AcasăBreviar parlamentarDeputatul Gigel Știrbu cere eliminarea obligativității schimbării denumirii cluburilor sportive, în sensul...

Deputatul Gigel Știrbu cere eliminarea obligativității schimbării denumirii cluburilor sportive, în sensul traducerii acestora

Gigel Știrbu, deputat PNL de Olt, se află printre cei 18 inițiatori a unei noi propuneri legislative, cu privire la modificarea Ordonanței de Urgență nr. 26/2000, prin care cere eliminarea obligativității schimbării denumirii cluburilor sportive, în sensul traducerii acestora, din limba originală, în limba română.

Din expunerea de motive, rezultă faptul că, în sistemul sportiv, activează câteva mii de cluburi sportive de arte marțiale și karate sau sporturi derivate din acestea (ex.: Wushu Kungfu, Taekwondo, Kyokushin, Ju-jitsu, Qwankido, Chanbara, Vovinam viet-vo-dao, Muai Thai, WadoRyu etc.), care conțin, în denumire, expresii sau cuvinte în limbile chineză, japoneză, coreeană, vietnameză, thailandeză, precum și în alte limbi, în funcție de originea artei marțiale sau stilului de karate practicat. De asemenea, alte zeci de mii de cluburi sportive al căror obiect de activitate se regăsesc alte ramuri sportive care conțin denumiri în limba engleză.

stirbu gigel 801Îndeplinirea cerințelor menționate în Legea nr. 129/2019, care a modificat prevederile art. 6 din OG nr. 26/2000, privind asociațiile și funcțiile, de către toate structurile sportive din România, care au în denumire cuvinte într-o limbă străină, va genera un haos, la nivel general, din mai multe considerente. Unul va fi faptul că traducerea în sine a multora dintre denumirile în care există cuvinte în limbi de origine asiatică este aproape imposibil de realizat, printr-un singur cuvânt, în limba română, cuvintele chinezești, coreene, thailandeze sau japoneze, având de cele mai multe ori o semnificație de tip sintagmă sau chiar o întreagă propoziție, ceea ce ar conduce nu numai la o denumire a clubului sportiv extrem de lungă și laborioasă, dar uneori hilară. Schimbarea denumirii cluburilor sportive reprezintă, pentru membrii acestora, timp alocat și un efort financiar considerabil care, procedural, presupune parcurgerea mai multor etape.

În ceea ce privește efortul financiar, inițiatorii apreciază că este cel mai nepotrivit moment pentru asociațiile din domeniul sportiv, grav afectate de oprirea activității, încă de la instituirea stării de urgență. Reluarea activității presupune plata, cu prioritate, a unor categorii de cheltuieli esențiale: utilități, salarii și chirii. De aceea, s-a inițiat proiectul de lege, prin care este eliminată obligativitatea schimbării denumirii cluburilor sportive, în sensul traducerii acestora, din limba originală, în limba română.

Ionuț Dumitrescu


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments