D-le primar, ați desfășurat, în primul mandat, în legislatura 2012-2016, cu succes, multe proiecte, în mare parte realizate. Ce ați mai promis pentru acest mandat?
Am promis că vom continua cu asfaltările, în toate satele. Apa și canalizarea să le aducem și în Dăneasa. Vom încerca să facem, măcar o bază sportivă, la una din școlile din localitate, ori la Dăneasa, ori la Berindei, unde avem elevi până în clasa a VIII-a. promisiuni au fost mai multe, dar acestea sunt cele mai importante.
Este necesar să introducem centrale în școli. Grădinița și Școala de la Pestra au toaletele făcute, dar nu s-a semnat recepția cu Inspectoratul Școlar, pentru că mai avem ceva de plată constructorului și nu se poate intra în ele.
La Cioflanu, mai avem o problemă cu grădinița, unde încercăm să facem, prin aceste proiecte cu bani de la guvern, pentru cele care nu au obținut autorizație sanitară. La Zănoaga, avem aceeași problemă ca la Cioflanu.
Au fost recondiționate școlile pe interior și exterior. La începutul anului școlar, nu au fost probleme.
Ce proiecte de anvergură vreți, totuși, să realizați, în următorii patru ani?
Acestea sunt proiectele care mă interesează foarte mult: drumurile în satele Pestra, Berindei, Cioflanu și Zănoaga, să reușim să le asfaltăm, cu șanțuri pe margine. Să continuăm apa pentru satele Pestra, Cioflanu și Berindei. În Dăneasa, avem semnat, la nivel de județ, cu Compania de Apă. De anul viitor, sper să începem proiectul ce privește apa și canalizarea pe satul Dănseasa.
Tot la nivel de județ, este semnat un proiect de la Dăneasa, la Verguleasa, cu lățirea străzilor, pe Drumul Județean, trotuare și șanțuri. Din semnalele pe care le avem, acest proiect va începe anul viitor.
Ați avut un centru de informatică, Biblionet. Mai funcționează?
Da, funcționează. Sunt foarte mulți copii care vin aici. Avem așa ceva și la centrul social.
Beneficiați de programul Guvernului de cadastrare a terenurilor?
Chiar ieri am semnat, în acest sens, la Oficiul de Cadastru, la Slatina, am publicat într-un ziar local și unul național, pentru că așa este procedura. Proiectul este în derulare, așa cum este și în celelalte localități.
Mai sunt probleme, pentru că nu toți oamenii au făcut taxa de succesiune, dar încercăm să le rezolvăm. Este un proiect foarte bun, deoarece cetățenii nu dispun de bani pentru a-și face această carte funciară.
Sunt probleme cu cadrele didactice, cu plata navetei?
Le-am plătit o parte din banii pe navetă, anul acesta chiar le-am dat și restanțele de anul trecut. Mai avem ceva să le plătim, dar sperăm să venim cu ele la zi. Am mai primit acum, o rectificare pentru că avem niște proiecte care sunt în derulare. Unele sunt finalizate, dar mai avem cofinanțarea noastră de plată. Primăria are un buget mai mic și a fost mai greu cu banii.
Pe vremuri, comuna d-voastră era una culturală, avea ansambluri folclorice. Ce tradiții mai păstrați?
Avem Ansamblul Mugurelul, care a participat la festivaluri în județ și în afara județului, a câștigat și trofee. Avem la Slatina, o invitație la care i-am dat curs, ca să meargă și echipa noastră.
Am avut o domnișoară instructor, la Centrul social, care în timpul liber, se ocupa de dansuri moderne, dar acum este în concediu de creștere a copilului. A format o echipă de dans valoroasă.
Câte dosare aveți la Legea 416?
Sunt peste 100 de dosare. Sunt foarte mulți oameni cărora le este greu să-și găsească un loc de muncă, mai ales că la noi în zonă nu prea sunt locuri de muncă.
În această privință, există vreun proiect? Aveți în gând, în următorii patru ani, să creați locuri de muncă?
A venit un investitor. Am fost cu el în teren să localizeze o suprafață pe care ar putea s-o cumpere, în vederea deschiderii unei fabrici de procesare a peștelui. De noi depinde doar partea de a-l ajuta în demersurile ce țin de primărie. Mai departe, depinde de dumnealui, dacă îi convine la Dăneasa, pentru că ne-a spus că el va căuta mai multe locații.
De unde mai strângeți bani la bugetul local?
Avem orezăria, care dă o parte de bani la bugetul local. Avem o firmă franceză. Până acum a fost o firmă italiană… Mai avem firmele agricole mai mari care funcționează în localitate. Mai sunt și firmele agricole locale cu 200 de ha. În localitate, avem câteva magazine care asigură strictul necesar.
Care este structura politică a Consiliului Local? Ați întâmpinat probleme?
Avem 13 consilieri, 11 sunt din partea PSD și doi din partea UNPR, care au devenit PMP.
Nu avem probleme, pentru că, venim cu probleme constructive, pe care le analizăm în folosul comunității.
Iată că bat la ușă alegerile parlamentare. D-voastră, care faceți o administrație bună, o să fiți nevoiți să puneți umărul, să vă implicați politic, pentru că partidul vă cere implicare. Cum vedeți aceste alegeri?
La nivelul comunei, oamenii cred că sunt mulțumiți ce ceea ce s-a realizat, de cum au fost ajutați de Consiliul Județean și cred că vor da voturile ca atare. Chiar au fost ajutați de Consiliul Județean și, pe această cale, vreau să le mulțumesc fostului și actualului președinte. Atât vechea conducere, cât și noua conducere, ne-au sprijinit și la Biserici, când s-au cerut fonduri…
Transmiteți un mesaj către locuitorii din comuna d-voastră.
Le mulțumesc pentru încrederea pe care mi-au acordat-o și în al doilea mandat. Dacă nu i-am dezamăgit pe oameni în primul mandat, nu îi voi dezamăgi nici în al doilea. Le urez multă sănătate.
Dumitru SÂRGHIE