AcasăSpecialDESPRE BUCURIA DE A FI ȘI DE A ȘTI, CU SARA-MARIA LIA

DESPRE BUCURIA DE A FI ȘI DE A ȘTI, CU SARA-MARIA LIA

Suntem iremediabil îndrăgostiți de oamenii frumoși și buni, pe care ajungem să îi cunoaștem încă de la o vârstă fragedă și de la care învățăm lecția tandră a dragostei de viață și de cunoaștere… Era în clasa a II-a când am cunoscut-o… Ochii ei de un albastru blând și infinit, ațintiți spre orizontul în continuă lărgire și spiritul său iscoditor și neastâmpărat m-au cucerit pentru totdeauna. Mi-am spus atunci că, dacă voi avea o fată, sigur o va chema Sara. (Și, peste timp, prima mea minune a primit numele ei!)

SARA MARIA LIA, căci despre ea este vorba, este unul dintre copiii de excepție ai Caracalului, ai României, care promovează excelența ca sens al vieții, prin demnitate, devotament și responsabilitate. Înzestrată cu cele mai alese calități morale, beneficiara unei formații intelectuale de excepție, cultivate cu dragoste infinită în familia specială a medicilor de renume Cătălin și Roxana Lia, Sara face parte din categoria oamenilor providențiali, a căror prezență fascinează prin rafinament intelectual, competență, delicatețe și noblețe sufletească. În familia ei minunată a învățat, încă de mică, să fie puternică prin cunoștințe științifice și nu prin averi materiale, puternică prin ea însăși, și nu prin titluri efemere sau distincții.

sara lia eleva caracal 3Pentru o tânără de numai 14 ani poate părea surprinzătoare această îmbinare desăvârșită între calitățile sale de elevă – sobrietate, exigență, rigoare, excelență- și cele ale copilului Sara, cu sentimente profunde, cu frământări, emoții și trăiri puternice, cu o sensibilitate extraordinară. Dintotdeauna am urmărit cu admirație puterea de muncă și modelul de excelență al Sarei.

O ierarhizare a premiilor obținute de ea, de-a lungul timpului, după criteriul importanței, este imposibil de realizat, deoarece, toate laolaltă și fiecare în parte, încorporează o deosebită valoare și suscită interesul celor care sunt preocupați de performanță. Pasionată de matematică, fizică, chimie și biologie, la o vârstă la care alți copii au doar preocupări ludice, ea a participat la concursuri sau olimpiade școlare în domeniu, la etape pentru elevi mai mari. De pildă, în clasa a III-a a participat la Olimpiada Județeană de Matematică pentru clasa a IV-a și a obținut premiul I. Până în clasa a IV-a a câștigat numeroase concursuri județene și naționale de matematică, română, engleză, în clasa a V-a, locul I la Olimpiada Județeană de Matematică. În clasa a VI-a,  s-a calificat și a participat la nu mai puțin de trei olimpiade naționale: matematică, informatică și fizică și a obținut medalie de bronz la matematică și premiu special la fizică. Mereu și-a dorit mai mult, are o forță fantastică și și-a devansat vârsta și diversificat  preocupările. În acest sens, deși chimia nu este prevăzută ca disciplină de studiu pentru clasa a VI-a, Sara s-a lăsat „fermecată” de un profesor special precum Valentina Ciulavu (actualmente director adjunct la Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul” din Caracal) și a îndrăgit această disciplină, participând și calificându-se la faza națională a prestigiosului Concurs Național de Chimie ”Raluca Ripan” (echivalent cu o olimpiadă școlară, aceasta organizându-se doar din clasa a VIII-a), concurând pentru clasa a VII-a. A fost cea mai mică participantă și a obținut mențiune specială.

sara lia eleva caracal 1Palmaresul ei este foarte bogat. În clasa a VII-a s-a calificat la două olimpiade naționale: fizică și Științe pentru Juniori. Această olimpiadă de Științe pentru Juniori are trei materii – fizică, chimie, biologie, pentru 3 clase – a VII-a, a VIII-a și a IX-a, subiectele fiind unice, pentru toți concurenții. A obținut și aici Premiu special. În clasa a VIII-a, Sara s-a calificat la Olimpiada Națională de Chimie, unde a obținut Mențiune M.E.N. și la Olimpiada Națională ”Științe pentru Juniori”, unde a obținut Mențiune M.E.N și a reușit să se califice în lotul lărgit al României. (În prezent, în luna curentă, se desfășoară ”proba de baraj” a acestei competiții și sperăm că se va califica în Lotul Național al României).

sara lia eleva caracal 2Are o colecție, deja fabuloasă, de diplome și de medalii. Mi-a fost tare greu să le ipostaziez în fotografii pe toate. Am ales câteva, pe cele mai recente… Dar toate încărcate de valoare, de efort constant și susținut, de foarte multă muncă. Te impresionează devotamentul ei și dorința permanentă de a performa. Înnobilate de frumusețea ei fizică și interioară, de fragilitatea și delicatețea ei. O tânără care ne-a făcut mândri pe toți cei care o cunoaștem din ipostaza de dascăli, de prieteni, de foști colegi. De-acum fostă elevă a Școlii Generale ”Nicolae Titulescu” din Caracal, pe care a absolvit-o cu media 10 la Evaluarea Națională, recent premiată de ISJ Olt pentru performanțele ei în cadrul unei ceremonii deosebite, Sara continuă să meargă hotărât și frumos pe drumul sinuos al științei, ca elevă a Liceului Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB), unde a intrat ca bursieră. Cum spuneam, excelența este (încă!) la noi acasă! Poate că în viitor va trece granițele, așa cum a făcut-o și sora ei mai mare – Ioana – o altă tânără de excepție, fostă olimpică națională la matematică, actualmente cercetător în inginerie genetică la Columbia University.

Felicitări, din toată inima, Sara-Maria Lia, pentru felul frumos în care ai înțeles să intri labirintul de semne al științei, pentru sufletul tău plin de iubire pentru ceilalți, pentru înțelepciune, pentru luciditate, pentru bunătate, pentru bucurie și pentru lumină!

Alina Elena MARIN

sara lia eleva caracal 444


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments