AcasăDRUM BUN SPRE STELE, DUMITRU BOTAR!
Array

DRUM BUN SPRE STELE, DUMITRU BOTAR!

A plecat în eternitate profesorul întru istoria patriei, caracaleanul Dumitru Botar. A lăsat în urma sa un gol spiritual care va fi cu greutate umplut, în viitorul apropiat, având în vedere sistem educativ românesc și, implicit, cel din județul Olt, care, în ultimii destui ani, a fost orfan de fericire și rătăcit de Dumnezeu.

Ca istoric, eminent dascăl și cronicar al vremurilor, Dumitru Botar a surprins magistral cadențele timpului, oprind, atât cât a putut, prin arsura lucidității sale și prin exemplul pe care l-a dat discipolilor săi, să oprească marșul triumfător al proștilor către politica județeană sau națională.

Layout 1A realizat întotdeauna că educația prezentului înseamnă viitorul acestei țări care, printr-un miracol, se mai cheamă România, înseamnă istoria care se va prăvăli benefic sau nu, peste generațiile viitoare. Naționalist curat, din stirpea lui Pan Vizirescu, o altă fostă mare personalitate a acestui județ, jurnalist și scriitor, Dumitru Botar a fost o cărămidă reașezată în zidul cariat al istoriei fostului județ Romanați și nu numai.

În toate emisiunile de pe OltTv, pe care le-am moderat cu distinsa lui prezență, Dumitru Botar și-a arătat dorința și chiar putința de a reda demnitatea Municipiului Caracal și de a repune pe harta României faimoasele valori ale fostului județ Romanați. A făcut asta din patriotism și cu o voință de neclintit, în ciuda tuturor piedicilor care i s-au pus. N-a putut fi utilizat niciodată, în scopuri perverse și politice, de către grangurii zilei, nici măcar atunci când a fost numit inspector de istorie la IȘJ Olt. Demnitatea sa, dublată de știința de carte, i-au oprit pe politruci să îndrăznească mai mult. Domnul Profesor nu și-a arcuit șira spinării în fața politrucilor de ocazie, conștient de faptul că demnitatea umană este o minune rară care nu se mai poate întoarce din drum niciodată, din moment ce a fost feștelită.

În trecerea sa prin viață a notat cu scrupulozitate, nu numai faptele strict istorice făurite de înaintașii noștri, ci și istoria fabuloasă a caselor din Caracal, a conacelor din Județul Olt, sute de medalioane, note și comentarii cu privire la arta marilor personalități literare, muzicale, arhitectonice și chiar politice, care și-au avut obârșia pe meleagurile Oltului și Romanațiului.

S-a încăpățânat să nu lase niciodată destinul istoric, moral și spiritual al Caracalului, pe mâna mediocrilor investiți politic. A avut în Marian Doldurea, un alt fiu al Romanaților, filantrop și om de afaceri, un frate spiritual, cu care a înfăptuit multe proiecte culturale și ar fi mai înfăptuit, dacă Dumnezeu, în marea Lui înțelepciune, nu l-ar fi luat de-a dreapta sa. S-a implicat până-n străfundul sufletului său românesc în treburile culturale ale Cetății, deranjând destule capete pătrate, și reprezentând, în acest domeniu al culturii, aflat, în Olt, la temperaturi foarte scăzute, o picătură de apă limpede într-o mare destul de tulbure.

Pasiunea sa pentru istorie a avut conotații strict patriotice, fiindcă istoria aparținea ființai sale și românismului său curat ce au constituit corolarul și pluralul cunoștințelor sale vaste cu privire la legendarul județ Romanați. Scrierile sale istorice și literare erau dialoguri ale sufletului cu trecutul, prezentul și viitorul unui leagăn de civilizație care se chema, cândva, Județul Romanați, iar prezențele sale pe micul ecran  erau, fiecare în parte, o încântare și o lecție de istorie locală și națională.

Parafrazându-l pe scriitorul și revoluționarul Claudiu Iordache, punem punct acestor rânduri triste, spunând că moartea prea timpurie a oamenilor de cultură rămâne un nonsens și o eroare fundamentală a divinității.

Să-ți fie țărâna ușoară, Domnule Profesor!

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments