Mihai-Adrian Țiu, deputat S.O.S., se află printre semnatarii unui proiect legislativ, cu privire la modificarea și completarea Legii nr. 47/1992, privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale. Conform expunerii de motive, necesitatea modificării a fost relevată de anul electoral 2024, cu prelungire în 2025, cu precădere alegerile pentru Președintele României.
„Prima modificare preconizată vizează condițiile impuse pentru numirea judecătorilor Curții Constituționale. În cei 32 de ani de când funcționează Curtea Constituțională, s-a constatat că, în ceea ce privește condiția înaltei competențe profesionale, aceasta este ignorată, în practică, de o manieră care, practic, o golește de conținut.
Singurul criteriu care este avut în vedere este cel politic, susținerea politică fiind cea care propulsează în această importantă demnitate în stat persoane care îndeplinesc condițiile formale ale pregătirii juridice și vechimii, fără a împlini însă pe cel al competenței profesionale înalte. De aceea, este necesar să se instituie o procedură de recrutare specială, care să se declanșeze printr-o verificare și selecție realizate de către o Comisie constituită, în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, formată din 9 persoane, desemnate în aceasta calitate prin tragere la sorți.
În acest fel, apreciem că influența politică în numire se va diminua într-un mod considerabil, de natură să asigure numirea unor judecători care satisfac exigențele constituționale care pot realiza, în mod obiectiv, înalta misiune care revine Curții Constituționale.
O altă modificare vizează regimul răspunderii și revocării membrilor Curții Constituționale, într-un mod care să implice și Parlamentul, prin cele două Camere ale sale. Apreciem că reglementările existente le conferă o imunitate care depășește limitele rezonabile pentru orice titular al unei demnități publice și transformă această instituție într-o supraputere necontrolabilă, cu consecințe nefaste pentru un stat de drept autentic.
Parlamentul reprezintă organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării. El are competența de a-l suspenda pe președinte și, respectiv, de a-l pune sub acuzare. Cu atât mai mult, apreciem că trebuie să dobândească atribuții și în ceea ce-i privește pe judecătorii Curții Constituționale”, a declarat Mihai-Adrian Țiu.
Dragoș Sîrghie