Situat în partea de nord-vest a României, ținutul Sălajului este, în cea mai mare parte, în zona de legătură dintre Carpații Orientali și Munții Apuseni. Sălajul are un relief predominant deluros, munții ocupând un spațiu restrâns, fiind reprezentați de cele două ramificații nordice ale Apusenilor, având sub 1000 de metri, Munții Meseșului și Munții Plopișului. Luncile largi ale Someșului, Crasnei și Barcăului constituie singurele zone mai joase, cu numeroase așezări bine populate. Condițiile naturale oferă un cadru optim pentru activități de vânătoare și pescuit. Existența unei bogate zestre etnografice precum și varietatea celor peste 150 de obiective înscrise pe lista monumentelor, ansamblurilor și siturilor istorice constituie un cadru turistic atractiv.
Încă din cele mai vechi timpuri, Sălajul este cunoscut sub numele de Țara Silvaniei, toponim ce provine de la abundența suprafețelor întinse de păduri. Potențialul natural și cultural al zonei atrage numeroși turiști. Stațiunile balneare Boghiș, pe valea Barcăului cu ape termale și Bizușa, pe valea Someșului, cu ape sulfuroase și bicarbonate, încântătorul municipiu Zalău, reședința județului Sălaj, cu un bogat Muzeu de Istorie și Artă, Centrul de Cercetări Biologice Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou, rezervația geologică „Grădina Zmeilor” din comuna Bălan, castre romane, dintre care cel mai extins este Complexul Arheologic Porolissum din Moigrad, monumentele de la Treznea, Ip și Guruslău și nu în ultimul rând, peste 70 de biserici din lemn.
A străbate la pas acest ținut înseamnă a descoperi și a te bucura de peisajele pitorești întâlnite, iar așezările rurale păstrează încă atmosfera tradițională a satului sălăjean. Aerul curat, ospitalitatea ardelenească ce te îmbie cu gastronomia specifică, din care nu lipsește vestita palincă, toate acestea sunt argumente pentru o vacanță relaxantă pe plaiurile sălăjene.
Prof. Dr. Ștefania Marineanu