AcasăCUVINTE ȘI TRĂIRI, LA FINAL DE VARĂ...
Array

CUVINTE ȘI TRĂIRI, LA FINAL DE VARĂ…

Copleșiți de vremuri, în ciuda împrejurărilor nefavorabile, evenimentele care aduc de mai bine de 10 ani bucurie și împlinire în sufletele copiilor din Caracal au continuat să se desfășoare. Este vorba despre cursurile de înot, sub îndrumarea renumitului profesor Cristian Țărțăleanu.  Lecția din acest an a fost altfel… Dar am trăit-o cu toții, în calitate de părinți și de discipoli, mai intens. Poate pentru că am înțeles mai repede că viața poate fi dură cu noi, că totul poate fi ușor distrus, dar există ceva sau Cineva care ne poartă pașii mai departe, spre drumul care să ne ofere posibilitatea unui viitor. Ne-am reînsușit și ne-am asumat lecția normalității, a recuperării valorilor, a solidarității și a empatiei, a responsabilității și a echilibrului.

smartAm scris și în 2018, la finalul verii de atunci, despre lucrurile altfel care se întâmplă la cursurile de înot. Anul acesta, am stat de vorbă cu o parte dintre copiii care frecventează cursurile cu asiduitate și bucurie, în egală măsură. M-a impresionat forța lor, generozitatea și sinceritatea pe care le-au așezat în cuvinte pentru ceea ce fac, dar și pentru cel care îi îndrumă. Am învățat de la ei, și mari și mici, deopotrivă, că, pentru a practica un sport, ai de parcurs un drum plin de acțiune, un drum care presupune energie, curiozitate și implicare deplină. Iar ca să îți placă pur și simplu, ai nevoie de modele, de oameni cu personalitate formatoare, fascinanți prin vivacitatea spiritului. Acești copii au găsit în profesorul Cristian Țărțăleanu un astfel de model. Performanțele de excepție la natație obținute cu elevii pe care îi pregătește la București sunt dublate de o vervă incomparabilă și de o vitalitate exuberantă. Copiii noștri sunt fascinați de domnul profesor și mi-au împărtășit cu mare bucurie și emoție sentimentele și cuvintele care îi încearcă pentru mentorul lor.

•••

„Mă numesc Eva și practic înotul de 7 ani. Avem cel mai bun profesor. Este calm, ne vorbește frumos și mai schimbă două vorbe cu noi când suntem foarte obosiți, după ce facem tot felul de exerciții. Ne învață pas cu pas ce trebuie să facem, ne sugerează să facem tot felul de jocuri distractive pe sub apă. Mi-am făcut mulți prieteni ambițioși, inteligenți, amuzanți, frumoși (și fizic, dar și intelectual).

Ultimele 7 veri au fost cele mai frumoase din copilăria mea! Îmi doresc ca aceste momente de fericire, de învățare alături de domnul profesor și colegii mei să continue mult timp de aici încolo. Din fericire, avem alături cel mai bun profesor, care ne este și cel mai bun prieten. Ne laudă atunci când executăm bine tehnicile de înot și ne corectează, atunci când greșim.

Să știți că mulți profesori ar trebui să urmeze exemplul profesorului meu de înot. Îi mulțumesc mult!” (Eva Maria Enache, 12 ani)

smart•••

„A început acum 5 ani, în ideea de a ne învinge teama de apă. Credeam că dacă dăm din mâini și din picioare, sincronizat, știm să înotăm. Habar nu aveam de procedee, de scufundări, de sărituri. Încet- încet, am deprins tainele acestui sport complex și așteptăm cu nerăbdare cursurile, care se desfășoară pe perioadă prea scurtă în comparație cu așteptarea și cu dorința noastră de a practica înotul. De curând, am fost întrebate cât timp vom mai merge la înot și am răspuns prompt că și după ce ne vom căsători vom continua pentru că ne vom aduce copiii să învețe ce am învățat și noi, la rândul nostru.

