Absolvent de filosofie și jurnalism, Dobre Cristian Constantin a fost, timp de 12 ani de zile, un funcționar destoinic în cadrul Primăriei Brastavățu, el ocupând poziția de Șef al Serviciului pentru Situații de Urgență. Astăzi, la numai 33 de ani, el este angajatul unei companii de prestigiu și candidatul ideal, la funcția de primar, pentru comuna sa, cunoscând în amănunt problemele economice și sociale ale comunității și fiind girat de oameni să preia frâiele acesteia. Iată că PNL Olt, prin conducerea sa de la județ, vine cu o nouă mentalitate politică, aceea de a promova, în mediul rural, conducători instruiți intelectual, buni cunoscători ai comunităților natale, patrioți și profesioniști, așa cum este și tânărul Dobre Cristian Constantin.
De unde veniți, încotro vă îndreptați și cine sunteți de fapt, domnule Dobre?
Sunt născut în orașul Corabia, cu 33 de ani în urmă, locul meu natal fiind comuna Brastavățu. Am urmat cursurile Facultății de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității Spiru Haret București. La momentul acesta, lucrez la o companie de retailer de top, SC Profi Rom Food SRL. Am o funcție zonală, în Departamentul de Autorizații, făcând parte din echipele de deschidere.
Despre mine și despre comuna mea, acesta fiind subiectul interviului nostru, pot să vă spun că iubesc oamenii comunei mele. Și, drept dovadă, oriunde m-a dus drumul vieții, n-am plecat de aici. Am rămas mereu aproape, acasă.
Drept dovadă, stau mărturie nenumăratele proiecte prin care am adus donații și sponsorizări pentru comuna mea. Amintesc aici o sponsorizare de aproximativ 45.000 lei, acum aproape trei ani de zile, bani care s-au investit în școala mea natală. Am făcut nenumărate campanii umanitare… Am fost nelipsit din viața comunității. Oamenii mă cunosc… Mă cunosc și pentru faptul că, timp de 12 ani, am fost funcționar în cadrul Primăriei Brastavățu, fiind șeful Serviciului pentru Situații de Urgență. Eram în prima linie, aveam o echipă operativă și autospecială de stins incendii cu care interveneam prompt în ajutarea locuitorilor.
Referitor la familie, pot să vă spun că sunt căsătorit, am o fetiță. Familia este factorul cel mai important în tot ceea ce înseamnă viața de zi cu zi.
Brastavățu este o veche vatră de cultură și civilizație… Ce ne puteți spune despre istoria comunei?
Comuna noastră a fost atestată documentar la data de 5 iulie 1550. Recent, am sărbătorit cei 450 de ani de atestare documentară. Denumirea noastră Brastavățu, tradusă în limba slavă, înseamnă „ulmișor”. Avem o istorie vastă, aici fiind vatra unui boier turc, așezământul nostru inițial fiind în satul Crușovul, care a fost atestat înaintea localității Brastavățu, denumit atunci Cruscia.
A fost Curtea Domnească a unui boier turc, care a primit în dar acest ținut, după luptele care au fost purtate de-a lungul timpului.
Ați putea să spuneți, în mare, ce-i lipsește comunei dvs.? Dacă îi lipsește ceva…
Investițiile fundamentale, pe care doresc să le implementez în comuna mea, au un singur obiectiv: bunăstarea tuturor brastavicenilor. Vreau să redau demnitatea acestei comune, pentru a spune, într-adevăr, că trăim într-o comună europeană.
Suntem în anul 2020 și comunei noastre îi lipsește cu desăvârșire sistemul de canalizare. Nu avem măcar un metru funcțional de canalizare. Aceasta este un semn de civilizație. Iar omenii, prin vocea lor, asta transmit. Este un prim proiect pe care aș vrea să-l implementez: rețeaua de canalizare la nivelul comunei.
Dacă tot vorbim despre o comună europeană, aș continua cu o rețea de gaze naturale. Aici amintesc dorința actualului guvern și a partidului din care fac parte de a implementa acest proiect de gaze naturale în fiecare comună. Și astfel vom puncta și noi o rețea de gaze în localitatea noastră.
Un al treilea proiect important ar fi o bază solidă economică. Pentru că degeaba aduci oamenilor apă, gaze etc., dacă nu își permit să plătească aceste servicii. În comună, putem vorbi de ajutorarea fermierilor, prin susținerea logistică a acestora pentru a accesa fonduri europene. Consider că, la un moment dat, informația corectă cântărește mai mult decât o sumă de bani. Deci, să facem un birou specializat numai pe această speță.
Ca locuitori ai comunei Brastavățu, ne-am identificat întotdeauna cu creșterea animalelor. Din păcate, în ultimii ani efectivele de animale au scăzut cu peste 50%. Aș dori să-i ajut pe acești oameni prin înființarea unei noi culturi, a încă 30 de hectare din suprafața terenului care aparține primăriei cu cultură de lucernă, pentru a-i ajuta pe oameni să-și mărească efectivul de animale și, totodată, să le aducă beneficii financiare.
Toată țara se confruntă cu o mare problemă, plecarea tinerilor din mediul rural… De ce pleacă tinerii din comune?
Nu mai sunt tineri în comună, pentru că exact această categorie nu este tratată cu importanță. După cum știți, angajările care se pot face în aparatul administrativ al administrațiilor locale se fac numai pe clientelă politică, fără să primeze profesionalismul persoanei. Și acest lucru îi îndepărtează pe tineri. Nu au credința că acest lucru se va schimba. Dacă se va schimba acest lucru, atunci va fi bine. Fără locuri de muncă, tinerii nu-și pot întemeia familii și nu pot crea ceva pentru comuna lor.
Cum vedeți scăderea drastică a natalității din România?
Este o problemă națională. Tinerele familii ar trebuie sprijinite prin locuri de muncă, prin condițiile de la nivelul localităților și, de ce nu?, prin indemnizații, pentru ca ei să-și poată crește pruncii la ei acasă. În proiectele actualului guvern sunt prinse astfel de proiecte.
În ce relații sunteți cu intelectualii din comuna dvs.?
Încă de la început, am asociat liberalismul cu oamenii intelectuali. Și la momentul acesta, prin respectul intelectualilor din comună, îmi asum această dorință de a candida și de a face ceva pentru comuna mea. Discuțiile cu ei au fost unul dintre motivele importante pentru care astăzi am ajuns la decizia de a candida pentru funcția de primar al comunei Brastavățu.
Care va fi profilul consilierilor dvs.?
Lista mea de consilieri cuprinde oameni cu o vastă experiență politică. Și aici aș dori să-l amintesc pe fostul primar, Ionel Mantea, care face parte din echipa mea de consilieri și care mi-a împărtășit o mare partea din experiența administrativă. Dumnealui a fost cel care mi-a predat ștafeta conducerii PNL la nivelul comunei Brastavățu.
Din echipa mea fac parte profesori, fermieri și, nu în ultimul rând, tineri, care au decis să pună umărul alături de mine, pentru a consolida un drum mult mai bun pentru comuna noastră.
Ce înseamnă, pentru dvs. Școala, Cultura și Sănătatea?
Tot ceea ce ați spus dvs. sunt ingredientele prin care putem construi o comunitate frumoasă și prosperă. Fără acestea nu puteam exista. Eu folosesc foarte mult cuvântul „comunitate”. Acest concept nu a fost definit niciodată de către foștii edili și asta vreau eu să fac: să definesc cuvântul „comunitate”! Acesta se definește prin implicarea tuturor locuitorilor în buna dezvoltare a comunei noastre. Și asta implică, într-adevăr: Sănătate, Cultură și Școală. În orice ordine le-am pune.
Comuna Brastavățu este formată din satele Brastavățu, Crușovu și Cătunul Gară Vișina. De aproximativ patru ani, școala noastră din Crușovu este închisă. Poate nu este închisă din vina administrației actuale. Școala a rămas închisă, a rămas doar corpul de grădiniță deschis. Dar, din păcate, se află într-o continuă degradare, arată foarte rău. Dacă școala nu se va mai deschide, ar trebui să-i dăm utilitate, pentru că riscăm să pierdem această clădire.
De ce ați ales PNL?
Am ales PNL pentru modul în care face politică. Politica PNL se rezumă la bunăstarea românilor și aici vorbim de dezvoltarea eficientă și durabilă a României. Nu putem face ceea ce au făcut ceilalți, care au crescut economia doar pe consum. Iar aceasta nu este o economie sustenabilă. Noi trebuie să consolidăm România și satul românesc prin investiții și dezvoltare durabilă.
M-am regăsit în PNL și prin oamenii care fac parte din acest partid.
Ce nu vă convine la actualul primar?
Despre actualul primar, vreau să vorbesc cât mai puțin. Îmi doresc ca el să aibă curajul să-și de-a seama că trebuie să se retragă. Ajungem la un moment în care nu mai avem inițiativă, prospețimea ideilor și nici viziune și trebuie să lăsăm locul oamenilor mai bine pregătiți.
Ce mesaj aveți către oamenii din comună?
Îi rog să-mi ofere încrederea lor, pentru că nu-i vom dezamăgi. Îi rog să-mi fie alături, pentru că singur nu pot clădi o comună frumoasă. Am nevoie de ei, de fiecare, prin implicare. Sunt deschis oricărui om de a-mi fi alături și de a veni cu idei pentru ceea ce putem să facem în comună. Ce anume își doresc ei pentru comuna noastră.
Linia Întâi