AcasăDe la Slatina la Drăgășani și înapoi…
Array

De la Slatina la Drăgășani și înapoi…

Statuate printr-un acord comun de suflet românesc, întâlnirile de muzică și poezie dintre cenaclurile de odinioară ale Slatinei profunde (Balada, Metafora, Scaunele) și cele ale Drăgășanilor (La Grandiflora și Gib Mihăescu) se derulează, ca în vremurile bune.

Ziua de vineri, 28 martie a.c., avea să adauge la edificiul acesta cultural, inițiat de inimoșii scriitori Nicolae Zărnescu (Slatina) și Marian Bărăscu (Drăgășani), o nouă filă pentru memoria culturală a Slatinei și a Drăgășanilor, Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din orașul nostru devenind astfel o adevărată arenă a artelor. Muzică ușoară, muzică populară, poezie, teatru, eseu, roman, memorii iată o paletă largă a preocupărilor celor care vin la aceste întâlniri de viață, care au și rolul de a mai ieși din menghina acestor vremuri huliganice.

cenaclu 583 1Poeții Marian Bărăscu, prof. Ilie Bucă, Gigi Andronie, Gheorghe Ciobanu, alături de Manuela Băgescu (interpret de muzică populară) și Andreea Dumitrescu (interpret de muzică ușoară), toți din Drăgășanii lui Gib Mihăescu, dimpreună cu condeierii slătineni, scriitorul Nicolae Zărnescu și col. Nicolae Zărnescu – memorialist, poeții Liuța Scarlat, Iuliana Andronăchescu, Luminița Popescu, Nicolae Dincă, Viorel Păcală, Ioan Smedescu, Dumitru Sârghie, Viorel Ștefănescu (interpret muzică folk), Constantin Toader (Krauss), Andrei Toader și prof. Cecilia Romaniuc (critic de artă) – toți aceștia au încercat ceea ce mulți se străduiesc de secole: să (re)definească poezia și muzica!

cenaclu 583 2Instrumente de apărare contra neantului, abisul de sub petalele nuferilor, tristeți fulgerate și bucurii evanescente, mecanici fluide ale existenței, lacrimile sângelui și suflete care-și privesc trupul în oglindă, arsuri existențiale, frângerea clipelor, dărnicia lui Dumnezeu, murmure, tresăriri, ultimele strigăte ale Violetei din Traviata, suflete despovărate, izvoare secate și fântâni pline ochi, rătăciri și surâsuri – iată posibile definiții ale celor două arte – muzica și poezia, care nu lipsesc din aceste două matrici spirituale – surori, Slatina și Drăgășani.

De reținut că o nouă întâlnire de acest gen va avea loc în Ziua de Sfântu’ Gheorghe (23 aprilie a.c.), la Drăgășani, zi în care se vor sărbători și 120 de ani de la nașterea marelui scriitor Gib Mihăescu. Tot atunci și tot la Drăgășani, va avea loc vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic slătinean Iuliana Andronăchescu. Aviz amatorilor!

Ionuț DUMITRESCU

Dumnezeu într-o lacrimă

Dumnezeu
A murit…
Am citit undeva
Și o lacrimă a curs
Peste tușul cernit.
Plângând,
L-am văzut
Mergând peste ape
Ca și când
Dumnezeu
Mările
Și le-a strâns
Din lacrima mea.

____________________________________________________________________________Liuța Scarlat

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments