Deputatul PNL Gigel Știrbu, președinte al Comisiei pentru Cultură, Arte și Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaților a transmis o declarație de presă, conform căreia dorește schimbarea legii referitoare la declararea zilei de 9 mai ca fiind Ziua Independenței României. Acesta consideră că românii trebuie să-și cunoască istoria și trebuie să serbeze Ziua Independenței României în data de 10 mai. În acest sens, deputatul a făcut, încă din anul 2003, demersuri pentru această schimbare a datei.
În continuare, vă prezentăm, integral, declarația de presă a deputatului de Olt, liberalul – Gigel Știrbu:
„La finalul anului 2013, am inițiat Proiectul de Lege pentru declararea zilei de 10 mai – Ziua Independenței României. Propunerea a fost semnată de 77 de deputați și senatori. Conducerea Camerei Deputaților a decis ca raportul pe acest proiect să fie redactat de Comisia de Muncă, pretextând că este vorba de o zi liberă, și nu de către Comisia de Cultură, așa cum ar fi fost normal, având în vedere că proiectul se referă la o chestiune de identitate națională.
După doi ani de trimiteri succesive între plen și Comisia de Muncă, timp în care proiectul a primit și aviz favorabil de la Guvern, președintele Comisiei de Muncă, Adrian Solomon, dorește schimbarea a însăși esenței legii, prin modificarea zilei de 10 mai cu cea de 9 mai.
Această propunere este contrară aspectelor istorice și parcursului democratic al statului român.
Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a bloca promovarea unei Legi care să promoveze ziua de 9 mai ca Zi a Independenței. Solicit public susținerea din partea tuturor celor care doresc respectarea adevărului istoric și declararea Zilei Independenței în ziua în care chiar făptuitorii acestui mare deziderat românesc și-au dorit sa fie sărbătorită – anume, 10 mai.
Până la această oră, și-au exprimat deja susținerea publică pentru Declararea Zilei de 10 Mai – Ziua Independenței României, următoarele personalități: Neagu Djuvara, istoric, veritabil om de cultură; Alin Ciupală, prof. univ. dr. Facultatea de Istorie, Universitatea București; Adrian Niculescu, conf. univ. dr., titular catedra de istorie, Facultatea de Științe Politice, SNSPA, fost consilier al ministrului Culturii Ionuț Vulpescu; Vlad Nistor, prof. univ. dr., istoric; Stelian Tănase, doctor în sociologie politică, scriitor, analist politic; Andrei Țăranu, conf. univ. dr., Facultatea de Științe Politice, SNSPA; Armand Gosu, Revista „22”, conf. univ. dr. Facultatea de Științe Politice, Universitatea București; Andrei Manolesccu, redactor-șef adjunct „Dilema Veche”; Alexandru Radu, Sfera Politicii, prof. univ. dr. Facultatea de Științe Politice, Universitatea Dimitrie Cantemir.
În zilele următoare, așteptăm să ni se alăture și alți susținători.”
Ionuț Dumitrescu