AcasăOra SatuluiDumitru Costea, primarul comunei Găneasa:  Trebuie să fim optimiști, altfel nu vom...

Dumitru Costea, primarul comunei Găneasa:  Trebuie să fim optimiști, altfel nu vom reuși!

D-le primar, situația națională și internațională nu este favorabilă nouă, celor mulți, ca să spun așa… Cum stați dvs. din punct de vedere al investițiilor, din punct de vedere financiar și ce perspective mai sunt?

Perspectivele sunt mai slabe, față de ce ne așteptam în această etapă 2021-2027, cu fondurile europene. Guvernanții n-au stabilit nici criteriile prin care se pot accesa banii europeni. Suntem în așteptare cu niște proiecte pentru extinderi de canalizare. De gaze nici nu mai poate fi vorba. A fost o discuție mare, cu ceva timp în urmă, și credeam că vin gazele și la noi. Nimic concret. Despre asfaltări și modernizări de drumuri, nici vorbă!

În următoarea perioadă, vrem să ne axăm pe modernizarea drumurilor, mai ales că în satul Izvoru s-au făcut și racordurile la canalizare și putem să asfaltăm drumurile.  Dar asta în anul următor, când va fi posibil!

În rest, avem niște investiții pe care căutăm să le ducem la sfârșit. Pe PNDL 2, avem extindere apă și canal în satele Izvoru și Grădiștea. Pe fonduri europene, avem, în Aglomerarea Pleșoiu-Dranovățu, canalizare în valoare de 1 milion de euro, unde lucrăm foarte greu cu constructorii. Aceștia rămân fără bani, cer bani, pe care noi nu-i avem, iar lucrările stagnează sau lasă de dorit.

Avem sala de sport, pe care o vom termina anul acesta. Avem o grădiniță la Dranovățu, pentru care am fost acum la Ministerul Dezvoltării în scopul reactualizării prețurilor, pentru că au crescut prețurile la materiale. Ne-au dublat aproape prețul!

Am vorbit cu proiectantul să ne facă reactualizarea devizului pentru căminul cultural și, săptămâna viitoare, voi merge iar la Compania Națională de Investiții, pentru finanțare. Avem și școala în lucru, dar și aici au stagnat lucrurile. Sper să facem un cămin cultural tot pe CNI, pentru că cel vechi a luat foc.

Care este starea de spirit a oamenilor, având în vedere situația aceasta cu COVID 19?

La noi, nu prea s-a cunoscut partea aceasta cu COVID-ul. N-a fost un impediment! Am luat toate măsurile necesare. Am asigurat cu materiale necesare împotriva COVID.  Școlile au intrat în normalitate. Dar cu mască, cu dezinfectant!

Ce surse de venit aveți la buget?

Avem ferme agricole, avem firme… Avem niște terenuri închiriate la Drumuri Naționale, la o firmă mare de aici de la noi din comună, care ne mai aduce niște venituri, cu care ne acoperim niște cheltuieli, precum curent, apă, colectarea gunoaielor…

Cum vedeți viitorul apropiat, d-le primar?

Trebuie să fim optimiști, altfel nu vom reuși. Sper să ducem la bun sfârșit proiectele pe care le avem de implementat.

Dumitru Sârghie

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments