AcasăReportajDESTINAȚII DE VACANȚĂ • PARCUL NATURAL PORȚILE DE FIER

DESTINAȚII DE VACANȚĂ • PARCUL NATURAL PORȚILE DE FIER

Parcul Natural Porțile de Fier este un areal protejat prin Legea nr.5/2000 situat, în cea mai mare parte a sa, în regiunea cunoscută sub numele de Defileul Dunării sau Clisura Dunării. Este unul dintre cele mai mari parcuri naturale din România, având în componență 18 rezervații.

Potențialul turistic al Parcului Natural Porțile de Fier este extrem de ridicat, obiectivele turistice fiind reprezentate de peisajele deosebite, de relieful carstic ca și de obiectivele cultural-istorice.

Printre activitățile turistice ce pot fi desfășurate în Parcul Natural Porțile de Fier menționez: turismul montan și speologic (peștera Haiducilor, peștera Veterani), turismul științific, pentru habitatele speciilor de plante și animale protejate, croaziere pe Dunăre cu plecare din Orșova (Cazanele, chipul lui Decebal sculptat în stâncă cu o înălțime de 40 de metri, la vărsarea râului Mraconia în Dunăre), pescuit sportiv pe Dunăre (somn, crap, șalău etc.), bucătăria tradițională a zonei (pensiuni amplasate în locuri pitorești), vizitarea obiectivelor arheologice și istorice (Cetatea Ladislau, Cetatea Trikule), obiective religioase (Mănăstirile Mraconia, Sf. Ana, Vodița), vizitarea muzeelor și colecțiilor etnografice, istorice (Muzeul Regiunii Porțile de Fier din Drobeta Turnu Severin) etc.

(Foto Ștefania Marineanu)
(Foto Ștefania Marineanu)

Pitorescul acestei destinații turistice este completat de diversitatea etnică a multor localități. Populate majoritar de etniile cehă (Bigăr, Eibenthal) și sârbă (Svinița, Liubcova), aceste sate atrag numeroși turiști prin costumele specifice și diversele manifestări tradiționale  care se desfășoară anual (Festivalul Smochinelor, Festivalul Satelor Dunărene, Festivalul Muzical al Minorităților etc.)

În Parcul Natural Porțile de Fier există Centre de Informare – Documentare la Moldova Nouă, Berzeasca, Orșova și Drobeta Turnu Severin, unde se pot obține informații referitoare la toate aspectele legate de patrimoniul natural și etno-cultural al Defileului Dunării.

Prof. Dr. Ștefania Marineanu

- Advertisment -

Most Popular