AcasăActualitateDespre tranzistori, utilitatea si necesitatea lor

Despre tranzistori, utilitatea si necesitatea lor

Din categoria dispozitivelor electronice fac parte și aceste piese denumite tranzistori, care au ca și scop amplificarea și comutarea semnalelor electrice și a puterii electrice. Aspectul lor depinde de contextul în care sunt folosite, unele dintre ele fiind individuale, altele însă existând incorporate în circuite integrate. Aceasta este însă o componentă de bază și este nelipsit din circuitele electrice moderne.

În anul 1948 John Bardeen a creat primul tranzistor, care a dus la o revoluție în ceea ce privește crearea aparatelor de mici dimensiuni, cu costuri reduse de fabricație, cum ar fi televizoare, aparate de radio, computere, calculatoare și chiar a dus la înlocuirea tuburilor din sistemele de calcul reducând dimensiunea computerului până la cea pe care o cunoaștem astăzi.

Tipuri de tranzistori

Tranzistorii se împart în două mari categorii, și anume tranzistor bipolar și tranzistor unipolar. Tranzistorul bipolar este unul dintre cele mai populare componente electronice și are trei caracteristici de bază, și anume: are trei segmente sau terminale, bază, emițător și colector cu două joncțiuni; folosește două tipuri de purtători de sarcină electrică, adică atât electroni cât și goluri; controlează conductivitatea prin variația curentului între emițător și bază.

Tranzistorul unipolar este mai nou și are o serie de avantaje față de cel bipolar, și anume dimensiunea mai mică, zgomotul produs de acesta este mai redus, liniaritatea circuitului este mai bună și impedanța de intrare permite conectarea de surse cu impedanță complexă. Modelul de tranzistor unipolar este format din trei sau patru terminale numite sursă, drenă, grilă și substrat; folosește un singur tip de purtător de sarcină și conductibilitatea se realizează prin aplicarea de tensiune asupra grilei.

Elemente de bază ale tranzistorilor și utilizarea lor

Pentru realizarea unui tranzistor este nevoie de un substrat semiconductor care de obicei este din siliciu sau germaniu, însă pot fi și alte materiale iar tehnologia prin care se realizează diferă în funcție de tranzistorul dorit. Rezistența unui tranzistor poate fi controlată cu ajutorul unui semnal electric care se numește semnal de comandă. Utilizarea lor se face în echipamente electronice cu componente discrete.

Astfel că le regăsim în amplificatoare de semnal, amplificatoare de instrumentație, oscilatoare, modulatoare și demodulatoare, filtre, surse de alimentare liniare sau în comutație și circuite integrate. Datorită tehnologiei moderne este posibilă integrarea într-o singură capsulă a milioane de tranzistori. Căutați mai multe componente electronice de înaltă calitate? Vizitați tme.eu de unde puteți alege dintre cele peste 500 000 de produse disponibile.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -