Referitor la mult discutata pestă porcină africană, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor Olt a transmis un comunicat de presă, dorind să informeze cetățenii județului Olt cu privire la protejarea gospodăriei, simptomele bolii și câteva sfaturi cu ce ar trebui să facă în cazul în care se depistează boala.
Astfel, DSVSA Olt anunță faptul că pesta porcină africană este o boală care produce mari pagube economice. Omul nu se îmbolnăvește, dar poate să o răspândească. Nu există vaccin sau tratament pentru această boală, iar mortalitatea este de până la 100%. Cetățenii sunt sfătuiți să anunțe imediat medicul veterinar, în caz de sacrificare, îmbolnăvire sau moarte a unui porc din gospodărie.
La secțiunea „Cum protejăm gospodăria”, DSVSA Olt sfătuiește: „Nu hrăniți porcii cu resturi alimentare! Nu lăsați porcii liberi în afara adăposturilor! Este interzisă creșterea porcilor în zone unde pot intra în contact cu porcii mistreți! Schimbați-vă hainele și încălțămintea de fiecare dată după lucrul în adăpostul animalelor! Folosiți microdezinfectoare în gospodăriile proprii (o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică, 4%, la poartă și la intrarea în adăpostul animalelor)!”
Pesta porcină africană se poate manifesta astfel: pete roșii-albăstrui pe piele, în special în zona urechilor și a râtului; tuse; diaree; imposibilitatea de a sta în picioare; apatie; febră mare; respirație îngreunată; vomă sau lipsa poftei de mâncare.
Dacă unul din semnele de mai sus sunt depistate, cetățenii sunt rugați să contacteze imediat medicul veterinar sau să se adreseze DSVSA Olt; să nu deplaseze animalele din gospodărie, acestea trebuind să fie ținute închise. De asemenea, hainele și încălțămintea trebuie schimbate de fiecare dată când se părăsește gospodăria.
Ionuț DUMITRESCU