Emil Albotă și Cătălin Grecu, deputați PSD, sunt cosemnatarii unei inițiative legislative, cu privire la modificarea și completarea Legii Societăților nr. 31/1990, cu scopul de a asigura un just echilibru în procesul decizional din cadrul societăților cu răspundere limitată. Având în vedere contextul epidemiologic actual, se urmărește și asigurarea contextului legal pentru desfășurarea procesului decizional din cadrul societăților și în sistem on-line.
Astfel, se propun următoarele modificări: eliminarea regulii dublei majorități și instituirea regulii majorității absolute a părților sociale, pentru adoptarea hotărârilor în societățile cu răspundere limitată; eliminarea regulii unanimității și instituirea regulii majorității absolute a părților sociale, pentru adoptarea hotărârilor de modificare a actului constitutiv, precum și instituirea organizării adunărilor asociaților și în sistem on-line.
„Având în vedere același principiu care stă la baza democrației, adică asigurarea guvernării unui organism social sau a unei entități, prin puterea majorității, apreciem că este inechitabil ca modificarea actului constitutiv într-o societate cu răspundere limitată să poată fi blocată de un asociat care deține o fracțiune mult mai mică decât restul din părțile sociale”, a declarat Emil Albotă.
Legea actuală nu prevede posibilitatea întrunirii adunării generale a asociaților în sistem on-line, dimpotrivă, instituind regula ca adunarea să fie convocată la sediul social, iar în contextul epidemiologic actual, dar ținând seama și de evoluția considerabilă a mijloacelor care pot asigura întrunirea adunării generale a asociaților, se apreciază că se impune modificarea legii societăților, în sensul oferirii posibilității ca ședințele să fie organizate și în sistem on-line.
„Societățile comerciale cu răspundere limitată sunt organisme în care puterea decizională ar trebui să fie asigurată de majoritatea părților sociale, în considerarea scopului economic al acestora și în vederea protejării investițiilor asociaților care au o contribuție superioară, atât în constituirea societății, cât și la funcționarea acesteia”, a spus Cătălin Grecu.
Dragoș Sîrghie