Unul dintre cei mai autentici și patrioți primari rurali ai României este, fără îndoială, Nicolae Stan, zis Bulă. Pentru binele comunei sale, Nicolae Stan (cel care a exercitat și funcția de deputat al României, cale de un mandat) nu s-a sfiit niciodată să intre în conflict cu șefii săi politici și cu toate guvernele acestei țări, din 1990 încoace, de când el se află la butonul localității Colonești.
A mers chiar până acolo încât, pentru a obține sumele necesare, în realizarea unor proiecte aflate în curs, să spună textual: „Dacă ministrul Cseke îmi rezolvă problema, UDMR va câștiga alegerile la Colonești!”
D-le primar, administrațiile din România, indiferent de culoarea lor politică, suferă… În aceste condiții grele, ce ați mai reușit să faceți?
Am terminat cu canalizarea în cele nouă sate. S-a făcut proces-verbal de recepție, depus la Ministerul Dezvoltării. 70% dintre cetățeni s-au branșat. Alimentare cu apă avem din anul 2000. Sunt foarte bucuros că am rezolvat această lucrare. Cu toate că am avut foarte mari probleme cu societatea care ne-a făcut lucrarea, societatea d-lui Bălțoi. Pe această cale îi mulțumesc că până la urmă a înțeles și am finalizat lucrarea. Avem 35 de km de conductă, cu șapte stații de epurare.
Deci avem canalizare în toate satele: Guiești, Mărunței, Bătăreni, Năvârgeni, Bărăști, Colonești, Chelbești, Cârstani și Vlaici.
Avem în lucru un bloc de 52 de apartamente. Suntem la acoperiș, la etajul trei. Este una dintre investițiile foarte bune, pentru că avem foarte mulți cetățeni amărâți și tineri căsătoriți care vor să le dăm apartamente. Lucrarea se desfășoară cu Ministerul Dezvoltării, prin ANL. Am primit banii și îi mulțumesc d-lui ministru Cseke pentru operativitate. Sperăm ca, cel târziu în luna martie a anului viitor, blocul să fie la cheie.
Altă investiție este Căminul Cultural. Aici am avut probleme din cauza proiectantului, care este subordonat d-lui deputat Albotă. Proiectantul m-a dat în judecată pentru că nu i-am dat banii, 1,2 miliarde lei vechi. Dar, în contract, scrie foarte clar că banii îi primește în funcție de evoluția construcției. În momentul în care constructorul, cel care a câștigat licitația la CNI, a oprit lucrarea, din cauza deficiențelor din proiect, eu am luat măsuri și nu aveam cum să îi plătesc. Am avut două discuții cu d-l deputat Albotă. Îmi pare foarte rău de dumnealui, pentru eu îl știam altfel de om. Am discutat foarte civilizat cu dumnealui și i-am explicat că nu pot să îi dau banii, până când nu se rezolvă problema. De marțea trecută, constructorul a reluat lucrarea.
Am fost și eu deputat ca dânsul, dar eu am ajutat foarte mult localitățile. Nu știu să fie vreun deputat în Olt care să fi ajutat localitățile, așa cum le-am ajutat eu.
M-a dat în judecată, l-am câștigat. Eu îi voi plăti, dar în raport cu evoluția lucrării. Eu îi dau ultimii bani când se termină lucrarea.
Ne-a chemat acum ceva timp d-l președinte Stănescu și d-l Oprescu (vicepreședinte al Senatului și, respectiv, președinte CJ Olt) să depunem proiecte pe FDI, câte două proiecte. Eu am depus un proiect pe modernizare drumuri comunale și unul pe extindere gaze plus branșamente. Eu n-am procedat ca la Vitomirești, am lucrat corect. Mi-a aprobat proiectele, am încheiat contractul cu cei de la FDI, am dat drumul la licitație. Au câștigat două societăți, am încheiat contracte cu aceste două societăți. Am dat drumul la lucrări. Am făcut lucrări la proiectul cu drumurile de 15 miliarde lei vechi, iar la gaze de 20. Nici acum, la această oră, nu am primit banii. Bani pe care alte localități, cum ar fi Vitomireștiul, i-au primit. Nu sunt corecți…
Am fost la adunarea generală a Asociației Comunelor din România (ACoR), la Mangalia… Din partea Guvernului României au venit doi miniștri. Culmea amândoi erau de la UDMR. Cel de la Mediu și cel de la Ministerul Dezvoltării, d-l Cseke. Am ridicat problema… I-am spus că dacă îmi rezolvă problema, UDMR va câștiga alegerile la Colonești. Chiar dacă eu sunt totalmente de stânga.
Au fost peste 300 de primari acolo, toți m-au felicitat. Pentru că în urma unui primar trebuie să rămână ceva. Nu face? A trecut precum câinele prin apă.
Cu toate că noi am depus proiectele la Ministerul Dezvoltării, unde au fost verificate și paraverificate, am auzit că banii se dau preferențial, așa cum consideră capii județului. Să-i ferească Dumnezeu să facă așa ceva, pentru că atunci chiar mă dezlănțui.
Sunteți recunoscut pe plan național ca un primar destoinic. Recent, ați primit niște diplome și trofee… Despre ce este vorba?
Am primit, la Mangalia, din partea fiicei d-lui Ivan Pațaichin o diplomă de merit: „Se acordă ordinul de merit și trofeul «Ivan Pațaichin», ediția a VII, pentru perioada 2020-2021, comunei Colonești, prin primarul Nicolae Stan, în semn de recunoștință și înaltă apreciere, pentru activitatea depusă în sprijinul promovării activității sportive în medul rural!”
În 2021, echipa noastră a câștigat Campionatul Ligii a III-a, seria a VI-a… Am mers la baraj… În primul meci i-am bătut pe FC Brașov și apoi am pierdut cu Corona Brașov. Nu ne-am mai mobilizat, pentru că știam că în liga a doua trebuie foarte mulți bani, iar o comună nu poate susține o echipă de asemenea anvergură.
D-l președinte al CJ Olt ne-a promis din nou câte 300.000 lei, mie, primarului de la Potcoava și pentru CSM Slatina… Nu e județ din această țară care să nu fi dat bani către echipele județului, la nivel de Liga a III-a. N-a primit nimic. Probabil n-a putut. A dat la biserici…
Pe această cale îi „mulțumim” d-lui președinte și îl anunț că vom retrage echipa din liga a III-a, pentru că n-o mai putem susține financiar.
Președintele ACoR, d-l Drăghici, împreună cu d-na adjunct, d-na primar a comunei Cumpăna, mi-au acordat o diplomă de 7 stele, pentru cele șapte mandate pe care le-am închinat comunei Colonești. Un mandat am fost deputat…
A fost o ediție jubiliară, 25 de ani de la înființarea ACoR. Am fost prezent și la prima ediție, în 1997.
A fost și d-l primar de la Corbu, care are 8 mandate.
Mai organizați Festivalul „Ilie Martin”?
Era gata-gata să nu-l mai facem anul acesta, din lipsă de fonduri, dar s-au unit toți care sunt privatizați de pe raza comunei Colonești și ne-au ajutat cu suma de 450 milioane lei vechi. Nu punem un leu de la primăria, pentru acest festival și ziua comunei. Am adus și artiști foarte buni… N-am mai luat Doina Oltului. Noi colaboram cu cei de la creație. Am înțeles că d-l Pintea ne-a interzis. Probabil, e ordin de sus… Să fie sănătoși!
Ce mesaj aveți către cetățeni?
Vreau să-i asigur că îmi voi duce mandatul la bun sfârșit! În 2024, nu voi mai candida, indiferent ce se întâmplă. Viitorul primar al Coloneștiului e pregătit de mine și acela va ieși. Dacă onor-conducerea PSD va considera că e bun va ieși primar din partea PSD, pentru că eu sunt total de stânga, mai de stânga ca ei toți.
Dacă nu-l vor vrea, va candida de la alt partid și le garantez că va câștiga și va fi și ultima luptă a mea cu acești oameni.
Le transmit cetățenilor multă sănătate și îi așteptăm la Ziua Comunei, pe 20 iulie!
Dumitru Sârghie
Felicitari, multa sanatate si mult succes in continuare dle primar – deputat.
Sunteti un exemplu de urmat pentru multi dintre primarii din judetul Olt dar si pentru slugarnicii parlamentari de Olt care , pur si simplu, isi bat joc de onoranta demnitate temporara in care au fost alesi, neavand nimic, dar absolut nimic, de a face cu aceasta dregatorie!