Toate aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat dacă nu ne-ar fi insuflat dorința de cunoaștere și dezvoltare personală o persoană remarcabilă și anume, domnul profesor Cristian Țărțăleanu. Pe această cale, dorim să îi mulțumim pentru tot efortul depus și pentru toată dăruirea cu care ne-a învățat acest sport minunat! ” (Surorile Sonia și Daria Voiculescu, 10 și 12 ani)

smart•••

”Mulți sunt cei care cred că îmi place doar să înot, pur și simplu. Dar puțini știu care este secretul! Am avut mai mulți profesori de înot, dar nici unul nu se compară cu domnul Cristian Țărțăleanu. Ne învață să înotăm corect! Îl apreciez și îl respect foarte mult pentru efortul pe care îl depune pentru fiecare dintre noi.

Cât despre colegii mei de aici, sunt tare prietenoși și simpatici! Mă înțeleg bine cu toți! Trăiesc o senzație uimitoare când mă trezesc dimineața și știu că merg la înot!” (Teodora Ghiță, 11 ani)

•••

”Sportul reprezintă un mod de relaxare, de petrecere a timpului liber. Mișcarea și alimentația sănătoasă contribuie la un stil de viață normal și echilibrat. De mic copil, am fost îndrumat de părinți să practic anumite sporturi, iar la vârsta de 7 ani am început cursurile de înot. De 10 ani vin constant, în fiecare vară, și mă simt excelent! Pe lângă faptul că mă relaxez fizic și mental, am și legat multe prietenii, am trăit întâmplări frumoase alături de colegi, an de an. Domnul profesor ne-a dezvoltat spiritul competitiv, respectul pentru ceilalți și ne-am perfecționat în timp toate procedeele. Din prima zi de curs, copil fiind, aștept an de an vara pentru a putea relua antrenamentele, totul venind ca o recompensă, după un an școlar solicitant.” ( Andrei Neacșu, 16 ani)

smart•••

”Totul a început acum 4 ani. Mi-am dorit să practic un sport, iar părinții m-au îndrumat către înot. Mă simt în largul meu, am mai multă încredere în forțele proprii, parcă sunt o altă persoană. Mi-am învins teama de apă, care mă urmarea de mic copil! Consider că rolul principal în această transformare a mea l-a avut ”Domnul” – antrenorul meu. Acest om ambițios ne ajută în fiecare vară să ne depășim temerile, să fim sănătoși și să ne dezvoltăm frumos. Îi mulțumesc foarte mult pentru tot!” (Ovidiu Mitru, 16 ani)

•••

”Sunt la finalul vacanței de vară. Îmi place tare mult că am participat la cursurile de înot, îndrumat de domnul profesor Cristian Țărțăleanu. Este al doilea an de când frecventez cursurile și pot să spun că am învățat foarte multe tehnici și procedee cu ajutorul domnului profesor, că am legat multe prietenii și că sunt într-o formă excelentă! În fiecare an aștept cu nerăbdare să vină vara și să particip din nou la cursurile de înot! ( Luca Alexandru Gheoghe, 8 ani)

•••

”Consider că, până în momentul de față, experiența mea alături de colectivul de la înot este unică. Pot spune că am împărtășit clipe frumoase și că m-am simțit bine în fiecare moment, pe parcursul celor două veri.

Domnul profesor Cristian Țărțăleanu a fost alături de noi, iar noi am evoluat prin muncă și abilitatea antrenorului de a ne motiva, explica și ajuta cu fiecare ocazie. Înot de la 6 ani și am ajuns aici la 17 ani.

La început eram sceptic că voi ajunge să înot ca în prezent; o evoluție deosebită, pe care nu o credeam posibilă. Sunt fericit că am avut ocazia să întâlnesc un om devotat muncii sale, răbdător și determinat să obțină rezultate mari cu fiecare dintre noi. Singurul meu regret este că am ajuns aici atât de târziu, la o vârstă la care este mai greu să corectezi deprinderile deja formate, dar prin muncă și perseverență, am reușit.” (Mogoșanu Valentin-Cristian, 18 ani).

Alina Elena Marin

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments