Grație unui primar patriot și gospodar în satul lui, așa cum se spune în popor(a se citi Marin Ciupitu), comuna Vădăstrița are și un compartiment cultural, înfrățit cu cel de asistență socială, pentru care își dau osteneala două fiice ale comunei: Melania Velica și Paula Cumpănașu. Iată ce ne spune Melania Velica (fiica celebrului pictor de biserici Ion Drejoi):
„Cultura înseamnă spiritul plenar al unei comunități. Fără cultură, deci fără spirit, omenirea n-ar fi ieșit din comuna primitivă. La noi, la Vădăstrița, cultura înseamnă păstrarea tradițiilor, în aceasă mare de curente așa-zise moderne, și educația din școli. Comuna Vădăstrița face parte din zona legendară a Romanațiului, o zonă care a fost, dintotdeauna, reprezentativă, în ceea ce privește valorificarea culturii noastre strămoșești. Suntem în proximitatea altei zone remarcabile din punct de vedere al artei și tradițiilor populare, anume zona Vădastra, cu renumita Cultură de Vădastra. Și la Vădăstrița zona a fost cercetată de specialiști, au fost și sunt colaborări fructuoase între meșterii noștri populari și referenții Centrului cultural județean. S-au făcut numeroase filmări vechilor noastre rituri și ritualuri, între care amintim Bobotăile, Sân Toader, Iordănitul, Încuratul cailor… S-au difuzat la Tv și filmări privind sistemul de lucru al țăsturilor. Au fost multe activități frumos gândite și organizate, susținute de primarul nostru. La Centru cultural, prin munca neobosită a d-lui referent cultural Vali Ciurea sunt multe filmări arhivate privind obiceiurile și tradițiile noastre.
Avem un ansamblu folcloric intitulat „Flori de tei”, cu o intensă activitate și cu rezultate foarte bune în competițiile naționale. D-l instructor Ninu Bușu se ocupă special de acest ansamblu, reliefând, astfel, măreția cântecului și dansului de pe aceste meleaguri. Am avut și avem meșteri populari, ce-i drept acum mai puțini și foarte bătrâni. Interesul nostru, ca și al Centrului cultural Olt, este acela de a asigura perpetuarea acestor meșteșuguri. Amintesc aici pe Nea Fane Nicolici, care se îndeletnicește cu făurirea cojoacelor și pieptarelor.
Compartimentul la care lucrez împreună cu colega mea Paula Cumpănașu are și atribuția de asistență socială și ne axăm mult și pe acest domeniu. De aceea rolul cel mai important în pe această zonă culturală îl are Școala, cu care noi conlucrăm în interes comunitar. Școala are parteneriate cu diferite alte școli, județene, interjudețene și naționale. Mai avem încă Lăzile de zestre de la Vădăstrița, cu minunatul port popular al locului. Prin efortul domnului primar și al consiliului local, am achiziționat costume populare pentru copilași, costume și încălțări lucrate manual. Și cetățenii sunt receptivi la inițiativele noastre culturale. Am avut acțiuni cu meșterii populari din județ, care au interacționat cu elevii și oamenii satului.”
Felicitări, Vădăstrița!
Dumitru Sârghie