AcasăActualitateDREPT LA REPLICĂ

DREPT LA REPLICĂ

Domnule Redactor-șef,

În Evenimentul Zilei din 29 decembrie 2013, ziaristul Petrișor Cană scrie, după ureche, un articol bombastic intitulat „Imagini sinistre de Crăciun! Primăria Deveselu a împărțit cozonaci cu dricul. Vezi cum au reacționat localnicii!” Doritor de senzațional ieftin și utilizând într-un mod tendențios cuvinte „tari”, autorul amestecă noțiuni și sintagme ca „mașină mortuară de partid”, „scut antirachetă”, „împărțeală sinistră”, „pomana din ajun”, „starul american Tom Cruise”, „cozonaci cu dricul”, „firma de pompe funebre Infinity” etc., practicând astfel un fel de dadaism și ridicând hazardul la rang de principiu jurnalistic.

ion aliman drept la replicaMai clar, bazându-se pe o singură imagine, furnizată de fiul fostului primar al comunei Deveselu, domnia-sa batjocorește conducerea primăriei din localitate, susținând sus și tare că aceasta a împărțit cozonaci cu dricul.

Faptul că ziaristul a preluat telefonic o imagine și niște informații incomplete și – pe alocuri – de-a dreptul denigratoare, fără a se afla la fața locului, poate fi demonstrat cu ușurință.

Astfel, pentru distribuirea celor 2000 de cozonaci (și nu doar 900 cum se scrie în articol) au fost utilizate două autoturisme. Este adevărat că unul dintre cele două autovehicule (cel cu pricina) are și rol de car mortuar, dar – în astfel de cazuri nefericite – mașina este pregătită cu un postament metalic și cu alte două postamente de lemn. După eveniment, mașina merge la spălătorie și apoi se asamblează ca turism, fiind folosită astfel în diferite treburi obștești. Ultima dată când mașina a fost folosită în acest scop (mortuar) a fost pe data de 8 noiembrie 2013, și nu „cu câteva zile înainte”, așa cum eronat scrie domnul Cană.

O altă minciună preluată de ziarist de la fiul adversarului meu politic, ex-primarul Gheorghe Beciu, este aceea că respectivul autovehicul ar aparține firmei de pompe funebre Infinity din Caracal, administrate de un coleg din partidul din care fac și eu parte. Nimic mai fals: mașina aparține SC DevesPrestServ SRL, societate a Consiliului Local Deveselu, fiind cumpărată de aceasta încă din luna iunie a anului 2012.

Deși autorul se străduiește să demonstreze că a fost la fața locului, invocând în acest sens discuții cu sătenii, care ar fi fost îngroziți de această „împărțeală sinistră”, orice cititor de bună-credință observă improvizația și faptul că articolul respectiv nu are ca drept fundament o documentare serioasă, domnul Cană nefiind la fața locului și bazându-se, așa cum am mai spus, pe o imagine și pe niște informații livrate politic de beizadeaua fostului primar.

Mai mult, Petrișor Cană susține – fantasmagoric – că m-a sunat și că eu aș fi avut telefonul închis. Cu totul și cu totul neadevărat…

Un alt aspect semnificativ, pe care trebuie să-l cunoască un ziarist de talia domnului Cană este acela că oamenii au primit cozonacii cu bucurie și nu așa cum se scrie că „au înlemnit, atunci când au văzut mașina mortuară pe la porți”. De altfel, din toată comuna Deveselu, doar șapte familii n-au primit cozonaci: trei familii din Deveselu, trei familii din Comanca și doar o familie din Cartierul Blocuri MApN. Asta înseamnă cumva că oamenii din Comuna Deveselu au reacționat vehement și au refuzat „pomana”?

De fapt, „pomana” nu a fost deloc pomană și nu a fost dăruită, așa cum se scrie, din partea edilului. Cozonacii provin din grâul rezultat de pe un teren agricol al Primăriei Deveselu, teren de pe care, ani de-a rândul, fostul primar Gheorghe Beciu își însușea produsele, fără a avea vreun drept de proprietate asupra acestuia. Poate că acesta ar fi un caz foarte interesant pentru domnul ziarist Cană. Și dacă domnia-sa ar investiga acest caz, cu profesionalism, ar putea afla mult mai multe dintre faptele cu adevărat sinistre ale fostului primar.

În altă ordine de idei, trebuie să se știe, de către opinia publică, că nici subsemnatul și nici Primăria Deveselu n-au cheltuit vreun ban pentru achiziționarea cozonacilor.

În încheiere, vreau să vă spun că sunt un adept al libertății de exprimare, al presei libere și democratice, având în vedere faptul că, în meseria mea de comandant de navă, am cunoscut lumea civilizată occidentală, însă sunt, totodată, și adeptul principiului de drept latin „Audiatur et altera pars”, principiu care poate pune (nu-i așa, domnule Cană?) adevărul în ordine.

Cu respect,
Primarul Ion Aliman,
alături de echipa administrativă a comunei Deveselu

14 COMENTARII

 1. DEVESELENI LA TREABA NU INTRATI IN JOCUL PROSTILOR. VOI NU AVETI TIMP DE PROSTII .PRIMARE FA SCHIMBARE PENTRU DOREL CU EL ALATURI VEI MAI IN GROPI

 2. pentru a discuta despre un posibil literat consider ca nu_mi permit,esti mult prea filosof. Cat despre DADAISM voi discuta doar cu IOOONEL pentru a_l sfatui sa nu_l plagieze pe SARGHIE. EU SUNT EU si doar atat.

 3. Mai nicusoare…..sti si tu de curentele literare…… hai lasa inganfarea de prost gust. OMUL asta a fost Comandant, tu?!

 4. pentru domnul daniel daca este el.. Nu te_ai prins ca se face bascalie de voi ?. Citeste si analizeaza cu atentie fiecare cuvant. De unde sa stie Ioon ce inseamna DADAISM SAU LIMBA ENGLEZA. ? Ar trebuii sa ii multumeasca de 10 ori ziaristului ca i a dat acest drept la replica si chiar poate l a si invatat cum sa puna problema in articol…dar este doar parerea mea si imi cer scuze daca gresesc

 5. Asa este, dupa aproape doi ani de cand nu mai este domnul Comandant Aliman la nava s-a ales praful. ne-a ajutat ope toti cand era Comandant, ne-am facut fiecare cate un rost, casa, masina…. acum….. Va iubim domnule Comandant si sa va fie bine, sa aveti nervii tari si chiar daca sunt cativa care va pupa pe undeva, sunt suficienti de multi care va apreciaza.

 6. sefule,ai fost un om extraordinar,deosebit si un capitan de exceptie. regretam ca ai plecat de langa noi. te asteptam sa ne explici cuvintele pe care le_ai invatat la deveselu cum ar fi _ DADAISM_si alte cuvinte din limba engleza pe care o stapanesti suta la suta. sa ne traiesti unde vrei tu ,ne pare rau ca ai ajuns sa te ia la misto presa,radio si Tv,speram ca Deveselu sa nu aiba soarta navei care acum este inglobata in datorii si sechestrata

 7. Beciule de data ai punctat bine, sper ca faptele tale penale tot CANA PETRISOR SA LE PUBLICE in evenimentul zilei ,cu privire la aliman am invatat un lucru, oricind schimbam primarul

 8. Cat v-a dat primarul ca sa scrieti ineptiile astea, dragii mei?! O tara intreaga rade de saracia si prostia din Deveselu si Caracal, iar voi va dati fete mari! Halal natiune!

  • Buna seara, traiesc de 20 ani in Franta, vin cand pot acasa, dar citesc ziarele zonale atunci cand imi este dor de locurile natale. Am un simplu mesaj pentru concetatenii mei: nu mai plecati urechea la ce spun cateva jeguri umane, voi deveselenii mei sunteti oameni de treaba, cu mult bun simt, nu le mai raspundeti acestor epave care spun lucruri nefondate despre voi. lasati-le sa le curga balele de invidie, caci de asta scriu. nu sta localitatea noastra frumoasa in ,,marin asta”. NU LE MAI RASPUNDETI, lasati-i sa fiarba in suc propriu, caci cine rade la urma rade mai bine. Va iubesc dragii mei si abia astept sa vin acasa!

  • Asa se intampla când te faci de ras in fata tarii,bine ca v au dat cei de la ziarul local drept la replica,banuiesc ca cei de la evenimentul v– au persiflat asa cum v -au persiflat si cei de la televiziuni, pacat ca Ionel si Dorel au dat de lucru la ziaristi

  • comandante am lucrat impreuna ai rezolvat probleme imposibile,ai fost eroul nostru ai facut istorie in navigatie alaturi de elita marilor comandanti. din care faci parte si tu, dar de ce ai vrut sa pleci. POATE ASTAZI ACUM CIND SCRIU daca tu erai in flota NAVA DELTASTAR avea de lucru. STIU cum gindesti ai cazut in cursa dar fruntea sus.UNDE este principiul COMANDANTUL APARA fata si secunzi spatele.UNDE ESTE SECUNDUL TAU. AI grija de spatele tau, secundul tau este zeroooooooooooooooooooo, noi te asteptam inapoi lasa politica pentru borfasi sti doar ca am spus atunci la plecarea ta sa candidezi ca intri in mare mocirla,

 9. ,,Nea Marine”, dumneata locuiesti in Deveselu?
  Inainte mirosea in Primarie a alcool, tigari si aere de increzuti fara pic de bun simt, parveniti etc, acum tot colectivul vorbeste frumos si este prompt si corect. Sunt adevarati profesionisti. Raspund si ajuta in limita legala pe toata lumea. Asta nu inseamna ca s-a schimbat ceva? Dumneata nu mergi pe strazi? cum poti sa spui asa lucruri rau intentionate?
  Sa iti vezi de treaba, mai bine stai si gandeste ce ai fi facut mata daca erai Primar?
  Si nu cred ca au facut americanii garduri, au pus becuri etc, Sigur pe mata te roade pizma, sau treci pe la carciuma des, pe unde stau si acum aceeasi oameni, fostii edili care asta faceau cel mai bine si cu asta au ramas si acum, Sa traiesti nea Marine si iti doresc sa-ti pui ochelari, ca sigur te-a cam lasat vederea.

 10. Lasati drepturile la replica , domnule primar si apucati-va de treaba in comuna Deveselu. Nu ati facut nimic de cand ati ajuns primar, noroc cu americanii astia ca v-au facut gard la unitatea militara. Nici Beciu, nici d-stra n-ati facut nimic. Comuna Deveselu e una din cele mai sarace comune din Romania si a ajuns si de rasul tarii de cand cu scutul asta antiracheta. Dar d-stra nu cred ca va pasa, ca oricum sunteti prins cu serviciile… secrete!!!

  • Nea Marine se pare ca nu locuiesti in Deveselu. Nu cumva ti-au luat vazul becurile din Comanca si Deveselu.
   Se pare ca nu ai morti in cimitirele noastre sa vezi cum arata ,sa sti ca pe timpul lui Beciu te mancau serpii. Probabil ca nu ai copii la scoala Deveselu care sa-ti spuna ca avem toalete noi si utilate corespunzator nu mai vin copiii acasa cu pantalonii mirosind a urina cum veneau pe timpul lui Beciu si ce cadouri au primit toti copiii de Mos Nicolae si Craciun. Dumneavoastra nici nu stiti cati oameni saraci si cu probleme de sanatate au fost ajutati de domnul Aliman si inainte de a fi primar si acum.Mai bine veziti de treaba ta si lasa-l pe primar sa faca ce stie el mai bine adica ce n-au facut aia care au stat 12 ani si si-au incasat degeaba salariile sporindule averile cu milioane.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments