AcasăActualitateDIALOG AL GÂNDURILOR DE LUAT ACASĂ…

DIALOG AL GÂNDURILOR DE LUAT ACASĂ…

De 13 ani, cu prilejul sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, Biserica Sfânta Treime din Caracal este gazda de suflet a tinerilor din liceele caracalene, care au dorit și s-au pregătit să participe la Concursul de cultură generală și spiritualitate dedicat Sfinților Împărați.

În 2021, din cauza contextului impus de pandemie, elevii nu s-au putut pregăti în condiții normale, specifice concursului, dar s-au reunit fizic și sufletește pentru o Conferință ziditoare de inimi. Alături de dascălii lor, pr. prof. coord. Marin Leonard, de la Liceul Tehnologic Matei Basarab – Caracal; pr. prof. Rădulescu Florin – Liceul Teoretic Mihai Viteazul, Caracal;  Boștină Narcis – Liceul Teoretic Ioniță Asan, Caracal, prof. de istorie Stănescu Mihaela și Ioniță Dănuț, directorul adjunct al Liceului Tehnologic Matei Basarab, tinerii participanți s-au bucurat de întâlnire și de informații deosebite, oferite cu mare delicatețe și profunzime de părintele protoiereu din Protoieria Caracal, Ionuț Coconu. O gazdă deosebită care, alături de organizatori, reușește să adune, de 13 ani, în biserică, tineri interesați de cultură și de spiritualitate, într-un dialog al gândurilor de luat acasă. Este greu de realizat, în vremurile actuale, o astfel de conexiune, dar iată că, fără ostentație, ”barierele” pot fi sfidate… cu serenitate, cu bucurie, cu timp răbdător dedicat frumosului, cu proiecte îndrăznețe. Proiecte care au luat viață în trecut, acest Concurs debutând ca Parteneriat Școală – Biserică la nivel local, inițiat de pr. prof. Marin Leonard, extins apoi, prin inițiativa dnei prof. Iliescu Alexandra și dnei insp. Boruz Cristina, la nivel județean.

Iată că timpul nu a reușit să întrerupă această blândă continuitate, alături de oameni activi, modești și buni. Regăsim, în atmosfera acestei întâlniri „împărătești”, grația generațiilor de copii și de tineri ce se unesc în fluxul vremii și al memoriei, spre a realiza lucruri și fapte ce vor rămâne pentru totdeauna în sufletele lor.

An de an, profesorii îi îndrumă pe elevi, cu răbdare, pe acele cărări pe care au mers de demult înaintașii noștri, și îi fac pe toți să poată simți din nou ”mireasma fericirii pierdute”, readucând în prim-plan figura Marelui Constantin, care a schimbat fața lumii cu puterea Crucii și a mamei sale, Elena, care a descoperit Cinstitul Lemn al Crucii la Ierusalim, în pământul Țării Sfinte. Sfinții Împărați mărturisesc lungi șiruri de împletite virtuți – statornicie și dreaptă credință, curajul mărturisirii, smerenie, înțelepciune și încredințare că, prin puterea Crucii, toate se vor învinge.

Astfel de evenimente au pecetea tainei, o taină pe care doar sufletul educat o poate percepe, cu toată fragilitatea vieții și a vremurilor pe care le trăim. Nădăjduim în vremuri mai bune, în continuitate, în bucuria descoperirii, în întâlniri esențiale cu oameni și cu Sfinți. De la fiecare să ne însușim bucuria, lucrarea, forța și să învățăm totodată din neliniștile lor.

Prof. Alina Elena MARIN

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -