AcasăActualitateDarius Vâlcov a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA

Darius Vâlcov a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA

Chiar în ziua în care a împlinit vârsta de 38 de ani, Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe, fost senator și fost primar al municipiului Slatina, a primit, din partea senatorilor, aviz favorabil pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive. Astfel, ieri, 25 martie a.c., din totalul de 168 de senatori prezenți, 150 și-au exprimat, prin vot secret, cu bile, opțiunea cu privire la ridicarea imunității parlamentare în cazul lui Darius Vâlcov. Fostul ministru a primit 97 de voturi pentru, 48 contra, iar cinci voturi au fost anulate.

prina si valcovÎn discursul său de dinaintea începerii votului, Darius Vâlcov i-a rugat pe senatori să aprobe solicitarea de încuviințare a reținerii și arestării sale preventive, astfel încât să nu-l pună în situația de a-și da singur demisia: „Despre speța actuală, vă rog să lăsați justiția să decidă dacă se impune arestarea. Solicitarea mea este să dați un vot da. Fiind și ziua mea de naștere, este și o rugăminte în plus, de a nu mă pune în situația de a-mi da demisia din funcția de senator, pentru a veni în fața instanței”.

Din planul Senatului, Darius Vâlcov a plecat la DNA, pentru declarații. După câteva ore de audieri, procurorii DNA au hotărât reținerea acestuia pentru 24 de ore.

De ce este acuzat Darius Vâlcov

Darius Vâlcov a fost pus, în data de 13 martie a.c., sub urmărire penală de către procurorii DNA, într-un dosar în care demnitarul este cercetat pentru infracțiunea de trafic de influență, fiind suspectat că a primit o șpagă de 2 milioane de euro de la un om de afaceri pentru a-l favoriza în câștigarea unor licitații.

„În cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări”, se precizează în raportul DNA.

Din materialul probator administrat în cauză, a rezultat că, urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

De asemenea, Darius Vâlcov este acuzat și de faptul că deține un seif care a fost găsit în locuința unui complice din comuna Osica de Sus, județul Olt, în care procurorii DNA au găsit, în urma desigilării, următoarele valori: 90.000 dolari; 1.323.850 lei; 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme; un tablou cu ramă aurie – „Renoir”; un tablou cu ramă auriu și negru, protecție din geam de sticlă, având pe spate aplicat un autocolant inscripționat „Cocteau Vente Photo FF”, iar ambalajul în care se afla tabloul a avut aplicată o etichetă inscripționată „LOT… JEAN COCTEAU (1889-1963, achiziționat TAJAN PARIS Colecție privată”; o pictură pe lemn, având aplicată o etichetă inscripționată „LOT 3025 AUREL ACASANDREI (1939-2006) Roboții-Ulei pe lemn/32X20,5 cm semnat, autentificat. Colecție privată”.

„În urma administrării probatoriului, a rezultat că, începând cu anul 2011, Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute  în virtutea acestora, deținând în fapt și administrând, prin interpuși, S.C. CONTIS COMPANY S.R.L., S.C. CONTIS CONSULTING COMPANY S.R.L., S.C. MILLENIUM TOPHOGRAFICA S.R.L., Societatea Civilă de Avocați Ciobanu și Asociații, ENERO PROD S.R.L. și S.C. CITY HOTEL&LOUNGE S.R.L.”, se arată într-un raport întocmit de procurorii DNA.

Ionuț Dumitrescu

1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments