AcasăActualitateDESCHIDEREA OFICIALĂ A „ZILELOR MUNICIPIULUI CARACAL”!

DESCHIDEREA OFICIALĂ A „ZILELOR MUNICIPIULUI CARACAL”!

Teatrul Național din Caracal. Sala și balcoanele ocupate până la refuz. Între cei prezenți, îmbucurător pentru aceste vremuri triste, s-au aflat și grupuri de elevi, în frunte cu dascălii lor, veniți de la școlile și liceele bătrânei capitale a Romanaților…

Ziua de 15 noiembrie a acestui an fatidic, an care va rămâne, atât în istoria lumii, cât și a României, ca unul de cotitură, pentru pericolul prin care trece umanitatea, Caracalul, fosta capitală a județului Romanați, a deschis oficial, manifestările celebrării a 484 de ani de atestare documentară. Zilele Municipiului Caracal au debutat cu un simpozion științific intitulat generic „Terra Romulensis-Romanați”, în cadrul căruia au luat cuvântul o seamă istorici și cercetători, personalități ale lumii academice, precum acad. Constantin Petolescu, cercetător dr. Paul Barbu, dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului din Constanța, dr. arhelog Dorel Bondoc, de la Muzeul Olteniei din Craiova, istoricul Dinică Ciubotea, dr. Veselina Urucu și dr. Sabin Popovici, directorul „Muzeului Romanaților”.

Toți cei care au vorbit la microfonul scenei celebrului Teatru Național din Caracal, s-au referit la vechimea și dezvoltarea vechilor așezări ale Romanaților, situate în inima Daciei Traiane, în care a palpitat o puternică viață romană. S-a vorbit despre importantele descoperiri arheologice de pe teritoriul acestui tărâm de legendă, situat pe Valea Oltului, în drumul legiunilor către Apulum, despre Dacia Malvensis și despre Malva (Celeiul de azi), despre etimologia vocabulei care denumește vechiul județ, cu toate ctitoriile și semnificația lor istorică.

Nu a constituit pentru nimeni nicio surpriză faptul că actualul primar al Caracalului dl. Ion Marian Doldurea, un strălucit intelectual, fiu al Caracalului, filantrop și mare iubitor de istorie, artă și cultură, a susținut un strălucit discurs cu privire la Romanațiul lui drag, pe care vi-l prezentăm în rândurile de mai jos.

Istoria Caracalului se circumscrie cu cea a Romulei Malva!

«Istoria Caracalului se circumscrie cu cea a Romulei Malva. Și considerăm că așezarea a fost întemeiată în anul 215, după Hristos, când Împăratul Marcus Aurelius Antoninus Caracalla a venit la Romula și a acordat cetățenie romană celor care luptaseră împotriva goților, numindu-i „romanates”, ca și când ar fi născuți la Roma. Aici, la 5 km de Romula, în câmpia mănoasă din zona Caracalului, s-au stabilit primii ofițeri romani, care au fost împroprietăriți. Caracalul, la vremea respectivă, era, probabil, un „vicus”, adică un sătuc, dovadă că, în acest moment, se cunosc deja două vile romane, care există… Una până în centura orașului și cealaltă chiar la trecerea de cale ferată către București. Demonstrate istoric deja și atestate ca atare.

Vreau să vă spun că, în documente, Caracalul apare pentru prima oară în Evul mediu, în 1538. Acest lucru este o atestare care e posibil să cadă, dacă vom căuta mai adânc în arhive. E posibil ca să găsim, cum s-au găsite deja, alte dovezi, alte urme… Aici fac o paranteză: d-na Pușcaciu și soțul dânsei, prin anii ’70, au făcut cercetări la Curtea Domnească, ambii demonstrând, fără dubii, că viața pe acest teritoriu există încă din perioada neolitică. Deci, din neolitic și până în zilele noastre aici, în zona noastră, în Protoșeni, în spatele Teatrului, e demonstrat științific că viața a continuat fără niciun fel de întrerupere. Ceea ce ne face să fim mândri…

Și pe voi, copii, trebuie să vă facă mândri, pentru că sunteți continuatorii acestor oameni care au trăit mii de ani pe acest teritoriu. Prima atestare documentară a Caracalului este la 17 noiembrie 1538, într-un document de la cancelaria Domnitorului Radu Paisie. Așa cum v-am spus viața a existat aici de mii de ani. E posibil să apară și alte mențiuni, mai devreme, dar așteptam ca voi, tinerii cercetători, să descoperiți documente și mai timpurii. Nu este posibil ca acest oraș să nu fie atestat mai devreme, întrucât județul Romanați a fost atestat documentar mult mai devreme, în 1496. Nu poate să existe un județ mai înainte de capitala sa, Caracal. Cu siguranță se vor găsi oameni care vor cerceta și acest aspect.

Pe mine m-a impresionat o vizită a domnului academician Răzvan Teodorescu la Caracal. Este un prieten al orașului și al Romanațiului. Cu această ocazie, d-l Răzvan Teodorescu a spus: „Marga Craiovescu din Caracal avu un fiu, pe Vâlsan din Caracal. Vâlsan din Caracal avu un fiu, pe Danciu din Brâncoveni, iar Danciu din Brâncoveni avu un fiu, pe Matei Basarab… Matei Basarab avu un nepot, pe Preda Brâncoveanu, iar Preda Brâncoveanu avu un nepot, pe Constantin Brâncoveanu”.

Iată originea romanațeană a acestor trei mari domnitori: Neagoe Basarab, Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu. Toți sunt legați de Caracal și de Romanați. Trebuie să purtăm cu cinste acest lucru, că suntem, cumva, urmașii acestor domnitori. Voi lăsa specialiștii să vorbească despre Caracal și despre Romanați. Pot să vă mai spun doar atât: în numele meu și al Consiliului Local al Municipiului Caracal, urez sănătate, bucurii și o cunoaștere cât mai exactă a datelor istorice tuturor cetățenilor Municipiului Caracal! La mulți ani, Caracal! La mulți ani, caracaleni!»

Manifestările dedicate Zilelor Caracalui au continuat, în aceeași zi, cu lansarea cărții „Necropola plană birituală de la nordul orașului Romul”, semnată de dr. Dorel Bondoc, apoi cu vernisajul d epictură „In memoriam Ștefan Lucaciu”, momente urmate de Concursul de skandemberg între liceele din Caracal, precum și spectacolul folcloric susținut de Ansamblul Folcloric „Romanați”.

O zi încărcată de știință, de relaxare prin activități sportive, muzică și dansuri tradiționale, toate aflate sub egida unei administrații noi, eficiente, păstorite cu profesionalism și patriotism de ing. Ion Marian Doldurea. Felicitări, Caracal. La mulți ani!

DUMITRU SÎRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments