și, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul Conferinței naționale a UNPR, deputatul Valeriu Steriu a fost ales en-fanfare în fruntea acestui partid. El a obținut 339 de voturi din cele 370 exprimate de către delegați la Conferința Națională. Ceilalți doi contracandidați, senatorii Iulian Cristache și Ioan Iovescu au obținut 22 și, respectiv, 5 voturi, cel din urmă fiind de-a dreptul penibil în tentativa lui de a obține președinția UNPR.
Această manifestare politică a UNPR a fost moderată de senatorul de Ialomița, d-l Ion Toma, cunoscut lider politic al județului nostru, fost lider al PSD Olt, în perioada lui Mircea Geoană.
Noul lider al UNPR a ținut să transmită un mesaj de încredere în vederea iminentelor alegeri electorale, spunând că „UNPR merge mai departe cu oameni curați și frumoși” și că va „fi surpriza la alegerile locale”.
Valeriu Steriu s-a născut în anul 1965 și este de profesie inginer agronom. În 2001-2004, a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii. În 2008, a fost ales ca deputat PSD, iar în 2012, a obținut un mandat din partea UNPR. Este un specialist foarte apreciat la toate nivelurile și de către liderii majorității partidelor din România.
Nu se știe cât îl va mai prețui Călin Popescu Tăriceanu, după ce a declarat că parlamentarii UNPR sunt pregătiți să susțină, alături de PNL, revocarea sa din funcția de președinte al Senatului României.
Prezenți fiind la această manifestare, nu ne-a fost greu să auzim vocea unui uneperist din sală, care a spus, cu glas tare: «De aici înainte, cu Valeriu Steriu în fruntea UNPR, sintagma „interes național” nu va mai fi luată în derâdere… Va căpăta conotația și valoarea care i se cuvin!”»
Ion Toma, secretar general al UNPR:
Valeriu Steriu este președintele de care avem nevoie!
«Nu aș fi fost astăzi în fața dvs. dacă nu aș fi văzut că zilele foarte bune se află nu în trecutul nostru, ci în fața noastră. Uniunea Națională pentru Progresul României este un partid aparte față de celelalte partide. Este un partid progresist și când spui progres spui viitor.
UNPR a arătat că acolo unde sunt progresiști acolo e și pace socială, acolo e și securitatea cetățeanului, acolo este și dezvoltarea României și a societății românești.
Știu, trecem cu toți printr-o perioadă grea, dar am mai trecut prin asta. Ne-au plecat o serie de colegi și mă întristează acest lucru, unii dintre ei fiind foarte buni. Dar ne-au venit și foarte mulți colegi, ceea ce îmi dă încă o dată șansa să spun, fără niciun fel de discuție, că la aceste alegeri le vom da o lecție celor care vorbesc de noi la timpul trecut.
Nu-i ușor. E o luptă grea, dar sunt convins că vom învinge. Știți că sunt unul care cred cu tărie că viitorul acestui partid nu e nici în stânga, nici în dreapta, ci în fața noastră. Dacă avem curajul să mergem înainte, sigur vom avea succes în alegerile ce vor veni.
Valeriu Steriu este un bărbat de excepție, un bun profesionist și viitorul este și al lui. Valeriu Steriu este președintele de care avem nevoie. Este colegul și omul pe care trebuie să-l avem în aceste momente. Le spuneam tinerilor care intră în politică: viitorul este al vostru! Valeriu Steriu mi-a confirmat că așa și este. Viitorul e al lui și al nostru!»
Valeriu Steriu:
UNPR trebuie să se opună cu putere oricăror acțiuni sau inițiative politice care amenință caracterul național
«Cu emoție mă aflu astăzi în fața dvs., în calitate de candidat la președinția UNPR. Este o onoare, este un privilegiu pentru mine și vă asigur că mă voi achita cu demnitate de dificila misiune care îmi va reveni.
Îmi amintesc și acum. Era ianuarie 2010, în România venise gerul… Stânga românească era și ea înghețată, năucită după înfrângerea din 2009 și fără perspective clare pentru viitor. Am fost printre primii cărora Gabriel Oprea le-a propus un nou început. Singurii care aveau un plan care să spargă gheața care paraliza erau o mână de independenți, reuniți în jurul lui Gabriel Oprea și Neculai Onțanu.
Sunt mulți politicieni care se grăbesc și nu știu să aibă răbdare. Eu sunt însă un om care a învățat să aibă răbdare. Și știu că în politică trebuie să reziști un minut mai mult decât cred adversarii tăi că poți să reziști.
Numele meu a fost vehiculat pentru funcția de ministru al agriculturii de atâtea ori, încât dacă aș fi avut câte un leu pentru fiecare știre aș fi devenit milionar în euro. Între timp, unii consilieri de-ai mei au ajuns miniștri, iar un alt fost colaborator al meu, Dacian Cioloș, a ajuns chiar primul-ministru al României. Eu mi-am văzut în continuare de drumul meu, chiar dacă el a fost presărat și cu momente dificile.
Și pentru că am avut curajul și hotărârea să merg pe drumul meu, mă aflu astăzi în fața dvs. gata să vă conduc pe un drum care nu va fi ușor, dar care va fi plin de reușite.
Nici eu nici dvs. nu suntem străini de momentele dificile. Fiecare dintre noi am avut cumpenele noastre, care ne-au maturizat și ne-au întărit. Chiar acum partidul trăiește unele dintre cele mai delicate momente din istoria sa.
Poate că unii dintre dvs. cred că ne aflăm în fața unui asalt. Pentru România, pentru binele ei, UNPR are nevoie astăzi de un lider înțelept și echilibrat, capabil să deschidă toate ușile și capabil nu doar să negocieze, ci să obțină și rezultate.
Până acum, UNPR a fost forța care a ținut România în echilibru și care a adus cât de mult bine a putut în viața oamenilor. Dacă există bine astăzi în viața oamenilor atunci acest lucru se datorează exclusiv UNPR. Noi am ținut țara în stabilitate și siguranță, în timp ce ne luptam pentru mărirea pensiilor și pentru majorarea salariului minim. Și pentru reducerea TVA la alimente, și pentru cel mai modern Cod Fiscal din istoria României.
Este datoria unui UNPR modern să-și dorească mai mult progres. În viziunea mea, UNPR modern înseamnă trei lucruri esențiale. În primul rând, UNPR modern înseamnă o identitate clară. Cred că a venit momentul să definim o dată pentru totdeauna exact ce fel de politică vrem să facem.
Pentru România, UNPR trebuie să facă o politică în ajutorul capitalului românesc, ca să există locuri de muncă ale românilor, de la români pentru români. Pentru România, UNPR trebuie să facă o politică socială care să ducă la creșterea calității vieții, a serviciilor publice care țin societatea unită: Educație, Sănătate și Asistență Socială. Pentru România, UNPR trebuie să se opună cu putere oricăror acțiuni sau inițiative politice care amenință caracterul național, unitar, suveran și indivizibil al Statului Român. Îmi pare rău d-le Tőkés, nu meritați să purtați decorația Statului Român.
În al doilea rând, UNPR modern înseamnă un partid deschis și unit. Un management deschis, același pentru toți membri de partid. UNPR este mai mult decât suma membrilor săi. Nu suntem foști pesediști, nu suntem foști peneliști, nu suntem foști pepedediști. Suntem toți uneperiști… Suntem toți egali și nu trebuie să existe diferențe între noi. Cred cu tărie într-un singur UNPR…
Un partid este viu, el are viață și voință proprii care se dezvoltă natural. Disciplina și solidaritatea nu sunt doar virtuți în sine ci sunt și instrumente care vor transforma în realitate misiunea noastră aceea de a aduce progres în România pentru România. Un partid deschis presupune încredere în fiecare dintre membri UNPR și un dialog constant.
În al treilea rând, UNPR modern înseamnă un partid curajos. Vrem să ne alegem cu atenție bătăliile, dar bătăliile în care decidem să ne implicăm pe acelea trebuie să le câștigăm. Vom sta de vorbă cu fiecare alegător, vom arăta forța ideilor noastre pe televiziuni și pe social media și ne vom bate să convingem că politicile noastre sunt corecte pentru oameni și pentru România.
Nu vreau să ne aliem cu oricine, nu vreau să ne aliem pentru orice, nu vreau să sacrificăm viitorul nostru pentru câștiguri de moment care nu înseamnă nimic pentru viitor. Obiectivul nostru nu trebuie să fie un procent anume. Sunt alte partide care au mult mai multă experiență în a învârti procentele în stânga sau în dreapta. Obiectivul nostru trebuie să fie mult mai important. Nu trebuie să lipsim de la guvernare, pentru că nu putem să avem încredere în niciunul dintre celelalte partide tradiționale că vor aduce progresul pe care românii îl așteaptă.
Am fost în multe județe din țară și am văzut câtă nevoie este să fim alături de oameni. Avem cu toții o misiune, aceea de a consolida tânărul nostru partid în fiecare colț al țării. Cred cu tărie în misiune a noastră de a echilibra politica, atât în consiliile locale și județene cât și în Parlament și Guvern. Politică fără recunoștință nu merită făcută. Recunoștință fără sinceritate nu este decât ipocrizie. Nu vreau să pornesc pe un drum nou dacă trebuie să sacrific sinceritatea și omenia din mine. Eu cred în echipa UNPR, eu cred în fiecare președinte de organizație de județ! Cred în fiecare deputat și senator al nostru și cred în fiecare membru.
Îmi asum astăzi aici misiunea nu doar de a duce partidul la guvernare dar și de a face ca UNPR să fie elementul central al politicii românești și nucleul oricărei coaliții politice românești. Vă mulțumesc!»
Dumitru SÂRGHIE și George RADU