Deputatul PSD – Emil Albotă – este cosemnatarul unei propuneri legislative, cu privire la modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Prin această lege, se dorește ca salariile de bază pentru personalul de specialitate din instituțiile și unitățile de asistență socială sau centre, cu sau fără personalitate juridică, să fie de 3610 lei, cu un coeficient de 1,44, coeficient care, la ora actuală, este de 1,06.
„Asistentul maternal profesionist este salariatul calificat, care îndeplinește atribuțiile mai multor profesii, cea de soră medicală, cea de educator, de îngrijitor și exemplele pot continua, fiind obligat la specializare, periodic, iar coeficientul de salarizare actual din legea salarizării unitare nu este nici măcar la nivelul muncitorului calificat sau al infirmierei”, a spus Emil Albotă.
În expunerea de motive a propunerii legislative, se precizează faptul că asistenții maternali au, în prezent, un coeficient de 1,06, conform Legii salarizării unitare, ceea ce înseamnă foarte puțin peste valoarea salariului minim, a cărui creștere, în 2021, a reprezentat doar o indexare cu rata inflației de 3,1%, în loc de 10%, așa cum era în calendarul PSD. Deci, este vorba de o valoare brută de 2400 lei, pentru asistenții maternali, care reprezintă un venit net de circa 1500 lei. În același timp, indemnizația de creștere a copilului a rămas pe loc, ca efect al înghețării Indicatorului Social de Referință. Petru cheltuielile de creștere a copilului, un asistent maternal primește 600 lei, adică 1,2 ISR.
„Cine s-ar angaja la creștere a unul sau doi copii, în condițiile în care primește în jur de 2100-2500 lei pe lună, bani din care trebuie să asigure toate cele necesare copiilor aflați în întreținere? Este cu totul absurd! E în joc viața a câteva mii de copii! Este lipsit de sens să ții salariile asistenților maternali, cu tot cu indemnizație de plasament, la circa jumătate din costurile pe care le are statul cu fiecare copil din centrele de copii”, a mai spus Emil Albotă.
Dragoș Sîrghie