AcasăOra SatuluiDacă oamenii din Gârcov au încredere în mine, atunci să continue cu...

Dacă oamenii din Gârcov au încredere în mine, atunci să continue cu mine!

D-le primar, în anul 2012, ați preluat fotoliul de primar al comunei Gârcov. Ce ați primit, ce investiții ați avut în derulare când ați intrat în Primărie, ce ați făcut d-voastră și pe ce fonduri?

În 2012, când am preluat mandatul de primar, nu am găsit niciun proiect la primărie. După ce am preluat Primăria, am demarat, în primă fază, Proiectul Operațional OPO – program pentru pescuit, cu bani de la UE.

Am reabilitat ambele cămine culturale, de la Gârcov și Ursa, le-am amenajat și le-am dotat cu încălzire centrală, cu grupuri sanitare, cu instrumente muzicale, costume populare. Căminele au fost reabilitate în interior și exterior, și ele arată conform normelor europene.

Pe GAL, avem terenul de sport de la intrarea în localitate. Avem vestiare, grupuri sanitare, dușuri.

bobonete niculita parima garcov oltPe fonduri proprii, am făcut un teren de minifotbal, la Școala Gârcov. Urmează, anul acesta, să mai facem un teren de minifotbal de la școala Ursa. Am mai făcut un părculeț aici, tot cu fonduri proprii. La fel am făcut și la Ursa. E ca și cum ai avea doi copii. Dacă-i dai unuia, trebuie să-i dai și celuilalt, altfel riști să-l superi. Am căutat ca ceea ce fac aici, să fac și la Ursa.

În derulare, am obținut fonduri, pe Ordonanța 28, pentru proiectul de canalizare în întreaga localitate Gârcov. Cu derulare, către finalul anului 2015, cu finalizare în 2018.

Cum stați cu școlile, d-le primar?

Natalitatea a scăzut, deoarece tinerii au plecat în țară și în străinătate, în căutarea unui trai mai bun.

Școala Gârcov am modernizat-o, cu fonduri de la Banca Mondială. Ca număr de elevi, stăm foarte bine, nu suntem sub prag. La școala Ursa sunt ceva probleme, dar sperăm să le rezolvăm. La Ursa, lucrăm la simultan, clasa I cu clasa a III-a, clasa a II-a cu clasa a IV-a. sperăm ca, pe viitor, să luăm un microbuz școlar, cu care să-i aducem la Școala Gârcov. În următorii ani, cu siguranță se va întâmpla acest lucru.

La căminele culturale, avem activități.

Ce ați făcut pentru tineretul din comună?

Am contracte de cooperare cu d-l profesor Mitu Bucureșteanu, care se ocupă de copiii de la școală, îi învață să cânte la instrumente, și cu vocea.

Avem o echipă de dansuri „Mugurașii Gârcovului”. Avem echipe și la Gârcov, și la Ursa, ambele de jocuri și de cântece populare.

Copiii cântă și la instrumente și au păstrat dansurile populare tradiționale. Păstrăm tradițiile, fiindcă ele ne arată de unde venim și încotro ne îndreptăm!

Din punct de vedere economic, de unde încasați fonduri? Bugetul local din ce este format, ce economie aveți în localitate?

Bugetul este construit, în primul rând, din la taxe și impozite. Pe raza localității, avem o singură asociație agricolă, care lucrează pământul celor mai în vârstă. Are circa 1000 de ha.

La fostul complex de porci, avem o firmă de creștere a bovinelor care s-a modernizat și s-a adaptat pentru bovine. Are circa 800 de capete și, automat, mai aduce un venit pentru comună. Avem aproximativ 25 locuri de muncă la acest complex.

La capitolul restaurante, baruri, stăm foarte prost. La Ursa, avem 2 magazine, iar la Gârcov, avem 2 magazine și 2 cârciumi.

Avem farmacie, punct sanitar, dispensar uman, cu doctor calificat. Dispensarul uman este la Gârcov, iar în clădirea veche a fostei primării, am amenajat acolo dispensar uman. Am renovat clădirea, am acoperit-o cu tablă, cu grupuri sanitare, încălzire și am făcut punct de lucru. I-am dat utilitate, fiind, în mandatul fostului primar, într-un stadiu avansat de degradare.

Din punct de vedere politic, care este structura Consiliului Local?

În momentul de față, Consiliul Local este format din 6 consilieri PSD, 2 – PNL, 1 – PPDD și 1 – PRM. UNPR nu avem, o să avem pe viitor pe fostul primar, care candidează din partea acestui partid și căruia eu îi doresc succes la un scaun de consilier!

Câte dosare aveți la Legea 416, legea ajutorului social?

Avem circa 40 de dosare.

Avem informații cum că ați folosi acești oameni în scop electoral…

Nu, în niciun caz, nu-mi permit să fac acest lucru. Cei care au dreptul la ajutor social îl primesc, fără nicio condiție politică.

Fiind o localitate cu rudari, aceștia vin acasă, își fac dosar de ajutor social pentru 2-3 luni de zile, și pleacă iar. Și tot așa. 10 din cele 40 de dosare fluctuează.

Îi folosim la curățenia prin comună, la șanțuri, la văruitul pomilor, la spart lemne.

Câți cetățeni cu drept de vot aveți?

Avem în jur de 1700 cetățeni cu drept de vot, dintr-un total de 2800.

Ce vă îndreptățește că continuați? De ce vreți să mai câștigați?

Consider că am făcut numai lucruri bune pentru cetățenii acestei localități. Am proiecte de viitor demarate, cum ar fi proiectul pentru apă curentă, pentru drumuri în întreaga localitate, pe care vreau să-l depun pe fonduri europene. Am proiect pentru drumuri de exploatare, drumuri pe câmp, pentru utilaje și pentru circuitul căruțelor, drumuri care leagă Giuvărăști, Gârcov, Ursa și să iasă undeva la hotar cu Corabia.  Intenționez, pe GAL, să iau o mașină de pompieri și să fac un cort pentru nunți.

Consider că, în aproximativ 4 ani de când am intrat ca primar, nu am venit din administrație, mi-a trebuit ceva timp să mă acomodez. Consider că, totuși, am realizat ceva.

Am și studii superioare, sunt inginer de meserie, dar, în viața de zi cu zi, sunt tehnician  veterinar. Sunt solicitat, dar nu îmi mai permite timpul. După orele de program, în week-end, îi mai ajut pe oameni, atât cât pot. Dar oamenii văd și simt lucrurile acestea și nu mai apelează.

Dacă ați avea în fața d-voastră 500 de oameni, care ar fi mesajul d-voastră către ei?

Cu sinceritate, vă spun că le-aș spune aceleași lucruri pe care vi le-am spus și d-voastră. Am venit cu gândul să fac lucruri bune pentru ei, le-am demonstrat că se pot face lucruri bune. Dacă oamenii din Gârcov au încredere în mine, atunci să continue cu mine.

Dumitru SÂRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments