D-le primar, în 2012, ați revenit la primărie, după o absență de un mandat. Ce investiții ați derulat, ce ați finalizat, ce fonduri utilizați și ce proiecte aveți pe viitor?
Am în derulare Drumul Comunal 154 A și B, pe două componente, în valoare de un milion de euro, început pe Ordonanța 28. Am executat din el 1 km asfalt. În funcție de cum vin banii pe Ordonanța 28, pentru că vin în tranșe, trebuie să ne ocupăm în continuare de acest drum, pentru ca satul Voineasa să iasă din nămoale. Nu puteam nici morții, de toamna, până primăvara, să-i ducem la cimitir. Am făcut o reparație capitală la puntea de pe Olteț, cu fonduri de la Guvern. Am mai făcut aproximativ 80 de m de îndiguire la o gârlă care inunda câteva gospodării. Nu este terminată nici acum, pentru că nu se poate lucra, din cauza timpului nefavorabil.
În perspectivă, doresc să am proiectul pe masă de execuție a unui garaj și magazie de lemne pentru primărie. Garaj în care să pot gara mașina primăriei și buldoexcavatorul care vine pe fonduri europene. Îl aștept dintr-o zi în alta să sosească. Valoarea proiectului este de peste 2 miliarde lei vechi, pe fonduri europene.
Cea mai mare problemă la ora actuală este DJ 643, care necesită reparații capitale, asfaltare, pentru că avem două întreruperi, una de 1700 de m, cu promisiuni de la județ, că vrea să înceapă anul acesta să-l execute, și alta de 2 km până în satul Blaj. Insist la CJ să-și facă lucrarea.
Comuna este compusă din satele: Blaj, Voineasa Mică, Voineasa Mare, Rusănești, Mărgăritești, Racovița.
Care este situația școlilor din comuna dvs.?
Am în construcție grădinița din satul Racovița, prost amplasată de vechea conducere, pentru că trebuia amplasată la Mărgăritești, deoarece la Racovița nu mai sunt copii. Mărgăriteștiul duce lipsă de spațiu, dar copii sunt. Racovița duce lipsă de copii, dar are spațiu, fără să-i trebuiască construcția. Restul școlilor sunt bine dotate, confort este, mai trebuie un acoperiș nou la școala din Mărgăritești, dar îl vom rezolva cât de curând.
Natalitatea este în scădere. Mai avem 230 de preșcolari și elevi. Înainte aveam peste 500 de elevi. Profesorii, majoritatea, sunt navetiști, în proporție de 80-90%. Dar nu este bine, pentru că acela care este localnic își dă mai mult interesul. Profesorii au gândul mai mult la plecare, decât la ora de curs. Nici sistemul de învățământ nu mai este ce a fost. Nu sunt de acord să nu-i impulsioneze pe elevi cât de cât. Orice este interpretabil. Ar trebui un pic de autoritate, care nu mai există între profesor și elev.
Câte dosare aveți la Legea 416?
Stau bine, am aproximativ 60 de dosare. Muncesc foarte bine cu ei, la decolmatarea șanțurilor, la curățenie, la deszăpeziri.
Sunt la zi cu plata ajutorului social. Le-am dat alimentele de la UE tuturor care au acest drept, au mai rămas aproape 180 de cutii, dar în urma scrisorii venite de la minister, mi s-a ordonat cum să le împart. Eu credeam că mi le ia. Le-am împărțit, din nou, la ajutoare sociale, câte o curie la fiecare și ei sunt mulțumiți.
Pe vremuri, Voineasa avea o tradiție folclorică impresionantă. Aș putea spune că de aici a plecat Ion Crețeanu. Ce mai aveți acum?
Nu mai avem nimic. Crețeanu, într-adevăr, e de la noi, și aveam și orchestră de lăutari. Au plecat din localitate și au dispărut.
Care este structura politică a Consiliului Local, după migrațiune?
Avem PSD în majoritate, mai precis 7, 2 – UNPR și 2 – PNL. Nu mai sunt controverse în Consiliul Local. Ca și în familie, sunt controverse, dar de bun augur. Nici înainte de migrare, nici după migrare nu am avut controverse.
Cum stați cu bisericile?
Trebuie să facem o tencuire la biserica de la Blaj, care este declarată monument. Am alocat 300 de milioane anul acesta pentru culte, din care am cheltuit 60 de milioane, pentru a introduce iluminatul în cimitir, pentru a elimina frica de furt a crucilor din fier și aluminiu.
Transmiteți un mesaj forurilor județene din Olt.
Există pe Olteț o societate care exploatează nisipul și eu cred că aceasta nu are autorizație de la SGA Olt. Din cauza exploatărilor ilegale pe care aceasta le face, am fost nevoit să repar puntea, reparație care m-a costat câteva miliarde de lei. Acum se apropie din nou de obiectiv, căci tot adâncind albia Oltețului, există riscul ca puntea să fie din nou afectată. Nu știu cine este în spatele acestei firme, care își bate joc de noi și de întreaga comunitate a comunei Voineasa. Mai mult, există riscul ca stâlpii de electricitate din proximitatea Oltețului să se prăbușească, fiindcă exploatarea nesăbuită a acestei firme a dus la erodarea malului și mai sunt câțiva metri până la stâlpii de alimentare cu energie electrică.
Vă rog să trageți un semnal de alarmă în acest sens. Am înțeles că Garda de Mediu le-a trasat un termen de conformare și le-a dat o amendă destul de mare. Cu toate acestea, această firmă exploatează, în continuare, fără milă, afectându-ne, fără ca noi să putem lua vreo măsură.
Am atras atenția organelor în drept asupra acestui lucru, însă nu s-a rezolvat nimic. Voi merge negreșit la Prefectura Olt, unde voi face o plângere pentru a se pune capăt acestei activități atât de distructive.
Până atunci, îi tranmist d-lui prefect acest mesaj: „Domnule prefect, puneți capăt acestei bătăi de joc, de pe albia râului Olteț!”
Dumitru SÂRGHIE