România beneficiază de o largă recunoaștere, la nivel internațional, pentru resursa umană, înalt calificată în domeniul tehnologiei informației și a comunicațiilor, lucru reflectat și în volumul important de investiții străine directe, în acest domeniu.
Pentru a susține acest domeniu, deputatul PNL Gigel Știrbu susține propunerea legislativă cu privire la modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii gradului de digitalizare a serviciilor consulare.
„Dacă în plan național eforturile Guvernului României pentru extinderea digitalizării se bucură, deja, de aprecierea cetățenilor români, serviciile publice oferite cetățenilor români stabiliți temporar sau definitiv în afara frontierelor țării nu au avut același salt calitativ. Procesul de digitalizare, la nivelul secțiilor consulare a fost, mai degrabă, unul simbolic, menținându-se, de pildă, cozile la ghișee, pentru eliberarea unor documente care ar putea fi emise, în format electronic și recunoscute de autoritățile din statele membre ale Uniunii Europene. Portalul econsulat.ro are, mai degrabă, un rol informativ, decât unul practic, de procesare și emitere a unor documente.
Propunem următoarele: modificarea Legii nr. 248/2005, privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, astfel încât titlul de călătorie să fie eliberat și în formă electronică, semnat cu semnătură electronică calificată și asimilat înscrierilor autentice; dezvoltarea capacității tehnice a misiunilor diplomatice și a secțiilor consulare ale României pentru primirea și recunoașterea electronică a documentelor, certificatelor, atestatelor eliberate de autoritățile publice din statele membre UE; dezvoltarea capacității tehnice pentru programarea electronică a cetățenilor români, la misiunile diplomatice și la secțiile consulare ale României, în scopul accesării serviciilor consulare, care necesită prezența fizică a cetățenilor români.
Este deosebit de important să facem precizarea că prezenta propunere legislativă are, pe termen scurt, mediu și lung, un impact bugetar pozitiv asupra bugetului de stat al României. Dintr-o simplă însumare a documentelor emise fizic, în prezent, și care ar putea fi emise digital, după adoptarea legii, diminuarea costurilor pentru secțiile consulare va fi substanțială, mai ales că mare parte din activitatea funcționarilor consulari este centrată pe emiterea titlurilor de călătorie, duplicate, atestate, care, pe termen mediu, ar putea fi emise electronic, cu cele mai mici costuri posibile.
Mai trebuie adăugat faptul că propunerea legislativă generează economii financiare deosebit de importante pentru cetățenii români care nu trebuie să se mai deplaseze, sute de kilometri, până la secțiile consulare ale României, generează economii de timp, pentru aceștia, generează o creștere a integrității, în rândul funcționarilor consulari și o creștere substanțială a încrederii în instituțiile statului român”, a spus Gigel Știrbu.
Ionuț Dumitrescu