AcasăDrept la replicăDrept la replică! Cornel Gherghe, candidat PNL la Primăria Vâlcele

Drept la replică! Cornel Gherghe, candidat PNL la Primăria Vâlcele

«Date fiind minciunile care s-au spus despre mine, în ziarul Linia Întâi, de către actualul primar al comunei Vâlcele, sunt nevoit să dau acest drept la replică, pentru a aduce la cunoștința cititorilor adevărul.

Astfel, încercând să păstrez un limbaj decent și așezat în limitele bunului-simț (așa cum domnul Taifas Alexandru nu a putut), le voi dezvălui cetățenilor comunei metodele prin care el încearcă să-i convingă să-l voteze din nou, chiar dacă locul lui nu mai este demult la primărie, ci acasă, la pensia pe care o primește de mai bine de zece ani.

Disperat să-și păstreze poziția și scaunul, să continue combinațiile și cheltuielile făcute pentru a-și spori veniturile personale, minte oamenii fără nicio jenă și când se referă la ceea ce el a realizat (doar el) pentru comună, dar mai ales când încearcă să arunce cu noroi asupra reputației de care se bucură contracandidații săi, în fața cetățenilor. Pentru că așa a fost învățat la școala de propagandă numită Ștefan Gheorghiu. Pentru că simte că are un contracandidat pe care îl știu oamenii și de care îi este frică. Pentru că, atunci când vede că nu mai poate să se lupte bărbătește, apelează la mizerii și la metode care nu fac cinste oamenilor de omenie.

afis gherghe cornel netDin această cauză insultă și calomniază contracandidații, îi minte pe cetățeni, iar pe aceia care au curaj să îi spună că ar fi vremea să mai stea și acasă îi intimidează, pentru a-l vota din nou, de frică.

Degeaba afirmă că între mine și Birin Ion s-au încheiat alianțe și „jocuri murdare”. O alianță este publică și nu este joc murdar. Iar aderarea mea și a echipei mele la Partidul Național Liberal s-a petrecut din vara anului 2019. De asemenea, aduc la cunoștință vâlcelenilor că Birin Ion a înțeles că vremea lui a trecut – ceea ce Taifas nu poate să înțeleagă – și a făcut pasul în spate, lăsând pe cei tineri să se implice pentru viitorul comunei noastre. Cum se vede, Taifas nu a putut face asta, deși sunt și în echipa sa oameni mai tineri. Dar acesta este stilul lui, se folosește de oameni în scopurile personale, după care îi „aruncă” – se ceartă cu ei, îi îndepărtează. Practic, nu mai are nevoie de ei – nu are de ce să și-i mai țină alături.

Problema lui cu mine este că eu nu am vrut să mă las folosit de el, în stilul lui caracteristic. Eu am fost cel care a spus: „Stop. Gata, până aici”. Ori asta nu i-a picat deloc bine, pentru că Taifas nu prea știe cum e să fii refuzat. Dar o să învețe, cel mai probabil, de la concetățenii noștri, la alegerile din această toamnă.

Spune că s-a luptat cu mine ani la rând. Aici chiar trebuie să-i dau dreptate. Pentru că s-a luptat cu mine ori de câte ori încerca să încalce legea și a trebuit să intervin – deși nu totdeauna am reușit să-l conving că greșește, ori atunci când era hotărât  să se răzbune pe vreun salariat ori cetățean, ori în alte situații de derapaj, care să știți că nu au fost deloc puține. Da, s-a luptat cu mine când o luase pe căi greșite cu chefurile și cu „fetițele”, iar eu îi spuneam că nu așa trebuie să se comporte un primar. Cam astea sunt situațiile în care s-a „luptat” cu mine. Nu poate spune că s-a luptat cu mine când mă munceam să întocmesc documentațiile pentru proiectele la care comună a primit finanțare de la UE ori de la statul român și nu au fost puține cazuri. Însă nopțile nedormite petrecute la muncă mi-au dat satisfacția lucrurilor bine făcute pentru cetățenii acestei comune. Nu poate spune că s-a luptat cu mine când, între două tururi de alegeri pentru primar (cred că era anul 2004), fiind aproape să piardă după primul, l-am sfătuit „să se coboare din mașină”, când vorbește cu oamenii. Nu poate spune că s-a luptat cu mine când îi scriam discursurile pe care le citea la diverse festivități ori serbări ale școlarilor. Știu asta și cei de lângă el dar, mai important pentru mine, știu și oamenii din comună. Știe și Taifas, dar ori nu-și aduce aminte decât ce-i convine, ori a uitat. Este adevărat că s-a luptat cu Birin Ion, dar asta nu este și nu a fost niciodată problema mea.

Eu nu am fost secretarul lui Taifas, așa cum spune el că „m-a avut secretar”. Nu, eu am fost secretar pentru acești oameni care veneau la primărie cu diferite probleme, niciodată de prea mult bine.

Minte din nou când spune că zilele în primărie îmi erau numărate din cauza greșelilor pe care le-aș fi făcut. Nu era normal, dacă aș fi avut „multe greșeli”, să demisionez fără să mai candidez în 2016? Iată de ce minte. Eu am demisionat pentru că am știut că pot face mai multe pentru oamenii comunei din poziția de primar. Nu de teamă! Dacă mi-ar fi fost teamă, aș fi demisionat, fără să candidez. Oamenii știu că nu sunt omul care să se teamă de muncă, fie ea intelectuală ori fizică. Pentru că, dacă ești om cu adevărat, trebuie să poți face orice fel de muncă.

Minte când spune că „m-am ținut de reclamații”, cât am lucrat la AJPIS Olt. Dimpotrivă, conducerea și colegii m-au apreciat, așa cum a fost și în primărie, dar contractul meu acolo a fost pe o perioadă determinată, în locul unei colege ce se află în concediu de creștere a copilului. De altfel, la încheierea contractului, mi s-a oferit un alt post tot în agenție, dar l-am refuzat pentru că era pe un salariu mai mic decât nivelul studiilor.

Despre perioada lucrată în Belgia, le pot spune oamenilor că a fost foarte benefică pentru mine, întrucât acolo am învățat lucruri noi, mi-am perfecționat limba engleză, am lucrat pe echipamente de înaltă tehnologie computerizată, practic mi-am depășit limitele de „om de birou”, așa cum am fost timp de 26 de ani. Și da, îi dau dreptate lui Taifas când spune că în afară trebuie să muncești că să câștigi un ban. Ce nu știe Taifas este că peste tot trebuie să muncești ca să câștigi un ban, chiar și în România, chiar și atunci când ești primar. Dar el nu are cum să știe, pentru că în viața lui nu prea s-a ocupat cu muncă. La fel și „alergătorii” pe care i-a adus în primărie, pe la serviciul de apă, la bibliotecă ori căminul cultural, care sunt „buni la toate”, dar nu prea se ocupă cu nimic.

Când afirmă că sunt sau nu deștept i-aș spune „domnului” Taifas – cred că i-am mai spus-o, dar a uitat – că nu are pregătirea necesară să-și exprime părerea în această privință. La fel nu ar trebui să vorbească despre modul cum am terminat eu facultatea. Pot să le spun oamenilor că nu a fost deloc ușor, pentru că am mers timp de cinci ani și cu serviciul și cu facultatea, cu mari sacrificii fizice și materiale, norocul meu fiind că erau cursurile și examenele puse sâmbăta și duminică, atunci când nu trebuia să fiu la serviciu. Nu cred că a vrut să se refere la cât de bine am învățat în facultate, pentru că ar fi din nou într-o mare eroare. Pentru că, în cinci ani de facultate, nu am avut o restanță, am terminat al patrulea din peste 200 de absolvenți, cu media 9,31, iar notele de la examene sunt înscrise în foaia matricolă. Oricând pot să-i dau o copie de pe acest document, să vadă, în cazul în care poate să înțeleagă ce scrie acolo. De altfel, lucrarea de diplomă mi-am întocmit-o singur, o lucrare despre birocrația din administrația publică, lucrare ce conține observații importante cu privire la activitatea de aplicare a legii și despre mecanismul decizional în administrația publică.

Nu mă voi opri asupra minciunilor cu privire la programul meu de lucru, ori la faptul că profităm material de pe urma cetățenilor – nu poate Taifas să mintă oamenii cu privire la lucruri pe care ei deja le cunosc foarte bine. Nu sunt puțini dintre cetățeni aceia care au avut probleme de rezolvat și ei știu cum i-am respectat, cum i-am servit sau dacă le-am pretins ceva.

O altă minciună este cea cu privire la veniturile soției. Ea nu avea cum să obțină venituri fără să fie declarate, deoarece în activitatea ei orice venituri sunt fiscalizate, pe bază de contract, iar acestea, după cum știe toată lumea, pot fi verificate prin aplicațiile operaționalizate de către ministerul finanțelor – sunt publice. Dar așa face cel care nu are mijloace să se lupte bărbătește cu adversarul – încearcă să lovească în familie, în prieteni ori în cei care-i sunt alături adversarului său.

Nu am încercat niciodată să-l obstrucționez pe Taifas în dreptul său de a fi ales. Dacă eu candidez și vreau să câștig, doar particip la o competiție democratică, nu deposedez pe nimeni de niciun drept. Însă mi se pare normal că lupta pentru câștigarea alegerilor să fie una corectă, pe bază de idei și de argumente pentru comună, nu bazată pe jigniri, calomnii ori grosolănii. Nu se poate așa cu Taifas, dar rămân la părerea mea – o luptă este normal să fie corectă. Deci, nu-l deposedez de dreptul de a candida, ci doar îl voi învinge. De fapt, nu eu. Oamenii comunei, pe care nu i-a întrebat nimic timp de patru ani, iar acum le aruncă prin curți, noaptea, ziare cu tot felul de minciuni, jigniri și mizerii la adresa contracandidatului sau.

Despre investiții, oamenii trebuie să știe că proiectele pentru acestea au fost ale comunei, nu ale celor doi primari care s-au succedat la Vâlcele în ultimii 30 de ani. Era normal să fie continuate și finalizate, indiferent cine le-ar fi început. Să vii acum să spui, după 20 de ani, că tot ce ai făcut tu este bun, iar ce a făcut altul nu e bun, știm cu toții că e doar o altă minciună. La fel și în situația atribuirii suprafețelor de izlaz. Încearcă să dea vina pe mine, pentru faptul că oamenii au fost nemulțumiți de superfețele atribuite, dar eu l-aș întreba dacă l-a interesat cât sunt acum, în 2020, oamenii de nemulțumiți de modul cum a repartizat suprafețele. Sau acum este de vină secretara primăriei?  Sunt sate întregi și cătune care au rămas fără izlaz, iar efectul acestui fapt este „performanța” că numărul animalelor din gospodăriile cetățenilor comunei noastre a scăzut. Pentru asta, tot eu sunt vinovat ? Sau pentru cele bune este meritul său, iar pentru greșeli trebuie mereu să găsească pe altul… Asta este o dovadă de responsabilitate din partea lui ca primar?!

Despre faptul că nu a reușit și nu reușește în continuare să rezolve problema gunoaielor aruncate prin comună, Taifas încearcă să arate că este vină mea, că nu am avut nicio inițiativă. Putea să o rezolve el în perioada 2016-2020.  Asta face un primar competent? Se vaită că este o problemă greu de administrat și apoi arată la fiecare problema nerezolvată cu degetul spre altul? În ultima perioadă, a repartizat la gospodăriile populației pubele (coșuri) pentru gunoi. Eu aș întreba dacă a avut anumite criterii după care le-a repartizat sau le-a distribuit așa, la discreția lui, cum s-a întâmplat și cu podețele de acces în gospodării (unora le-a făcut, altora nu). Nu e corect așa, un primar corect tratează pe toți cetățenii în mod egal. Și dacă tot a repartizat pubele pentru gunoi, care este planul? Cum se colectează? Unde sunt transportate deșeurile? Sau fiecare cum se descurcă, la fel ca și până acum? Iar cei care nu au primit pubele, ei cum procedează, ei ai cui cetățeni sunt?

Spune că sunt disperat… Nu sunt disperat deloc, doar particip într-o competiție electorală, așa cum oricine are dreptul, pentru că așa este normal într-o societate modernă și democratică. Cei care stabilesc ce va urma sunt oamenii, oamenii cu curaj, cu grijă pentru ce se va întâmplă aici la Vâlcele, peste ani de zile, oamenii care înțeleg că lucrurile se pot face bine și de calitate. Ei stabilesc, indiferent că sunt amenințați, ori intimidați, pentru că ei sunt șefii celui pe care l-au ales primar și nu invers, nu sunt slugile lui.  Spune că mă compătimește… Nu are nimeni nevoie de compasiunea lui, în caz că știe ce este aceea.

Spune că degeaba îl dușmănesc. Nu dușmănesc și nu am dușmănit pe nimeni vreodată. M-a ferit Dumnezeu de un astfel de sentiment, care cred că nu este folositor nimănui. A concura cu cineva nu înseamnă că-l dușmănești.

Spune, de asemenea, că n-o să fiu că el. Doamne ferește! Nu mi-a fost vreodată model de viață ori de profesionalism și sper să mă ajute Domnul să nu fiu ca el. Niciodată.

Spune oamenilor să aibă din nou încredere în el. Eu le spun să se gândească bine – nu au fost mulți, în 2016, care au avut încredere în el. Cifrele de acum patru ani vorbesc și spun așa: am fost trei contracandidați ai lui Taifas. Șansa lui a fost că voturile celor care nu-l mai voiau s-au împărțit între noi. Chiar așa, împărțite voturile, eu am fost la doar 26 de voturi distanță de el – asta sigur nu a uitat. Suma voturilor celor trei contracandidați din 2016 a fost aproape dublă față de numărul de voturi obținut de el. Acum suntem doar noi doi. Aceeași că și acum patru ani, dar cu vârste și cu experiențe diferite.

Și la final, două vorbe pentru „domnul” Taifas: Tic-tac, tic-tac…»

Cornel Gherghe 


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments