AcasăPolitica„Dacă nu ne vom înțelege în coaliție, probabil nu vom avea alegeri...

„Dacă nu ne vom înțelege în coaliție, probabil nu vom avea alegeri comasate”, a declarat Marius Oprescu președintele PSD Olt

Președintele PSD Olt, Marius Oprescu, a vorbit despre comasarea alegerilor, care vor avea loc în 2024. Oprescu a declarat că o decizie finală, în această privință va fi luată în ședința coaliției PSD-PNL, ce va avea loc joi seara. Redăm, în continuare, declarația domniei-sale.

„În momentul de față, din toate informațiile mele, și la televizor am văzut foarte multe variante de lucru, eu știu că discuțiile nu sunt finalizate, urmând o întâlnire foarte importantă în cadrul coaliției de guvernare joi seara, în care ar trebui să lămurim aceste lucruri. Dacă ele nu vor fi lămurite, cel mult calendarul ne va permite ca până la jumătatea săptămânii viitoare să avem aceste lucruri lămurite. Dacă nu ne vom înțelege în coaliție, probabil nu vom avea alegeri comasate, adică alegerile „europarlamentare” cu „localele”.

Dacă ele se comasează, urmează o modificare legislativă, să vedem prin ordonanță de urgență ș.a.m.d. pentru că sunt anumite lucruri care priveau în primul rând depunerea candidaturilor aleșilor locali, ei trebuie să aibă libertatea de a candida de acolo de unde își doresc, pentru că spune acest lucru Constituția, iar de asemenea este vorba de perioada de validare a mandatelor, pentru că alegerile ținându-se în iunie și mandatele actuale ale aleșilor locali se încheie în octombrie, pentru că alegerile au fost pe 27 septembrie și validate în 30 de zile, vor necesita anumite modificări legislative astfel încât să ne încadrăm.

PSD Olt bineînțeles că este pregătită în orice moment să țină aceste alegeri. O consultare oficială în cadrul partidului nu a existat pentru că nu ni s-a cerut acest lucru, în momentul de față fiind negocieri. Abia la se validează în niște foruri statutare dacă ei au o înțelegere pe care conducerea partidului poate să vină să ne-o pună pe masă. În momentul de față vorbim de scenarii și de discuții și de variante și aceste lucruri nu pot fi puse pe masă și validate în forurile statutare. Dar să știți că părerile sunt împărțite, nu toată lumea e de acord, inclusiv în cadrul organizației Olt sunt primari care își doresc să fie ținute alegerile acum sunt primari care în calendarul lor de evenimente și cel administrativ, de proiecte, și-ar dori ca alegerile acestea să fie ținute în septembrie, astfel încât să aibă timp să demonstreze că au făcut ceva.

Știți foarte bine că primarii, mai ales la primul mandat, în patru ani de zile abia reușești să creezi proiecte care atunci când se deschid măsurile, le depui. Cu atât mai mult nu ai timp să realizezi în patru ani de zile că ai făcut ceva în localitate. Și atunci părerile sunt împărțite.

În momentul de față, așa cum v-am spus, vorbim de scenarii de lucru și nu are rost să ajungem la o validare oficială într-o direcție sau alta.

Eu cred că alegerile trebuie comasate, dacă vrem să ușurăm puțin munca pe care o avem anul acesta, în mod normal noi ar trebui să avem cinci rânduri de alegeri, europarlamentarele, localele, parlamentarele, prezidențialele primul tur, prezidențialele al doilea tur. Pentru a ușura activitatea politică a tuturor oamenilor implicați și a statului român, pentru că nu este ușor să organizezi aceste alegeri din punct de vedere instituțional, cred că ele ar trebui comasate într-o măsură sau alta. Dar acest lucru este o decizie politică și ea se ia în cadrul unei coaliții de guvernare.

Parlamentarii fac parte dintr-o structură politică, iar deciziile se iau politic. În condițiile în care până în momentul de față PNL nu a venit cu o astfel de solicitare, noi, de-a lungul timpului, am tot pus pe masă la întâlnirile de coaliție, variante de lucru pentru anul 2024. La momentul respectiv nu au vrut să ia în calcul nimic. Acum, probabil făcându-și niște socoteli electorale din care ar putea să câștige pentru că sunt niște simulări făcute în care PNL, dacă rămân alegerile separate, sunt șanse mari să iasă pe locul trei cu AUR înaintea lor. Dacă se unesc aceste alegeri, localele cu parlamentarele, ei au șanse să crească până la cinci procente. Și atunci, bineînțeles că își doresc acum cu ardoare. Stați puțin, că nu suntem obligați să ne luăm după ce vrea PNL-ul. Trebuie să vedem și ce vrea PSD-ul din aceste alegeri, nu?  Dacă câștigăm cu toții, inclusiv românii, din treaba asta, putem să o facem!”, a precizat Marius Oprescu.

LINIA ÎNTÂI


RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments