Ne-a fost dat, zilele trecute, dragi cititori, să vedem una dintre cele mai pitorești comune din județul nostru: Leleasca! În fruntea ei, primarul Ion Negreanu dovedește consătenilor săi, fără niciun dubiu, că este cel mai potrivit pentru a conduce destinele acestei localități. Părul său alb reprezintă, în mod cert, înțelepciunea și spiritul gospodăresc cu care domnia-sa păstorește frumoasele plaiuri nordice ale comunei Leleasca, alcătuită din șapte sate, unul mai pitoresc decât altul: Leleasca, Tonești, Urși, Afumați, Mierlicești, Tufaru, Greierești.
Întinsă pe o suprafață de 57 km2, comuna Leleasca întruchipează prototipul așezărilor din perioada interbelică, având o populație de 1500 de suflete, din care 1200 au drept de vot. Credința în Dumnezeu a oamenilor de aici (frumoși la gând și la faptă) se manifestă plenar în comportamentul și cuviința lor de zi cu zi, dar, mai ales, prin aportul lui Dumnezeu, aici fiind cinci biserici de tradiție. Între aceste lăcașuri ale Domnului, se află și Biserica Adormirea Maicii Domnului din Leleasca (cătunul Ștefănești), un locaș aparte, construit din lemn, în anul 1549, care – iată – strălucește maiestuos în razele de sticlă ale soarelui din luna martie. Și care ne amintește de creștinismul absolut al veacurilor de odinioară…
D-le primar, ce investiții ați avut până acum, ce mai aveți de gând să faceți și de unde aveți finanțările? Așa-zisa Lege „Robin Hood”, făcută de Darius Vâlcov, este sau nu în avantajul d-voastră?
Referitor la investiții, am deja în lucru două proiecte de modernizare drumuri, pe OG 28, finanțate integral de la Guvernul României. Cu bani de la bugetul local, am finalizat căminul cultural din satul Urși. Acum am promovat, suntem în fază de proiect, stație de epurare și canalizare pe 10 km, cu fonduri europene. tot din fonduri structurale, avem și diferența de modernizare a celorlalte străzi care nu au fost prinse în OG 28 sau fondurile locale. Pe fonduri locale, facem 1,5 km de asfalt. Anul acesta, mi-am propus să facem niște birouri noi lângă primărie și o magazie de materiale și lemne.
Referitor la legea finanțelor publice, eu sunt foarte încântat și este bine venită. Față de anii trecuți, sumele sunt extraordinar de mari și suficiente pentru a realiza ceva la nivelul comunei. Este și meritul lui Darius Vâlcov. De când s-a dus a făcut și face multe lucruri bune. Are capacitate și cred că este singurul ministru care a făcut ceva la Finanțe.
Bisericile le am toate renovate, reabilitate. Pe fonduri structurale, dorim să restaurăm o biserică veche din satul Mierlicești. E prinsă în patrimoniu, categoria II.
Căutăm să facem ceva în comună ca oamenii să fie mulțumiți. Pentru că de aceea ne-au ales. Sunt la al patrulea mandat. Eu, și zi, și noapte, sunt pe alergătură, pentru că nu prea am o echipă extraordinar de bună. Sunt foarte puțini care trag la ham ca să facem ceva.
Care este situația școlilor din comună și a natalității?
La simultan, avem clase de I-IV și la V-VIII. Natalitatea, în 2014, este mult mai mare decât în ultimii zece ani. Decesurile sunt foarte multe, dar, paradoxal, și natalitatea este bună.
Avem o singură școală și o singură grădiniță. În total, cu preșcolari și școlari, avem 100 de elevi. Sunt condiții ca la oraș, poate mai bine, școala este refăcută, reparată. După necazul pe care l-am avut în 2013, școala este în stare foarte bună de funcționare. Grădinița este la standarde europene, cu toate condițiile necesare. Chiar dacă se unifică cu celelalte din împrejurimi, nu există altă comună care să aibă bază materială la școală sau la grădiniță mai bună decât la Leleasca.
Legea 416!
Avem 72 de dosare în plată. Sunt destul de multe, dar aici oamenii sunt săraci.
Mai păstrați tradițiile culturale ale comunei?
Avem două cămine culturale, la Leleasca și Urși. Cel de la Urși este refăcut în totalitate. Acum demarăm, am luat inițiativa, Primăria și Consiliul Local, să înființăm călușul și alte tradiții populare ale zonei. În ședința de luna trecută, am stabilit cu conducerea școlii, în special cu d-na director, să demarăm, deoarece bază materială avem și sperăm să facem ceva în acest sens, nu numai vorbe goale.
Reușiți să decontați transportul profesorilor?
Am reușit să decontăm transportul cadrelor didactice la zi. Poate că suntem singura comună din nordul județului, sunt puține comune care au plătit transportul cadrelor didactice. Cu bursele la elevi sunt plătite la zi, chiar dacă am fost criticați că nu plătim, suntem cu ele la zi.
Ați reușit să mai atrageți și alte surse la bugetul local?
La ora actuală, am atras, în ultimii ani, Complexul de creștere a păsărilor, cu un patron străin. La bugetul local, din taxe și impozite, aduce aproximativ 700 de milioane lei. Sunt angajați din localitate peste 30 de salariați și persoana respectivă vrea să extindă activitatea, cu o moară, o fabrică de pâine. Mai avem, pe raza comunei, un proiect pentru o fabrică de nutrețuri combinate.
Care este structura CL după Ordonanța 55?
La noi, nu a plecat nimeni. PSD are șase consilieri, 2 – UNPR și 1 – PNL.
Transmiteți un mesaj către locuitorii comunei pe care-i păstoriți de atâția ani.
În primul rând, consătenii și cetățenii comunei Leleasca sunt oameni muncitori. Să dea Dumnezeu să beneficieze de toate condițiile pe care le-am creat la nivelul localității.
Dragoș Sîrghie
Cand mai scrieti astfel de articole sa stati de vorba si cu cetatenii comunei…………….
Cum sa il vorbeasca de rau pe valcov cand sotia acestui Negreanu incaseaza banii de la biroul senatorial al lui Valcov din Lelesca.Dar unde este ascuns acest birou ca nu il stie nimeni?
NU A PLECAT NIMENI! pai si Alecu Cristian consilier PSD care este plecat in afara tarii?Sa nu ziceti nimic de el ca va face dosar IPJ olt pt fals!Oare cine a semnat in locul lui statele pentru indemnizatia de consilier?
Dosarul 5435/2/2013 de la inalta curte de casatie si justitie ce spune despre sinceritatea dvs?Ca sunteti un gunoi care a mintit ca nu a fost colaborator al securitatii!
De ce nu vorbiti despre combustibilul decontat la masina primariei folosita de dvs,despre telefonele si abonamentele platite din banii publici care sunt la membrii familiei,despre licitatiile masluite,despre miliardele folosite la Caminul ursi pentru 2 sobe………………………………………….Oare cine va tine in brate?
Avem incredere ca DNA si ANI isi fac datoria si o sa scoata la iveala multe despre dvs.Domnule Negreanu
MINCIUNI!Rusine Domnul Primar a albit in timp ce gandeste minciuni ieftine pe care nici el nu le crede…………Si acum situatia reala a comunei:
-plata catre MILENIUM TOPOGRAFICA doar 580 milioane fara a realiza masuratori conform contractului!De ce acum cere primarul rezilierea? DNA o sa vada………….
-la Caminul Cultural din satul URSI lucrarile au costat 1miliard 100 de milioane(2 sobe,5 galeti de lavabila si 1 poarta)
-asfaltul turnat datorita nerespectarii proiectului adica fara a se pune strat de piatra concasata a inceput sa sara si sa apara fisuri mari
-despre ce birouri vorbiti?care primarie?Primaria functioneaza fara autorizatie in Caminul Cultural
-bisericile sunt renovate asa cum relateaza domnul Negreanu dar a uitat sa mentioneze ca nu in mandatul lui.
-Scoala………….este ok…………………dar iarasi a avut o pierdere de memorie si a uitat sa spuna ca nu a fost realizata in mandatele lui
-la 416 aveti chiar mai multe nu a contat daca se incadreaza sau nu aveti si cate 2-3 din aceeasi familie care au bunuri masini tractoare utilaje agricole,plecati din tara,CONSILIERI LOCALI(Dobrica-Mierlici)etc……
-Complex crestere pasari!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Alimentat cu apa direct din puturile forate pentru alimentatul public.UN ADEVARAT FOCAR DE INFECTII-tot gunoiul este depozitat in loc neamenajat si se scurge in parau.Sa nu uitam ca nu indeplineste nici normel U.E. pentru care a fost finantat(distanta locuinte,suprafata,etc)
Astea sunt doar o parte din MINUNILE facute in comuna de acest gospodar minunat.
Speram CA DNA-ul sa isi faca datoria nu ca cei de la IPJ olt care claseaza dosarele si uita ca si pentru ei exista DNA si DGA.
…a facut exact un…rahat
kk