AcasăDomnul Stefan Popa Popa’s nu merită să mai fie Ambasadorul Cultural al...
Array

Domnul Stefan Popa Popa’s nu merită să mai fie Ambasadorul Cultural al Timișoarei

Gigel Știrbu, deputat PNL de Olt, a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și a trimis o scrisoare primarului Timișoarei, Nicolae Robu, după ce vestitul caricaturist Ștefan Popa Popa’s a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, faptul că „oltenii veniți în Timișoara au stricat orașul”. Deputatul de Olt solicită sancționarea, de către CNCD, a lui Popa Popa’s și retragerea titlului de Ambasador Cultural al Timișoarei de către administrația locală.

În continuare, vă redăm sesizarea adresată de Gigel Știrbu d-lui Csaba Ferenc Asztalos,

președinte al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării:

«Stimate domnule Președinte,

gigel stirbu li net 766 cncdPrin prezenta adresă, vă solicit să sancționați, conform prevederilor legale în vigoare, afirmațiile discriminatorii făcute de domnul Ștefan Popa Popa’s referitoare la faptul că „oltenii veniți în Timișoara au stricat orașul.”

Domnul Ștefan Popa Popa’s este Ambasadorul Cultural al Timișoarei și această funcție ar trebui să-l facă responsabil pentru declarațiile făcute în spațiul public. Domnul Popa ar trebui să lupte pentru prevenirea și combaterea discriminării la nivelul întregii țări și nu să defăimeze cetățeni după apartenența lor locală. Faptul că Ștefan Popa Popa’s este o persoană publică, afirmațiile făcute la un post de televiziune au și mai mare putere discriminatorie și, din aceste motive, vă solicit sancționarea lui, în conformitate cu legislația în vigoare.

Conform articolului nr. 2 al Ordonanței nr. 137 din 31 august 2000, privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare: „prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe baza de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenența la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice.”

Având în vedere că CNCD este forul decizional în constatarea existenței faptelor de discriminare și de sancționare a acestora și că atribuțiile principale ale Colegiului Director constau în soluționarea cazurilor de discriminare primite de CNCD, vă solicit aplicarea sancțiunilor care se impun domnului Ștefan Popa Popa’s, conform prevederilor OG nr 2/2000.»

În scrisoarea deschisă adresată d-lui Nicolae Robu, primarul Timișoarei, deputatul de Olt solicită Asociației Capitala Culturală Europeană Timișoara să retragă titlul de ambasador cultural domnului Ștefan Popa Popa’s, din cauza afirmațiilor defăimătoare și discriminatorii făcute în cadrul unei emisiuni televizate. Concret, domnul Popa a declarat că Timișoara s-a umplut de „toate ciurucurile din Oltenia”.

«Domnul Stefan Popa Popa’s nu merită să mai fie Ambasadorul Cultural al Timișoarei, pentru că această distincție ar trebui să-l facă responsabil pentru declarațiile făcute în spațiul public. Domnul Popa care este unul dintre cei mai importanți oameni de cultură din România și ar trebui să lupte pentru prevenirea și combaterea discriminării la nivelul întregii țări și nu să defăimeze cetățeni după apartenența lor locală sau etnică.

Faptul că domnul Ștefan Popa Popa’s este o persoană publică, afirmațiile făcute la un post de televiziune au si mai mare putere discriminatorie și din aceste motive vă solicit retragerea titlului de Ambasador Cultural. Este prea onorant acest titlu pentru domnia-sa, mai ales că a declarat cu ceva timp în urmă: „cu această numire, m-au degradat! Eu sunt Ambasadorul României pentru turism cultural, cu acte în regulă, cu pașaport diplomatic încă din 2013, iar ei, cei din Timișoara, repet, m-au degradat acum, făcându-mă ambasadorul unui oraș!”.

Din aceste motive întemeiate, vă solicit să faceți demersurile care se impun pentru retragerea distincției de Ambasador Cultural al Timișoarei, domnului Ștefan Popa Popa’s», se precizează în scrisoarea deschisă.

LINIA ÎNTÂI


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments