În paginile săptămânalului Linia Întâi, nr. 644 din 28 ianuarie a.c., a apărut un reportaj intitulat «Condamnați la marginalizare», cu referire la o comunitate de rromi din Drăgănești-Olt care trăiește în condiții ce nu fac cinste secolului în care ne purtăm crucea: fără apă curentă, fără electricitate, fără fir, fără destin…
Vizată de această situație întristătoare a fost atunci conducerea Primăriei Drăgănești-Olt, cea care – iată – prin Pantelie Rotaru, șeful administrației locale, ne trimite un drept la replică, demn de luat în seamă.
Referitor la articolul “Condamnați la marginalizare”, apărut în Linia Întâi, nr. 644, din 28 ianuarie a.c., vă rugăm să publicați, în virtutea dreptului la replică, următoarea poziție a administrației locale, poziție care reflectă adevărata situație, cu privire la comunitatea de rromi de pe strada Zootehniei, din orașul Drăgănești-Olt:
S-a luat hotărârea, în 2005, să se dea loturi de casă. O idee bună, însă nu s-a ținut cont că acolo nu era nicio utilitate. Nimic tragic în asta, pentru că, în 11 ani se puteau face foarte multe lucruri. Pe bună dreptate, mă puteți întreba ce am făcut eu din 2012. În 2012, am analizat foarte bine acea zonă. Ajung la o realizare din punct de vedere al acestui mandat – Planul Urbanistic General al orașului Drăgănești, care n-a existat niciodată la Primăria Drăgănești. Făcând o statistică, în toamna lui 2012, am constatat că toți acei oameni nu aveau niciun document. Erau foarte puțini care aveau autorizație de construcție. Nu spun că este vina oamenilor, vina este tot în spate, pentru că trebuiau îndrumați să-și facă documentele la vremea respectivă. Din ce motiv nu s-a întâmplat, e mai puțin important.
Pe lângă faptul că noi, în 2012, a trebuit să demarăm PUG, pe lângă faptul că oamenii nu au avut documente, nimeni nu vine să le bage rețea electrică, neavând abonați. A trebuit, în prima fază, să demarăm PUG, licitația fiind în 2013. A trebuit să rezolvăm și problema documentelor, nefiind deloc ușoară. Nu puteam să dărâmăm casele oamenilor. În lege spune clar că, într-un an de zile, trebuiau să aibă documentele făcute și să se apuce de construcție. Ei au făcut construcțiile, dar nu au făcut documentele. A trebuit să găsim soluțiile, deloc simple și asta a necesitat prea mult timp. În prezent, cam 60% și-au făcut documentele.
Am avut o discuție cu cei de la CEZ, cu ceva timp în urmă, și mi-au spus că trebuie PUG și PUZ, pentru a face acolo o investiție. În prezent, PUG este realizat, dar necesită 26 de avize de la diverse instituții. Erau luate 21 de avize, acum 2 săptămâni, urmând ca, după obținerea tuturor avizele, să fie aprobat, prin Hotărâre de Guvern. Sunt niște pași care trebuie parcurși.
Acum o lună, am avut o nouă discuție cu directorul de la CEZ Craiova. I-am spus că mi se cer atâtea acte, dar acolo, practic, este un caz social, acolo sunt copii, au nevoie de energie electrică. Eu cred că omul a fost destul de receptiv la ceea ce i-am spus. Am discutat mai în amănunt situația și am ajuns în stadiul în care trebuie să-i duc PUZ, care este gata în maxim două luni. În momentul în care ne ducem cu PUZ, ei demarează lucrarea, urmând ca studiul de fezabilitate, proiectarea și toată analiza pe care cei de la CEZ o fac, să dureze în jur de trei luni. Timp în care, noi mergem în paralel, partea lor de documente și analiză, cu partea noastră – PUZ. Ei finalizează tot ce ține de ei, noi vom finaliza PUG-ul. În acel moment, deja lucrurile s-au simplificat extrem de tare, nu rămâne decât de realizat acea rețea. Bineînțeles, ei își fac analize de cost, ei fac investiția, ei plătesc, practic, costul eficient, urmând ca Primăria să plătească costul ineficient. Având în vedere că acolo sunt destul de multe familii, costul ineficient va fi extrem de mic sau aproape deloc.
Probabil că primăria va participa cu o mică parte sau deloc la toată investiția care urmează a fi făcute. Eforturi s-au făcut și se fac, dar, din păcate, acesta este mersul acestui proiect. Mi-aș fi dorit să fie mult mai repede realizat, iar oamenii de acolo să aibă energie electrică.
Cu respect, primarul Pantelie Rotaru»
Da domnule primar, gaze, canalizare vrem si noi. Impozit platim exact ca cei care au toate utilitatile. Noi nu beneficiem de nimic si platim impozit pentru zona1.
DOMNULE PRIMAR AR TREBUI SI GAZELE CONTINUATE PINA PE STR EROILOR VA MULTUMESC