AcasăDeputatul Mihai Niță – proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii...
Array

Deputatul Mihai Niță – proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009

Mihai Niță susține, alături de colegii săi parlamentari, un Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum și pentru modificarea art.223 alin.(2) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.

Se consideră modificarea actelor legislative, care prevăd pedepsirea infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale a minorilor, astfel încât orice faptă care implică contact sexual cu un minor cu vârsta mai mică de 15 ani să fie în mod direct încadrată ca viol, fără a fi nevoie de dovezi care să ateste imposibilitatea victimei de a se apăra sau tentativa de a opune rezistență. De asemenea, Mihai Niță este de părere că pedeapsa minimă pentru cazurile de viol și de act sexual cu un minor să fie mărită de la trei la patru ani, având în vedere că, în prezent, foarte multe dintre pedepsele pronunțate sunt pedepse cu suspendare.

mihai nita li 785 netInițiativa propusă urmărește creșterea pedepselor pentru cazurile de abuz împotriva minorilor, astfel încât pedepsele în astfel de cazuri să nu mai poată fi pronunțate cu suspendare, mai ales în contextul unei diferențe mari de vârstă. Totodată, diferența de vârstă pentru care infracțiunile nu vor fi sancționate va scădea de la 3 la 2 ani, cu scopul de a limita situațiile în care abuzatorul primește pedeapsa minimă. De asemenea, propunerea prevede creșterea vârstei minime pentru care este un astfel de act poate fi considerat consimțământ, de la 15 la 16 ani. Conform legislației în vigoare, în cazul victimelor cu vârsta mai mare de cea minimă, se consideră infracțiune doar dacă făptuitorul cu vârsta mai mare de cea minimă, se consideră infracțiune doar dacă făptuitorul este major sau dacă are o relație de rudenie sau subordonare cu victima.

În urma acestor modificări, persoanele găsite vinovate pentru acte sexuale împotriva minorilor cu vârstă de până la 14 ani poate primi pedeapsa maximă de 11 ani, în funcție de gravitatea actului. Mai mult, pe lista infracțiunilor pentru care se poate dispune arestarea preventivă, vor fi incluse și agresiunile sexuale cu victime copii (viol, act sexual cu un minor, racolarea minorilor în scopuri sexuale).

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments